Hold deg oppdatert
Arkiv
Ian Ayre mener Liverpool bør få selge egne TV-rettigheter

Penger fra TV-rettigheter er for mange lag i Premier League det som gjør at de klarer å overleve i det som er en pengefest av en liga. I dag er det Premier League som forhandler TV-rettigheter med kanaler både i England og i verden forøvrig. Vår klubbdirektør Ian Ayre mener at dette systemet hindrer visse klubber i å utnytte sin markedsverdi til det fulle. Og Liverpool faller da naturligvis inn under «visse klubber».

Den nåværende TV-avtalen for 2010-13, som er verdt svimlende £3,2 milliarder totalt for Premier League-klubbene, er som vanlig forhandlet frem av ligaen, men Ian Ayre foreslår at hver klubb skal få lov til å forhandle frem sine egne TV-avtaler, ihvertfall internasjonale avtaler.

I dagens system selger Premier League TV-rettighetene for ligaen som et kollektiv, og pengene fordeles med en lik sum til hvert lag, pluss en bonus som avhenger av plassering på tabellen. Helt klart et system der de beste lagene får mest, men likevel er det en slags likhet i dette ved at alle klubbene får nyte godt av ligaens popularitet som en helhet.

Ian Ayre mener likevel at dette ikke er et system som er helt rettferdig overfor klubbene, spesielt når det gjelder salg av TV-rettigheter til utlandet. Ayre påpeker at det overveldende flertall av PL-fans i utlandet er tilhengere av Liverpool, Chelsea, Arsenal og Manchester United, og at det derfor ikke er rettferdig at alle klubbene drar nytte av disse lagenes store fanbaser i verden.

Ayre sier videre at det nåværende systemet kan gjøre at engelske toppklubber kan sakke akterut i europeisk toppfotball. I Spania får lagene forhandle frem egne avtaler, som gjør at Real Madrid og Barcelona får boltre seg fritt. Dette systemet er også ganske kontroversielt, og det er mange som føler at den spanske ligaen blir mer og mer delt mellom disse to lagene og ligaen forøvrig. Likevel mener Ayre at det er viktig for Premier Leagues fremtid at man gjør endringer. Han sier at dersom andre toppklubber i Europa får dra fra økonomisk med tanke på mediarettigheter vil det gjøre Premier League mindre attraktiv for toppspillere.

Ayre presiserer at det er kun de internasjonale TV-rettighetene han ønsker å ha kontroll over, da det er disse toppklubbene ikke får utnyttet til det fulle i dagens system. Likevel er det lite trolig at dette forslaget vil gå gjennom. Forslaget behøver stemmer fra 14 av 20 Premier League-klubber, og det er vanskelig å tro at det vil skje, med tanke på at det kun er et fåtall klubber i toppen som faktisk vil tjene noe på det.

Hva syns du? Bør Premier League fortsette som i dag og sørge for en VISS grad av økonomisk fordeling av internasjonale TV-rettigheter? Eller bør det være fritt frem for hver klubb å forhandle frem de avtalene som deres internasjonale popularitet (eller mangel på popularitet) vil gi dem?

YNWA

7 Responses to Ian Ayre mener Liverpool bør få selge egne TV-rettigheter

 • Brynje sier:

  Viktig og huske at uten lag som Bolton, Stoke and so on så er det ingen Premier League. Jeg vil ikke ha Premier League som utkrystalliserer seg ENDA mer enn det gjør i dag, synes det er «ille nok» i dag faktisk.
  Synes Ayre er litt på viddene her selvom jeg selvsagt forstår agrumenten, men dette er ikke veien å gå tror jeg.

  Kombinér Finacial Fair play-reglene med dette her så vil avstanden mellom «de store» og «resten» bli enda større…

  Tommel ned…. 🙁

 • Svenn Hauge sier:

  Like viktig er det å tenke på at andre aktører i det samme markedet allerede har de rettigheter Ayre her etterlyser! Real Madrid og Barcelona tjener hinsides på slike avtaler, og har derfor råd til å «knabbe» våre beste spillere!
  Kanskje mer en jobb for FIFA / UEFA å sørge for at konkurransevilkårene er like uansett land eller kontinent klubbene kommer fra???

  • Brynje sier:

   Ja, men i La Liga så er det ingen «liga», det er kun 2 lag, resten prøver holde følge, en umulig kamp.
   Var de sa her om dagen, de siste 21 årene eller noe så har Real eller barca blitt mestere 19 av gangene eller noe (husker ikke eksakt her)

   Mener fremdeles man bør prøve finne andre løsninger for å sikre fotballens fremtid….
   *Lønnstak
   *Maks overgangssum
   *Maks sign on fee bla…

   Forslaget til Ayre vil skape enda mer avstand mellom de «fire store» (seks store nå vel men) og resten tror jeg..

   • Kan nevnes at det er en viss herremann med Rafael til fornavn som tok tittelen to ganger med Valencia tidlig på 2000-tallet. I tillegg har Atletico Madrid og Deportivo La Coronua vunnet i den tiden, men 17 av 21 poengterer vel fortsatt mye av det samme ja.
    Samtidig skal det sies at det har vært jevnere der i en del år og at det først er de siste årene igjen at det er så stor forskjell, som det også var når Real kjørte sin første Galactico-periode på 90-tallet. Her handler det jo om at bankene og kongefamilien vel pumper inn penger, det vil ingenting i verden kunne stoppe er jeg redd.
    I år er det også helt jevnt i toppen i starten, flere lag som henger med Barca og Real med gode starter, Levante, Valencia og Malaga bl a mener jeg, men det er fortsatt tidlig såklart.

    Lønnstak er absolutt noe å se på, selv om det også er litt vanskelig å styre tror jeg da mange avtaler vil bli lagt over på sponsorer, mange amerikanske idrettsstjerner tjener jo mye av pengene sine her i syke avtaler.
    Maks overgangssum og sign-on fee blir vanskelig å definere tror jeg, og må hele tiden justeres vil jeg tro, blir vrient det også er jeg redd.
    Samtidig er jeg enig med deg, slike avtaler vil nok skape enda større avstand, men samtidig skjønner jeg jo hva Ayre mener, de store klubbene bruker også mer tid og penger på å markedsføre seg i utlandet enn f eks Bolton..

 • Ståle sier:

  Vil ikke ha spanske tilstander i England. Synes Ian Ayre kunne spart seg dette utspillet. Virker lite sympatisk, og fremstår som grådig. Verdien av å han en gjennomgående høy kvalitet i PL er bra, også for de store lagene. Mulig det er grunnlag for å justere den resultatbaserte kompensasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...