Hold deg oppdatert
Arkiv
Hvordan gjør de det nå? Igor Biscan – Kulthelt i Liverpool, tilbake til barndomsklubben

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeegor Biscan. Mysteriet Igor Biscan. Ikke akkurat en klubblegende i Liverpool Football Club, men er vel selve definisjonen på en kulthelt. Vi fortsetter med vår nye spalte om tidligere Liverpoolspillere og hvordan de gjør det i dag. Forrige gang tok Brynje et blikk ganske kort tilbake i tid og så på Ryan Babel, talentet som bare fader bort. Denne gangen vender vi blikket litt lenger bakover, til vår kroatiske venn Igor Biscan.

På tide å mimre litt? Les videre.

Igor Biscan i Liverpool

Igor Biscan ble hentet av Gerrard Houllier til Liverpool i desember (!) 2000, på en tid da kroaten var en ettertraktet mann blant europeiske klubber, etter stor suksess med sitt Dinamo Zagreb på slutten av 90-tallet. Dermed kan man si at det ihvertfall var visste forventninger til ham.

Mange husker sikkert kåringen lfc.tv gjorde for noen år siden kalt «100 players who shook the Kop», en topp 100-liste over Liverpoolspillere gjennom tidene. Vel, Igor Biscan havnet ikke på den, men han havnet på listen over «10 players who shook the Kop (with laughter)», kåret av Liverpool-fanzine «The Liverpool Way». Begrunnelsene er vel ganske åpenbare. For det første navnet, som naturligvis endte opp med tilropet «EEEEEEEEEEEEEEGOR» fra fansen. For det andre så han alltid ganske forvirra ut, som om han nettopp hadde stått opp. Eller som en bruker på The Liverpool Way så elegant formulerte det, han så ut som en «nylig lobotomert mentalpasient».

Artikkelen fra The Liverpool Way lister opp en rekke fornøyelige anekdoter om Biscan i Liverpool, og er verdt en titt. La oss bare si at historiene peker i den retning av at Igor Biscan hadde et ganske velutviklet libido 😉

På banen vekslet Biscan mellom det tragiske og det geniale. Gerard Houllier hadde på merkelig vis fått det for seg at den sentrale midtbanespilleren Biscan ville fungere best på alle andre posisjoner enn sentral midtbane. Han ble brukt mye som midtstopper, noe som ofte resulterte i baklengsmål. Houllier var heller ikke fremmed for å bruke ham på vingen eller backen. Uansett, det var på sentral midtbane han hadde sine beste kamper.

Rafa Benitez’ første sesong, og Biscans siste, var kroatens klart beste sesong. Jeg kan aldri glemme Igor Biscan mot Leverkusen i åttendedelsfinalen i Champions League, da han var overalt og eide midtbanen fullstendig. Det var som å se Steven Gerrard, bare litt sløvere i blikket. Han hadde også andre meget gode kamper i Champions League den sesongen, mot for eksempel Juventus og Deportivo.

Hvor er han nå?

Sommeren 2005 var det slutt for Biscan i Liverpool da han ble sluppet gratis fra klubben. Neste stoppested for kroaten var greske Panathinaikos, men det ble ikke en suksess. Biscans to år i klubben sammenfalt med en veldig dårlig periode for det vanligvis suksessrike greske laget, og Biscan ble ingen spesielt populær figur i Athen. Da kontrakten hans gikk ut sommeren 2007 var det ingen interesse fra klubbens side for å fornye.

Etter tiden i Panathinaikos tok Biscan et noe merkelig valg for en 29 år gammel profesjonell fotballspiller. Han tok seg fri. Istedenfor å finne seg en ny klubb valgte han rett og slett å ta seg en lang ferie, da han koste seg med tennis og sin nyfødte baby. Dinamo Zagreb presset hardt på for å hente tilbake Biscan, og i desember 2007 ga han etter og fant tilbake til fotballen.

Sirkelen er dermed sluttet for Biscan, han er tilbake i klubben sin Dinamo Zagreb, men til tross for sportslig suksess der er han ikke spesielt fornøyd med situasjonen, forteller han i et intervju. Dinamo Zagrebs posisjon i kroatisk fotball kan kanskje sammenlignes med Rosenborg her i Norge på 90-tallet, det er som oftest total dominans. Biscan forteller at dominansen i hjemlig serie på sett og vis ødelegger for klubbens ambisjoner. På grunn av mangel på motstand i Kroatia klarer Dinamo aldri å hevde seg i Europeisk fotball, sier han. De er rett og slett ikke forberedt på det høye nivået.

Dermed kan kanskje karrieren hans oppsummeres med ordene uoppfylt potensiale?

5 svar til Hvordan gjør de det nå? Igor Biscan – Kulthelt i Liverpool, tilbake til barndomsklubben

 • Thomas Bergli sier:

  2-0 down 4-2- up. Igor Biscan wrapped it up. And he didnt know, what to do, when he scored a goal. Igor Biscan he ran home.

 • Ståle sier:

  Artig spalte denne «hvordan gjør de det nå». Gamle helter, kult-helter og flopper. Det blir artig å lese om Fernando Torres etterhvert….

 • StianPunjari sier:

  Haha IIIIIIIIIGOR! Spilleren som visstnok var ønsket av Barca, og mange mange andre storklubber var jo ett kupp å få til Liverpool. Husker jeg trudde det ihvertfall, når vi kjøpte han.. Middels spiller, på nivå med Lucas, som hadde et «sorry» ansiktsuttrykk, litt sånn sorry for at jeg er her:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...