Hold deg oppdatert
Arkiv
Reisebrev Debrecen – Liverpool

Nytt beskjentskap i dag; Heidi Sparem. Heidi er en over gjennomsnittet fotballinteressert ung dame tidlig i 20-årene. Meget Liverpoolengasjert, og har vært på Anfield og også på borteturer en haug med ganger. Hun er også med og driver Liverbirds Oslo, og har lenge vært å se syngende og glad på Andy’s, og nå på Tempest der Liverbirds Oslo holder til. Liverbirds Oslos hjemmeside finner du forøvrig her, og holder du til i Osloområdet, anbefales det å få med seg en kamp og kanskje også quiz og andre arrangementer med dem på Tempest. Julebord står på trappene på lørdag, så sikkert bare å kontakte Heidi om man er hypp på det.
Da er det bare å kose seg med et herlig reisebrev! På tide å ta seg en tur ut i Europa sjøl også kjenner jeg, eneste turen var bomturen min (Stig Magnus) til Athen med Brynje, men det er en heeelt annen historie..
Heidi; take it away!

«So I say, I must be on my way (…) I’m off with all the lads to follow Liverpool FC»

For meg er bortekamper i Europa helt klart de beste turene jeg reiser på. Det er alltid spesielt å gå i en gate i ett fremmed land og møte på mennesker som du aldri har møtt før, men som du allikevel har så mye til felles med, og som du kommer i prat med som om du alltid har kjent dem. Disse turene byr som regel på god stemning både kampdagen og dagen før, og synging av gamle og nye supportersanger. Jeg hadde gledet meg enormt til å reise til Budapest i lang tid, og jeg ble ikke skuffet.

Budapest!

Turen startet tidlig søndag morgen, og etter innkjøp av Underberg på Gardermoen var vi på vei til Budapest. Den første dagen bodde jeg med Trond og Jørgen i en leilighet i Pest. Jeg ble litt skeptisk da jeg så den falleferdige oppgangen, men ble tilsvarende imponert da jeg så standarden på selve leiligheten. Jeg og Trond kom oss kjapt av gårde til butikken der vi fylte opp to handlekurver med Carlsberg og lokal øl, der i blant øl med sitronsmak(!!). Vi fikk så vidt plass til et brød og litt pålegg. Her fikk jeg også mitt første inntrykk av prisnivået i landet, da vi betalte kun 239 NOK for 8 liter øl, 4,5 liter vann, 3 red bull, brød og pålegg. Vi startet kvelden i leiligheten med øl, litt opplæring i ungarsk og selvsagt Liverpoolsanger. N’gog sangen skulle vise seg å bli en gjenganger på turen.

N’gog, N’gog, N’gog, N’gog, N’gog,
he tucks his cock into his sock
N’gog, N’gog, N’gog, N’gog…

Etter å ha tatt noen øl i leiligheten dro vi på den middelalderskinspirerte restauranten Sir Lancelot. Her ble vi servert øl i 1 liters krus og et gigantisk fat med mat som man forsynte seg av med fingrene. Det var underholdning hele veien, og mens guttene kunne kose seg med halvnakne servitriser og magedanserinner, ble jeg sjekket opp av en halvfet, tyrkisk flammesluker godt oppi årene. Etter middagen dro vi på en pub der vi ble kjent med både amerikanere, scousere, nordmenn og et ungarsk par. Etter mange øl og den ungarske shoten Palinka, bestemte vi oss for å ta kvelden. På vei ut av puben spør mannen i det ungarske paret meg rett ut foran alle sammen om jeg vil være med ham og kjæresten hjem og ha trekant. Jeg lo forsiktig, men steinansiktet hans og kjæresten som nikket bedende fikk meg til å innse at det ikke var en spøk. Jeg takket da høflig nei, men de sluttet ikke å spørre meg av den grunn. Jeg fortalte at jeg så på det som et stort kompliment, men at jeg ikke hadde mulighet. De tuslet da etter hvert av gårde, og vi dro hjem for å få oss litt søvn før mandagen. I mine øyne er dagen før kampdagen på mange måter bedre enn selve kampdagen, og slik skulle det vise seg å bli på denne turen også..

Da jeg våknet mandag dro jeg til Carlton hotell, der jeg skulle dele rom med noen venner som kom fra Bergen den dagen. Erlend hadde selvsagt allerede pyntet hele veggen med et stort Liverpoolflagg, og klart å ødelegge en skuff i prosessen med å henge det opp. Vi dro rett fra hotellet og til den irske puben Becketts, der dagens eneste måltid ble inntatt. Becketts var forholdsvis dyrt med sine 16,85 NOK for halvliteren, så vi gikk til en pub der ølet kostet 5,62 NOK. Vi fant imidlertid ut at Becketts var bedre egnet for synging og stemning, så vi gikk tilbake og tilbrakte kvelden der i stedet. Becketts fyltes etter hvert opp med Liverpoolbannere og supportere, deriblant en del venner av meg som jeg ble kjent med i Madrid. Det dukket også opp noen som kom og hilste på meg, men som jeg ikke ante hvem var. Hyggelig som jeg er latet jeg som om jeg visste hvem de var, og takket for sist. Det var først da en annen person kom og sa at han husket meg fra bortekampen mot Fiorentina, at jeg skjønte at det var der jeg hadde møtt de andre før også. Ikke alltid like lett å møte så mange nye mennesker på én gang.

På borteturer i Europa er det stor feststemning dagen før kampen og det meste av Liverpoolsanger blir sunget. Vi sang alt fra ”Torres’ Armband” og sanger fra 70-tallet, til sanger som ”A horse with no name”. Ett av høydepunktene var da vi sang Gerrardsangen i bortimot én time i strekk, inkludert bouncing og analtog.

Etter flere timer med synging bar det av gårde på jakt etter en strippeklubb for Heidi og gutta. Med hver vår halvliters flaske med sitronøl, var det jeg som hadde i oppgave å spørre folk på gaten om hvor man kunne finne: ”strip club – naked ladies”. Jeg fikk en del rare blikk, men noen strippeklubb fant vi ikke, så vi endte opp på en lokal pub i stedet. Det var kanskje like greit, ettersom strippeklubbene der har god erfaring i å lure penger ut av turister. To av bergenserne hadde dratt på strippeklubb og glemt å lese det som stod med liten skrift nederst på menyen: ”560 NOK for den første drinken”. Med andre ord kostet deres to øl dem 1120 NOK.

Kamp!

Kampdagen våknet jeg uten stemme, og særlig søvn hadde det ikke blitt. Men humøret var selvsagt upåklagelig og en flaske med tyrkisk pepper ble åpnet mens vi gjorde oss klare til å hente kampbillettene. Etter å ha fått billettene endte vi opp på Becketts. Der skjedde det imidlertid ikke så mye på den tiden, og jeg dro videre til en annen pub. Her møtte jeg blant annet flere norske venner av meg, gjengen fra Madrid, og andre venner av meg. Det virket som om stedet vanligvis var en heller rolig plass, og bartenderne ante tydeligvis ikke hvordan de skulle håndtere at stedet var fylt opp med feststemte scousere. At hele puben sang fotballsanger virket ikke til å være en beroligende faktor for dem. Vi ble etter hvert nødt til å ta med glassene våre hver gang vi skulle kjøpe en øl, ettersom de ikke klarte å vaske glassene raskt nok. Etter å ha vært igjennom mang en sang, beveget vi oss mot stadion. Denne dagen fikk jeg i meg hele to måltider. Det første var en dobbel cheeseburger meny til frokost, mens det andre var en dobbel cheeseburger på vei til stadion. På fotballtur er mat og søvn overflødig.

Fotballaget Debrecen tilhører en by med samme navn, som ligger to timer med tog utenfor BudapestDeres hjemmebane heter Stadion Olah Gabor Ut og rommer 10 000 tilskuere. På grunn av det lave tilskuertallet ble kampen mot Liverpool spilt på den nasjonale stadion i Budapest, Puskás Ferenc Stadion. Denne stadion rommer i utgangspunktet 70 000 tilskuere, men siden stadion var i en veldig. dårlig forfatning, hadde de kun lov til å fylle den opp med 40 000 personer. Vi skulle raskt legge merke til at dette var en stadion der de ikke var vant med store folkemengder.

Taxisjåføren satte oss av på feil side av stadion, og ikke bare var vi nødt til å gå langs hele stadion for å komme oss til borteseksjonen, men vi måtte gå langt forbi stadion før vi kunne gå inn gjennom portene. Mellom stadion og gjerdet som skilte oss, var det ett stort grøntareale som ikke virket å ha noen funksjon i seg selv, men som gjorde at vi måtte gå en liten evighet fra portene og til selve inngangen på stadion. Hele opplegget rundt stadion var elendig, og de med ansvaret for sikkerheten kan prise seg lykkelig for at det var godlynte scousere som var på besøk. Det var tydelig at verken inngangene, selve stadion eller de fleste vaktene var særlig vant med slike storkamper. Det var heller ingen skilt som viste veien til borteseksjonen, og mange ble derfor virrende utenfor langsiden av stadion en god stund. Det ble litt knuffing og utveksling av sinte ord i portene, men alt tatt i betraktning gikk det veldig bra. Det som ikke var like bra var at alt dette førte til at veldig mange ikke kom seg til plassene i tide og dermed gikk glipp av at N’gog scoret kampens eneste mål, undertegnede inkludert.

Kampen var ikke særlig underholdende i seg selv, og yr og kulde gjennom hele kampen gjorde det ikke særlig bedre. Man merket også på stemningen både før og etter kampen at hvorvidt Liverpool skulle ha mulighet til å komme seg videre fra gruppespillet etter kveldens kamp, ikke kun var opp til oss. Vi ble oppdatert på kampen mellom Lyon og Fiorentina over høytaleranlegget, men dessverre kom det kun én oppdatering, og det var da Fiorentina scoret kampens eneste mål. Liverpool hadde røket ut av Europacupen..

Men Liverpoolsupporterne gikk ut av Europacupen med hevet hode. Vi klappet både for Fiorentina og Debrecen og vi tok det med stoisk ro at vi måtte stå igjen i en halvtime etter kampen. Den artigste delen av kampen var faktisk halvtimen etter at dommeren hadde blåst av selve kampen. Da kom det ett stort oppbud med overvektige vakter som stod nedenfor tribunen og skulle avverge bråk blant Liverpoolfansen. Men Liverpoolfansen var som vanlig mer opptatt med å gjøre det beste ut av halvtimen enn av å stelle i stand problemer. Liverpoolfansen klappet for de andre lagene, sang sanger for spillerne mens de jogget ned, og sanger som Scouser Tommy slik at det fylte stadion.

Derimot brøt det ut en slåsskamp blant Debrecenfans i den motsatte svingen av der vi stod. Alle vaktene som stod og passet på oss begynte å løpe bortover, men det gikk heller tregt ettersom de alle var relativt overvektige. De fikk heller ikke lov til å løpe over banen, så de måtte ta den lange veien rundt langs løpebanen. I det de begynner å løpe, begynner Liverpoolfansen å synge på refrenget på Ring of Fire og kjenningsmelodien til Rockyfilmene, og når de kommer tilbake etter å ha ryddet opp i bråket begynner vi å klappe for dem mens vi synger på de samme melodiene. I tillegg roper vi ut «you fat bastards! you fat bastards!(…)» Scouse humor på det beste, og heldigvis virket det som om vaktene også tok humoren. De begynte i hvertfall å le, og klappet mot oss.

Noen hadde tatt med seg en badeball(naturligvis), noe som bidro til ytterligere forbrødring da denne ble kastet frem og tilbake mellom oss og vaktene. Noen av vaktene var litt sjenerte i starten, og turte ikke å ta den i mot. Ballen ble da liggende ved siden av dem helt til Liverpoolsupporterne begynte med det klassiske, forventningsfulle ropet mange lags supportere roper ut når keeperen skal spille ut en ball. Ballen kom i gang igjen og ble holdt i gang helt til vi fikk forlate stadion. Vaktene hadde tydeligvis satt pris på oppførselen vår og den scouse humoren, og begynte å klappe for oss i det vi skulle gå. Vi klappet selvsagt tilbake, mens vi så frem til å komme oss til en varm pub. De fleste hadde ett mål for resten av kvelden: «to get smashed». Målet ble nådd, og Becketts ble farget rødt av bannere og var fylt med syngende fans helt til de tidlige morgentimene.

Tur til Debrecen

Onsdagen reiste jeg med noen av guttene til Debrecen. Vegard hadde bodd i Ungarn i 8 år, Trond hadde vært der rundt 10 ganger og Jørgen hadde også være flere turer til Ungarn. Jeg stolte dermed på dem da de fortalte at det var langt billigere i Debrecen enn i Budapest, og at det er ett yrende folkeliv ute i Debrecen på onsdager. De hadde selvsagt helt rett.

Etter å ha sjekket inn på hotellet i Debrecen, dro vi rett på et termalbad. Et termalbad består av flere basseng med vann fra jordens varme kilder, og er blant annet kjent for å lindre muskellidelser og hudsykdommer. Vannet blir tatt rett fra jordens indre og blir blandet ut med kaldt vann slik at det får den riktige temperaturen. Hvert enkelt basseng på termalbadet vi besøkte holdt en bestemt temperatur på mellom 35 og 40 grader. De to bassengene i midten av lokalet var derimot på henholdsvis 20 og 40 grader. Vegard hadde på forhånd utfordret meg til å gå fra det varme vannet over til det kalde, tilbake til det varme og deretter tilbake til det kalde vannet. Jeg tok selvsagt utfordringen, gjennomførte det og kan dermed takke Vegard for å betale inngangspengene til badet for meg.

Badet gjorde utrolig godt for slitne kropper, og vi dro rett på en flott restaurant for å få i oss litt mat og drikke. Vin, øl og drinker kom fort på bordet da vi kom til restauranten. Ungarske forretter og biff stekt med strykejern var ikke bare godt, men la også ett godt grunnlag for resten av natten. Jeg la raskt merke til prisforskjellen mellom Debrecen og Budapest, og jeg hadde ikke noe i mot at man kunne kjøpe både whisky, drinker og øl til 7 NOK på puben vi dro til etter å ha fått i oss middagen. På puben stod en lokal gruppe for underholdningen, og sang internasjonale slagere og ungarske sanger om hverandre. Da var det hæla i taket en sang, mens neste sang ikke ga noen mening i det hele tatt. Vi dro videre på en stor studentfest, der jeg klarte å komme inn til studentpris. Vi ble imidlertid ikke veldig lenge her før vi dro tilbake til hotellet. Mens de andre la seg dro jeg og Jørgen på en brun pub like ved, hvor vi slo oss ned sammen med en gruppe lokale folk. Vi kommuniserte så godt vi klarte, og ble til og med spandert på en lokal drikk av den eldste av dem. Hvor sent det ble er uvisst, men da jeg våknet torsdagen virket det ikke som om det hadde blitt så mange timer med søvn. Jeg tok meg en dusj før jeg bega meg på den 9 timer lange turen jeg skulle ta alene hjem til Oslo.

Vel hjemme igjen kan jeg konkludere med at det var en veldig vellykket tur, helt klart en av de aller beste jeg har vært på. Jeg gleder meg til trekningen i Europaligaen, og håper neste tur blir like bra som denne!

«We’re on our way to Hamburg, we shall not be moved!»

7 Responses to Reisebrev Debrecen – Liverpool

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...