Hold deg oppdatert
Arkiv
Bokanmeldelse: An Epic Swindle

Den fulle tittelen er «An Epic Swindle. 44 months with a pair of cowboys». Bare tittelen i seg selv skaper både glede og avsky i hjertene til Liverpool-fans. Glede fordi vi nå kan se tilbake på Hicks & Gillett som et tilbakelagt kapittel, samt at de begge satt igjen med massive tap (det er ingen fryd som skadefryd!!). Avsky fordi bare påminnelsen om de to amerikanerne får blodet til å boble og hatet til å syde i oss.

Brian Reade, journalist i Daily Mirror og livslang Liverpoolsupporter, har skrevet denne omfattende beretningen om hvordan Hicks & Gillett kapret eierskapet (les: stjal), hvordan de styrte (les: voldtok) klubben, og hvordan de mistet den (les: fikk sin rettmessige straff). For min anmeldelse av boka, les videre.

Vanligvis utsetter man dommen til slutten av en bokanmeldelse, men jeg vil starte med en liten illustrasjon av akkurat hvor interessant det var å lese denne boka. Jeg fikk boka tilsendt på mandag, litt over en uke før innleveringsfrist på tre eksamensoppgaver, noe som vil si at jeg sto minst «knee deep» i studiesmørja, og hadde nøyaktig 0% tid å avsette til annen lesing. Merkelig nok, på onsdag, to dager senere, var de 338 sidene ferdiglest.

Boka starter med de fascinerende, på en morbid måte, bakgrunnshistoriene til Hicks & Gillett, noe som, selv om det er åpen og tilgjengelig informasjon (eller kanskje akkurat på grunn av det), får en til å tenke. Hvordan kunne klubben gå med på dette kjøpet når all informasjonen tilsier at disse to amerikanerne ikke er skikket til å eie en fotballklubb, akkurat som de ikke var skikket til å eie sine amerikanske sportsklubber.

En del av opplysningene i boka var allerede kjent for mange, ihvertfall de mest ivrige, men det meste var ihvertfall for meg ny innsikt. Brian Reade har fullt utnyttet sine innsidekontakter som journalist, både innenfor Anfield og utenfor, og syr sammen en spennende og til tider sjokkerende historie av hva som skjedde i Liverpool mellom 2007 og 2010.

Noen ting peker seg ut som spesielt interessante.

Det første er dynamikken mellom Hicks & Gillett og hvordan de behandlet folk rundt seg. Det er en kjent sak at forholdet mellom de to amerikanerne kjølnet ganske raskt, men det sjokkerende å lese hvilken isfront som oppsto mellom de to, som holdt seg helt til klubben ble solgt i fjor. Det betyr praktisk talt at i 3 år hadde Liverpool eiere som sjelden snakket med hverandre, og ihvertfall ikke likte hverandre. Å lese om hvordan H&G behandlet folk rundt seg er både sjokkerende og nesten litt komisk.

Å lese om Hicks gjør meg hellig overbevist om at det finnes egen egen sirkel i helvete for personer som ham. En levende stereotyp av en brautende Texaner uten hensyn til noe annet enn egne monetære interesser, som med sine cowboystøvler i lær inngravert med en Liverbird (jeg spyr….) tråkket på alt av tær i den røde delen av Liverpool. Å lese om Gillett er også sjokkerende, men nesten (bare nesten) på en komisk måte. Følelsen jeg sitter igjen med er: For en patetisk, liten (i hver eneste forstand) mann.

Et annet spesielt interessant punkt er historien om SOS, Spirit of Shankly, og mindre organisasjoner koblet til dem. Det er rett og slett hjertevarmende for alle Liverpoolsupportere å lese hvordan disse gruppene ble startet og hvordan de på imponerende vis bidro til å presse ut eierne. Spesielt «internetterrorismen» fra supporterne på slutten er en ren og skjær glede å lese om.

Til slutt, en av de aller mest interessante delene for meg personlig var å lese om hvordan eierne påvirket Rafa Benitez. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er en stor tilhenger av Benitez, og var meget skuffet da det fullstendig raknet for ham mot slutten. Boka viser at det ble etterhvert klart at Benitez havnet i et så altoppslukende politisk spill (borgerkrig er kanskje mer passende) at han til slutt var på sammenbruddets rand. At det påvirket hvordan laget presterte på banen er det ingen tvil om.

Denne boka inneholder både alt du ønsker å vite om Hicks & Gillett-sagaen, samt alt du skulle ønske ikke var sant. Selv om boka inneholder mye info fra «hemmelige kilder» som kanskje ikke kan bevises, klarer jeg ikke å være kritisk, fordi dette er en bok som appellerer til følelsene mer enn fornuften. Det er ren terapi for Liverpoolsupportere å lese.

Et rungende LØP OG KJØP, altså!

Boka er tilgjengelig på Amazon. Jeg kjøpte min fra Play.com, men jeg måtte vente i 14 dager, til tross for annonsert 3-5 dagers leveringstid.

One Response to Bokanmeldelse: An Epic Swindle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...