Hold deg oppdatert
Arkiv
Bokanmeldelse: Chris Rowland – From Where I Was Standing

29. mai 1985, Heysel stadion, Brüssel, Belgia. 39 Juventus-supportere mistet livet denne tragiske kvelden – en kveld som skulle få ringvirkninger for hele fotballverdenen. En hendelse, forårsaket av et fåtall hooligans, som i sin dom har skåret alle Liverpool-supportere over én kam, men som i virkeligheten hadde traumatiske effekter langt utover de umiddelbare pårørende til ofrene.

Det har vært nok å ta av når det kommer til kalde, upersonlige avisoverskrifter som fordømmer en stort sett ubestemmelig gruppe mennesker som har blitt definert som Liverpool-supportere, men det Chris Rowland gir oss med denne boka er et øyevitnes historie, en fortelling som viser oss hva som egentlig skjedde den kvelden i Brüssel. Han prøver ikke å fjerne skylden fra de skyldige, men heller vise oss at bildet er langt mer nyansert enn det som har blitt oss fortalt.

Boken handler om en gruppe på åtte reisevante Liverpool-supportere (Chris Rowland selv har vært tilstede på alle ti av Liverpools europacupfinaler) som uten noen idé om tragedien som ventet satte i gang med sin vanlige planlegging og de vante ritualer i forbindelse med tur til kontinentet for å se de røde i aksjon.

Første del av boka er en åpenhjertig og fornøyelig fortelling om planleggingen og den første delen av turen – helt frem til selve kampen. Det går i gruppens sammensetning (og ofte mangel på samhandling), og de store mengdene brun drikke som alltid hører med på turene. I det store hele rett og slett en skildring av en gjeng scousere på guttetur. Selv om man som leser vet om katastrofen som er i vente, er denne delen av boken tidvis lattervekkende så det holder. Det er ingen tvil om at scousere er rare dyr, og vi liker det.

Det hele snur brått idét de ankommer stadion, og man merker at hele tonen i boka tar en veldig kjølig vending. Rett og slett noe som ligger i luften. Denne delen av boka er like åpenhjertig som den første, og beskriver uten sensur det som skjedde inne på Heysel stadion. Rowland gir oss et meget godt (i mangel av et bedre ord) innblikk i den uvissheten de aller fleste inne på stadion følte, og ikke minst den frykten og avskyen for hele situasjonen etter at det ble klart hva som hadde hendt. Det er nesten som om man kan føle noe av den frykten Rowland og hans reisefeller følte, i det som nærmest er en flukt fra Heysel stadion etter kampen.

Det kanskje viktigste inntrykket som sitter igjen etter å ha lest boken er hvordan fotballen blekner i lys av en menneskelig katastrofe som dette. Denne boken gir også en meget viktig menneskelig stemme til den gruppen som omtrent entydig fikk skylden etter katastrofen, nemlig Liverpool-supportere. En gruppe hooligans må ta den største skylden, men det finnes også mange andre faktorer her, som for eksempel en sjokkerende avslappet holdning hos belgisk politi og en like sjokkerende mangel på handlekraft da problemene startet. Også UEFAs utilgivelige beslutning om å holde Europacupfinalen i en arena som ville strøket enhver sikkerhetsinspeksjon man kan tenke seg.

Kort sagt er dette obligatorisk lesning for alle Liverpool-supportere. Et viktig bidrag fra Chris Rowland.

One Response to Bokanmeldelse: Chris Rowland – From Where I Was Standing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...