Hold deg oppdatert
Arkiv
Gjesteinnlegg – Man in the Mirror

Da har vi fått tilsendt et gjesteinnlegg fra Mr Bergli, nærmere sagt Thomas Bergli.

Mannen som vi på bloggen arrangerer blogg-tur sammen med i februar 2012 – so braze yourself kjære medreisende 😀

Hva har skjedd spør Thomas – hvor er gløden, hvor er engasjementet? Hvor ER The Kop?? Er The Kop tapt? Hva med om alle ser seg sjøl i speilet (først)?

Vel da er det bare og ønske lykke til med debutinnlegget sir – take it away

PS!
Liverpoolblogg.no er nødvendigvis ikke 100% enig i Thomas Bergli sine meninger og ytringer.

Hvordan skal man kunne skrive en sånn sak uten å fremstå som en “bedreviter” en “klysesupporter” og dust.
Vel. Det er jeg usikker på, men jeg prøver allikevel.

Helt siden tidenes morgen har det vært meninger rundt fotball. Hvordan manageren burde ta ut laget, hvilke spillere han burde kjøpe og bruke. Og ikke minst; hva man burde ha gjort, når man har gått på et tap eller spilt uavgjort.

Vi supportere er meningsfylte mennesker som elsker å diskutere, og enda bedre; Krangle.
“Han er så ræva”, “Han kommer aldri til å bli no”, “han er for dårlig for LFC” er noe man leser i hytt på pine på sosiale medier om dagen.
Man fyrer avgårde salver mot spillere fra øst til vest, og står standhaftig på sine meninger uansett hvor bra motargumentene er.

Jeg føler det har blitt en veldig negativ trend, rundt dette med fotballdiskusjoner. Og det å kunne sitte i tryggheten av sitt eget hjem, uten å sitte ansikt til ansikt, gjør egentlig saken verre.
En spiller som Jordan Henderson får voldsomt med kritikk om han gjør noe feil. Men når han gjør noe veldig bra, så er rosen utelatt. Dette er en gjenganger for samtlige spillere som er under den kritiske lupen.

Før var det Lucas og det var mange før han, men for en spiller han har blitt!
Nå er det Andy Carroll og Henderson som får gjennomgå på forumene jeg leser. Det skjer til og med at Kenny Dalglish får gjennomgå for sin transferpolitikk. Og det når ¼ av sesongen er spilt. Denne negative trenden kommer det ingenting godt ut av syns jeg.

Hva skjedde med gleden å være supporter?

Spillerne får gjennomgå, og jeg tror faktisk at dette merkes og gir ettervirkninger til hvordan stemningen er på stadion.

(nå til den delen som noen av dere kan oppfatte som klysete)

Men hva er det største problemet – Spillerne eller supporterne?

Michael Jackson har en sang som nevner at han starter med mannen i speilet.

Det er det et mangfold av supportere som trenger å gjøre. The Kop er en legendarisk supporterstand som har høstet skryt verden over. Fra egne og motsupportere.

Men jeg oppfatter The Kop som en fallende kjempe. Helt siden jeg først begynte å reise til Liverpool så har jeg merket en trend av supportere som jeg rett og slett ikke ønsker at skal være der.

Til og med i kamper som mot United nå i høst, måtte jeg ta meg friheten til å kjefte på en gruppe Nordmenn som sto foran meg og ikke engang sang under «Youll Never Walk Alone«.

Men det var ikke bare der problemet var. Nesten hele førsteomgang var en tragedie sangmessig.

Man prøver å dra igang noe. Men man får det ikke til. Fordi enkelte supportere står på The Kop, med hendene foldet og ikke vil/kan synge med.

Det hele toppet seg for meg, når man prøvde å synge «Justice for the 96«. Venstre side av the Kop, nærmest knuskstille, mens jeg, mitt følge og de som startet sangen pluss et utvalg andre, prøvde så godt vi kunne.

Jeg og min største sangmakker Trond Bue begynte å slenge ut noen negative strofer til disse stemmeløse supporterne som ikke synger. Til applaus fra en del, mens de andre gjorde det de var best til.

Stå musestille og se på kampen.

Jeg spør meg selv, hvorfor i all verden vil supportere stå på The Kop, når de ikke skal synge med på sangene? De må jo føle seg jævlig flaue og dumme?

Svaret jeg som regel får er at de vil “kjenne på stemningen” og at de “ikke kan sangene”.

Jeg rister på hodet, jeg blir forbanna, for jeg veit hvor bra det kunne ha vært. Om alle supportere hadde tatt ansvaret til å lære seg sangene, og synge med. (nei, jeg vet egentlig ikke det. Siden jeg aldri har opplevd det. Men jeg har noen tanker etter veldig bra stemning mot United i Mars, og erfaringer fra bortematcher tidligere)

Noe Liverpool har vært kjent for er den utrolige støtten de får fra sin 12 mann. (ref. Istanbul) Og når det koker som verst fra Liverpool supportere hjemme og borte, ja det er da gutta våre spiller best.

Jeg er av den befatning av at supporterlivet er et valg.
Kanskje sammenlignes litt med partivalg her i Norge. Bruker man ikke sin stemme, for å støtte sitt “lag”. Da har man heller ingen klagerett.

Jeg støtter ikke laget under kamp, men dæven jeg klager så mye jeg kan etterpå” er en holdning mange av mine medsupportere har.
Kanskje de ikke mener å gjøre det sånn. Men gud bedre, det blir så tydelig når man er på kamp.
Det er faktisk bedre stemning på stadion på bortekamper og mot mindre gode lag fordi det ikke er så mye “turister”.

Nå skal det sies at jeg også er turist, for jeg bor jo ikke i Liverpool. Men når jeg er på kamp, så synger jeg til det ikke er mer igjen av stemmen og det er faktisk mange andre som gjør det også. Men også utrolig mange turister som ikke gjør det.

Så hva skal man gjøre? Jo. Ta ansvaret, lær deg sangene, og sørg for at du kan bidra når man står på The Kop. Hvis ikke? Bli hjemme eller sitt på Main Stand.

Er det for sent å “ta Kop tilbake”? Jeg vet ikke. Men om denne trenden fortsetter, så har vi et seriøst problem.

Det er et videne kjent faktum at når det koker, så merker spillerne det, og de tar opp nivået. Vi som supportere burde jo ønske det mest av alt?

Vi vil jo at laget skal vinne, vi vil ha flere titler, og vi vil ta igjen Manchester United. Slik at vi kan få tronen våres som mestvinnende i England tilbake.

Vi vil jo ikke at de skal gjøre en dårlig jobb, slik at vi har noe å klage på i ettertid?

Mitt budskap er start med deg selv. Sørg for at du er rustet til å kunne bidra. For hvis ikke du gjør jobben din. Da har du ikke noe å klage på heller.

Jeg vil at motstanderne virkelig skal få kjenne på hva “This is Anfield” betyr.

Fyr løs!

Thomas.

PS!
Liverpoolblogg.no er nødvendigvis ikke 100% enig i Thomas Bergli sine meninger og ytringer.

73 Responses to Gjesteinnlegg – Man in the Mirror

 • Stian Punjari sier:

  Jeg er en milliard prosent enig i dette, vi må kunne lage bedre stemning på kamper. Var selv på turistmatchen mot manu, dog ikke på The Kop, og ble plassert sammen med en skokk nordmenn der mange satt og hvilte hodet i handa som om de skulle analysere matchen med ett firesiders skriv til rosabloggen sin samme kveld. Vi prøvde å starte noen sanger, da vi satt veldig nærme manufansen og de hørtes litt for godt, men det var komplett nytteløst. Null sjans. Det tiltet for meg i et utrop der jeg forbannet «norskeseksjonen» vi havnet på. Til noen hovne uttrykk og litt latter. Det har desverre blitt alt for mange turister som drar for å se LFC. Ok, vi legger igjen mye penger, men mye av sjelen, stemningen (og til slutt resultatene?) forsvinner samtidig.

  Skulle likt å vite hvor mange nordmenn som var på denne kampen, trur tallet ville sjokkert kraftig.

  Hva skal man gjøre for å ta tilbake The Kop og igjen være på nivå med Stoke og Britannia Stadium? Går det i det hele tatt ann? De har jo prøvd med Reclaim The Kop, funket ikke. Det er to ting som kan gjøres slik jeg ser det, den første går ikke; Ving, Tage og andre firmaer burde ikke få/selge så mange til oss nordmenn. Dette går desverre ikke, da dette er businessen deres, og en god sådan. Den gjennomsnittlige scouseren er ikke like pengesterk som nordmenn.
  Men nummer to burde gå. Vi norske supportere burde ta tak i hverandre, omså sette søkelyset på dette gjennom supporterklubben, at vi burde kunne sanger, lage liv og stemning når vi reiser over for å se vårt lag. Kjør en kampanje på dette. Jeg har vært over og sett Madrid, Chelsea i CL osv, det burde alle få med seg, men da må alle bidra!

  Og…. Det kan hjelpe å ha en «reiseleder» som er mere giret enn han som Ving hadde satt opp til nevnte match. Der ble man nedtrykt gitt. HERREJEMINI! 🙂

  Vi har NESTEN blitt til Old Trafford, snart begynner vi å gå fem minutter før slutt på Anfield også. Trist.

  • Brynje sier:

   Mange gode poenger her og jeg kan være enig i mye av dette.
   «Pisset» (misforstå meg rett her) med RTK ville aldri fungere og var aldri i nærheten av og fungere, det meldte jeg fra dag 1, fordi det har blitt for mye business i fotballen…

   Fotballbusinessen må nesten ta «all skyld» her i mine øyne.

   Prisene har økt og økt så mye at den «generelle scouseren» ikke lengre har råd til å dra på kamper.
   Da kommer vi nordmenn (og andre) inn og snapper opp overprisede billetter gjennom resieselskaper ol.

   I samme momanget så hyler enhver Liverpoolsupporter etter stjernekjøp etter stjernekjøp og da…(Kan man holde billettprisene så lave da?)
   OM vi skulle holdt billettprisene nede slik at alle socusere kunne hatt råd til og dra på kamp slik at The Kop forble The Kop så kunne like så godt David Moores eid oss enda også.

   Enten så må man hoppe på «the money train» eller så får man være «standstill».

   Og igjen, hvordan skal man «skole opp» supportere?!?! Herre min, man kan da ikke kreve at folk som sitter på Centenary Stand om å synge når ingen andre gjør det fordi DU drar i gang en sang?!?!?!
   (om det var der du satt, evt på main Stand om du satt nære Man U supporterne) og du kan da IALLEFALL IKKE klage på de om de ikke synger i mine øyne, men meg om det. Folk ER forskjellige, alle elsker ikke synge og hoie og være rølpenordmann på tur.
   Lukter «Klassifisering av supportere» lang vei dette – liker ikke…

   PS!
   Jeg tipper så mange som 2-3000(!) nordmenn var over på Man U kampen forøvrig.

   • Thomas Bergli sier:

    Brynje.
    Det er synd og skam at scouserne ikke har råd. Men da får iallefall de som kommer seg inn på The Kop ta ansvar.
    Og ja, det er THE KOP jeg snakker om. Det er der jeg sto, og der jeg alltid står.
    Jeg krever at The Kop synger og synger høyt. og at alle som står på The Kop er med.

    Man skal ikke skole opp, de skal skole seg selv.
    (Slik som jeg har gjort)
    Og jeg starter ikke sanger på The Kop. Det klarer de ansvarlige selv.
    Det har skjedd at jeg har startet en sang eller to, men det tilhører sjeldenhetene.

    Jeg krever heller ikke at de på Cenetary og Main stand skal synge. Jeg mener at der kan de som ikke kan/vil synge stå. Så kan de som kan sakene sine stå på The Kop.
    Og at du i det heletatt skriver «synge, hoie og være rølpenordmann på tur» Provoserer meg veldig. For det beskriver absolutt ikke det jeg prøver å si, ei det jeg er.
    Og om de har så mye imot å støtte laget sitt, så ser jeg helst at de blir hjemme. For ærlig talt. Da har du ikke noe der å gjøre.(Mener jeg)

    Det er klassifisering jeg prøver å unngå. Men det er (Tydeligvis) Ikke så nøye for deg om det er bra stemning på stadion eller ikke ?

    Ja, det var nok så mange nordmenn på kampen, og det får vi dermed lide for med dårlig stemning.

   • Stian Punjari sier:

    Jeg klager på supportere som såvidt synger i løpet av en kamp. Rundt meg var det en del, EN DEL(!) synging på YNWA og så var det liv etter Gerrardscoringen. Fullt forståelig at det ikke er The Kop liv der, men å delta litt bør man kunne være med på. Og nei man skal ikke trenge å skolere opp, men det går ann å sette et søkelys på at stemningen har gått ned og det kan være greit å lære seg de sangene som kommer oftest. Det er ikke vanskelig, tross alt laget av supportere, for supportere 😉 Er ikke snakk om å være rølpete nordmann med 8 i promille, men som Bergli sier, kan man skrive side opp og side ned med klager på nett bør man også være tilstede og ikke bare sitte i ro på Anfield. Det var som sagt faktisk folk rundt meg som så ut som de satt og analyserte HELE matchen…

    Poenget er, i bunn og grunn, i valget mellom en Canon 550D supporter og en «sanger» vet jeg hva jeg ville valgt. Og jeg vet hva resten ville valgt. Jeg vet hva spillerne ville valgt…

  • Øyvind H sier:

   Vi er vel alle enige i at det ideelle hadde vært at vi først slapp inn de 40 000 supporterne som med sin stemme best kan påvirke laget til å spille bedre.

   Ikke sant??

   Man trenger ikke fin sangstemme i det hele tatt.

   Man har god tid til å lære de viktigste sangene før kampen.

   Folk står i årevis i kø for å få sesongbilletter på Anfield.

   Vi trenger ikke tilskuere, de har vi mer enn nok av.

   Det vi trenger er supportere!

   • Bea sier:

    Trenger ikke tilskuere, for det har vi nok av? Javel. Da regner jeg ikke med klubben trenger pengene våre heller, så da kan vi slutte å kjøpe trøyer og alt det andre vi bruker tusenvis av kroner på. Det kan supporterne ta seg av. Det er jo de som betyr noe.

    • Øyvind H sier:

     Det er jo et kjent problem at vi har for mange som ønsker å være tilskuere på Anfield.

     På Anfield supporterer man best ved å heie, utenfor stadion supporterer man best ved å kjøpe effekter osv.

     • Bea sier:

      Men seriøst, kan man ikke heie fram laget uten å synge? Jeg fatter virkelig ikke denne innstillingen deres. Jeg har ansett meg som en rimelig oppegående fotballsupporter i 20 år, og har aldri sunget mer enn en sang pr kamp stort sett, så at jeg ikke skal ha noe på Anfield å gjøre (og i tillegg være mer til bry enn til nytte da tydeligvis) det synes jeg er en rimelig drøy påstand. Som jeg har gjentatt flere ganger her, JA jeg skjønner at vi ikke har noe på The Kop å gjøre, men så ville jeg da heller aldri sippa meg inn der. Men NEI, vi er ikke noe dårligere supportere enn de som synger hele kampen. Det må være rom for alle. Også på Anfield.

      • Øyvind H sier:

       Du gjør det i det minste bedre med din ene sang per kamp, enn de nevnte som ikke en gang sang med på YNWA. 😉

       Synes uansett det er urettferdig for de lokale når vi nordmenn enkelt kan kjøpe oss inn på de kampene vi vil.

       Tror disse støtter laget bedre enn mange av oss gjør.

       På Anfield vil vi ha de 12 beste, fra keeper til spiss til supporter.

      • Stian Punjari sier:

       Helt seriøst, nei du er ikke noe dårligere enn andre. Men i valget mellom en scouser/en som synger mye, og en som sitter hele tiden i ro har vi da mye mere igjen for sangeren? Du har garantert sett klipp etter Chelseamatchene på youtube, helt fantastisk, og tenk for en opplevelse for de som var der. Dette får vi ikke om alle skal sitte i ro.
       Nå skal jeg generalisere, og unnskyld meg veldig for det, men du ville nok aller helst hatt med deg noen som bidrar når du skal lete etter sko enn en som sitter på første krakken han ser og spiller Angry Birds på sin iPhone (meg)? 🙂 Selvsagt er det ok at man ikke rølper seg igjennom 90 minutter som en ape, men å ikke bidra gjennom en hel match blir for meg bare flaut.

 • Miguel sier:

  Artig at bloggen nevner 2 ganger at de ikke nødvendigvis ikke er enig i Thomas sine ytringer..:-)

  Jeg var faktisk med på begge disse utd matchene Thomas nevner i sin artikkel, og kan sammenfattes i ett ord, ENIG.. i forhold til synging på stadion og før match på evt puber man måte havne på, gjerne da The Park. Veldig mye norske supportere som står å filmer, tar bilder matchen i gjenom og står musestille resten av tiden, folk rundt reagerer faktisk når man står på the kop. Nå sist match var det ett par menn som snakket engelsk til meg, og undret og jeg ville ta bilder av de etter sist kamp, da jeg svarte de på norsk så var overasskelsen stor. Greit å være turist, men skal man først stå der er det faktisk greit å hvertfall kunne ett minmum av sanger å synge med, det er ikke hvor vakkert man synger som betyr noe, men at man faktisk har en røst!

  Fint forøvrig at jeg og Thomas er enig om noe, jeg er selvfølgelig ikke enig av karaktristikken til Lucas han prøver på her, «snikreklame» 🙂

  Jeg regner med at Thomas kommer med sanghefte til bloggturen hehehe:-))

  • Thomas Bergli sier:

   Kryss i taket! Selv om dette har skjedd alt for ofte i det siste. Men er liksom litt lei av Lucas kranglen også.

 • Bea sier:

  Ok, ingen The Kop på meg på bloggtur, bare så det er sagt.

  Kan jeg alt av sanger, og synger jeg hele kampen? Nei.
  Anser jeg meg selv som en annenrangs supporter av den grunn? Nei.
  Mener jeg selv jeg har noe på The Kop å gjøre? Nei.

  Det er klart det trekker ned stemningen hvis 50% av de som står på The Kop er husmødre fra Moss som håper å se Enrique i bar overkropp. Det betyr ikke at de ikke har noe på kamp å gjøre, men de trenger ikke stå der hvor det forventes at folk synger hele kampen.

  Det er minst like klart at man kan klage på innsatsen på banen, selv om man ikke synger selv. Jeg har da ikke millionlønn, og ikke har folk betalt i dyre dommer for å se meg opptre heller, så JEG kan gjøre hva faen jeg vil. Spillerne derimot, har en jobb å gjøre. Det må være lov å forvente at de gjør den godt, uavhengig av hva som kommer ut av nebbet mitt på kamp.

  • Thomas Bergli sier:

   Det går maks, og da snakker vi maks 10 sanger på kamp. YNWA, Fields, Poor Scouser Tommy, Every other saturday, enkelte Liverpoolrop, Suarez, Lucas og Gerrard sanger. pluss noen tafatte forsøk på andre spillere.
   Det jeg lurer på er hvorfor du ikke ønsker å synge, kreves det så mye å lære seg det så man kan bidra?

   Når man er på stadion, stiller man seg bak hver eneste spiller, og heier de frem. Klager man så får man høre det. For det er ikke The Liverpool Way.

   Vi har forøvrig bare billetter på The Kop, så fint om du tar ansvar og lærer deg noen låter. Det er faktisk ikke mye som skal til.

 • Bea sier:

  Jeg står jo ikke å buer på kamp, det er ikke DET jeg mener med å forbeholde meg retten til å klage. Himmel, jeg er jo ikke en av de nevnte husmødrene fra Moss.. 😉

  Det kreves ikke så mye, men det må være rom for supportere som ikke finner det naturlig å synge seg gjennom kampen også. Det handler ikke om å ikke kunne teksten, ikke tro man er god nok, eller være redd for hva sidemannen tror. Jeg hyler og jubler og banner, men jeg synger meg aldri gjennom en kamp. Sånn er jeg, ganske enkelt. Men jeg er helt enig i at jeg og mine likesinnede kan finne seg andre steder å stå.

  • Thomas Bergli sier:

   Har du stått på The Kop før? Når det har vært SKIKKELIG trøkk?
   Hvis du noen gang opplever det. så får du så lyst til å være med i felleskapet at du gjør som meg og lærer deg det som er

  • Brynje sier:

   Kan vel sies så enkelt: når The Kop drar på så rives man bare liksom med nesten om man vil eller ei så kommer det automatisk lyder ut av kjeften din, spes på storkamper vel og merke 🙂

   • Thomas Bergli sier:

    Jeg syns det er helt motsatt. På storkamper så ser det så mye latsabber der at stemningen blir «ødelagt» men ja. det trøkker på da også. Spesielt i mars mot United. Det var helt rått. Men kampen nå i høst var forferdelig

    • Brynje sier:

     Mnja… Var på 0-1 tapet i 07, ikke på The Kop dog, men Main Stand rad 1 (reserveplassene) og det er jo så nærme du kommer The Kop uten og være der, magisk stemning.

     Mot Barca i 07 også , enda mer magisk, men det var jo European Night at Anfield dat sånn sett..

     Synes generelt det er meget bra stemning på The Kop, bortsett fra siste, par siste turer kanskje…

   • Bea sier:

    Ja, og DEN ser jeg jo. Synes bare det er å dra det langt å pålegge meg like mye ansvar for stemninga som spillerne har for resultatet. Er ikke motstander av god stemning, sånn generelt. 😉

    • Thomas Bergli sier:

     Men det er en paralell mellom de to tingene. Når The Kop trøkker på, spiller spillerne som guder. Når spillerne spiller dårlig er det stille på The Kop. Hvis The Kop trøkker på gjennom hele kampen, Spiller spillerne bra, og spiller spillerne bra trøkker The Kop på. DET er den magiske formelen vi har manglet ganske lenge.

     Mot spurs borte(Selv om vi tapte 4-0 pga uflaks)
     Så sang supporterne(meg ink) gjennom hele kampen. Were gonna win 2-1, ble til were gonna win 3-2, 4-3, 5-4 osv. Men også mye annen sang som virkelig viste WHL hvilke smågutter de er.

     • Brynje sier:

      Selvsagt er det så enkelt, da Liverpool sablet over Derby 6-0 og vi satt på Centenary var jo The Kop helt råe seff….

      PS!
      På bortekamper er det jo alltid bedre stemning… (fordi det er «kjernen» som reiser som regel….)

     • Bea sier:

      Ser den også, jeg. Men jeg mener fortsatt at man kan kreve mer av The Kop enn resten av Anfield. La oss som vil holde kjeft, holde kjeft. Så lenge vi ikke okkuperer The Kop, vel og merke. Jeg er der for å bli underholdt, spillerne er der for å underholde. For å sette det litt på spissen. Tror ikke vi er så voldsomt uenige, sånn egentlig.

      • Thomas Bergli sier:

       Neida. Jeg mener også at de som ikke vil synge fint kan plassere seg på Main eller Cen. Men The Kop syns jeg skal være det ikonet det tidligere har vært.

 • Brynje sier:

  Det som uansett ER humor da er at du, som erkenordmann på what, 25(??) år skal sitte på en blogg i Norge og være fobanna på Mr whatever som feks har hatt sesongkort på The Kop i 35 år på en eller annen block, men som ikke gidder hyle og skrike til enhver tid, så DU sender han stygge blikk, for JA, de finnes de også…

  Humor, JA, jeg sitter og humrer litt… 😉

  • Thomas Bergli sier:

   Vel, scouse buddyene mine kaller meg honorary Scouser, eller Scousewegian.
   Og du er jo mester til å ta ting ut av kontekst ved å kalle det hyling og skriking. Når det jeg snakker om er å synge. Problemet er nok ikke sesongkortholderne. For de synger, tro meg. Migge har en artig historie å fortelle ang akkurat det fra forrige kamp.

   Og dette har vel heller ingenting med alder å gjøre? Det er bare et lameass argument man bruker, som i utgangspunktet er totalt usaklig.Det er sånne ting noen prøver å falle tilbake på når man ikke har noe å argumentere med. Har man ikke klart å lære seg det jeg har lært meg på (i din tidsberegning) kort tid. så burde man iallefall være flau. spesielt om man i det tilfellet skulle hatt sesongkort i 35 år.

 • Hallingen sier:

  Jeg har et veldig delt syn på dette.

  LFC er såpass populær, og med viktigheten av penger som er i dagens samfunn er det forståelig, dog litt trist for flere lokale scousers at prisene trekkes opp. Nytter dessverre ikke i dagens fotball å nedprioritere buisniess.
  Men, synes på mange måter The Kop burde være et litt fredet sted fra Asiatere, Skandinavere eller hvem det måtte være som kommer dit på «turist ferie».
  Mener, mange vil til Anfield for å oppleve stemningen og se laget i sitt hjerte. FULL FORSTÅELSE for det, men det kan du jo også uansett hvor du står egentlig så lenge det ikke er blant borte supporterne… Du vil fortsatt høre YNWA, du vil fortsatt høre trykket og stemningen, bare ikke til like stor grad som på The Kop.

  Men ikke forlang at ALLE supportere skal lære seg alle sanger, og synge for full hals, for folk er forskjellige!

  Y.N.W.A!!
  Min mening er at skal du på The Kop, burde du synge og hoie. Vil ikke folk det, full forståelse, men ikke kapre 10% av plassene fordi man ikke vil lage stemning. 100% sikker på at det var muligheter for å få tak i billetter på andre seksjoner/tribuner.

  Allikevel, LFC har mange millioner fans, og forvente at alle de er folk som enten tar seg 2-3 øl før kamp, eller er folk som synger ut for full hals mener jeg er feil. De liker fortsatt klubben like mye som andre, ellers ville de ikke brukte mange tusen kroner. Så å forlange at ALLE skal være med å synge hver gang en sang blir dratt igang blir for dumt. Men, og f.eks ikke være med på YNWA er for meg en dødssynd. Mener, et sted går grensen.

  Har ikke vært på Anfield enda, men håper å få til en tur i løpet av året. (pft, har vært på San Siro 2 ganger, men aldri Anfield…). Jeg HATER å synge, men skal være med på YNWA, og kanskje være med på et par sanger. Men jeg vil dra dit for å oppleve LFC, ikke for å skrike av full hals til jeg blir hes. Ei vil jeg da heller være på The Kop.

  Men som det blir nevnt over her. Når stemninger er på sitt beste blir man bare revet med. Jeg satt i Spania drakt midt blant alle Skottland supporterne når Spania møtte Skottland, og jeg heiet på Spania. Allikevel, når stemningen var på sitt høyeste, så fristet det nesten å synge med skottene.

  Fansen som bruker masse penger på LFC, enten via å betale for tv-kanal, samt supporter effekter og turer over, har RETT til å forlange at spillerne som tjener helt hinsides skal gi 100%. Derimot er jeg enig i han fyren som skrev artikkelen, ikke heng ut spillere som Henderson! Han er 21 år ffs, han gir alt i hver kamp! Var det meningen at han skulle være den nye Gerrard eller McManaman med en gang kanskje? Nei, men er en grunn til at King Kenny og co betalte ca £16M for han. Bare vent å se om 3-4 år. Da kommer alt til å være glemt, synd om vi må ødelegge slik med syting på spillere. Ok, tap er bittert, og 5 min etter en kamp kan slike kommentarer forstås, men sånn i generellen er ikke dette bra. Dette gjelder ikke bare for LFC fans, dette er et typisk problem for mange norske supportere.

  For all del, gjør The Kop udødelig, siste jeg vil er at Anfield skal ende opp som Old Trafford. Til å være 75.000 hver kamp er den utrolig døll.

  • Thomas Bergli sier:

   Virker som at du har forstått poenget mitt.
   Når Cen og Main ikke synger så er det viktig at The Kop er der, og at de 12000 menneskene som står der er med og synger.

   Men allikevel, så har jeg et par spørsmål.

   Hvorfor hater du å synge?
   Er det ikke deilig å være en del av en enhet som står bak de 11 vi har ute på banen og dytter dem fremover.

   I en ideel situasjon synger jo hele stadioen. Men det er umulig.

   Men de som har kop billetter skal kunne sakene sine, mener jeg.

   • Bea sier:

    «Hvorfor hater du å synge?
    Er det ikke deilig å være en del av en enhet som står bak de 11 vi har ute på banen og dytter dem fremover.»

    Dette er jo som å spørre hvorfor noen hater å jogge. Eller hater kokt laks. Folk er forskjellig. Det kan da ikke være SÅ vanskelig å se at ikke alle finner det naturlig å gaule seg gjennom 2 x 45? (jada, jeg vet dere synger før kampen og i pausen også.)

    • Thomas Bergli sier:

     selvsagt er det ikke det. Det er forskjell å stå på en scene alene å synge, og å stå på fotballkamp å synge. Apples and Oranges

    • Thomas Bergli sier:

     For å si det på en annen måte. Jeg kaller det ikke å synge. Jeg kaller det å støtte laget. Gjøre den jobben en Supporter er ment for å gjøre.

     • Bea sier:

      Du kan kalle det akkurat hva du vil, det er fortsatt synging, og det er ikke alle som liker det. Og ikke får det til å høre annenrangs ut å ikke synge nå igjen da, det blir for dumt. Noen liker det ikke. La folk få gå på kamp, og støtte laget sitt med brøl og klapping, hvis de vil det. Ikke på erkesupportertribunen nei, but still.

      • Thomas Bergli sier:

       Jeg prøver å ikke klassifisere. Det er ingen lett oppgave:P Men eneste jeg har sagt her er min mening.

  • Thomas Bergli sier:

   Forøvrig. Når jeg står på the kop, og det rocker som værst. Og vi vinner. Så føler jeg det som en lagseier mellom oss og laget. Men kanskje ikke alle føler det sånn?

   • Hallingen sier:

    Nei nei, er bare at jeg synger forferdelig, og liker ikke å synge sånn i generellen.
    Og de første turene til Anfield blir nok med familien, og jeg er litt for sjenert til å synge ut av full hals sammen med de som ikke kommer til å gi fra seg et pip (de hater fotball, så er fornøyd med at de har gått med på en tur til Anfield i fremtiden, tror Wembley stadium tour overbeviste de)
    Når jeg er ute i 20-åra og drar med venner og slik, da skulle det nok ikke være noe problem å bli med på en sang eller tre, for da er ditt bekjente felleskap med på å gjøre det samme.
    Er vel heller at synes det blir litt klient å synge når hele familien rundt meg ikke lager et pip…

    • Thomas Bergli sier:

     Sangstemme er det da ingen som bryr seg om:) Så lenge den lager lyd er det mer enn godt nok! En mann som jeg snakker om i innlegget over her Trond Bue, hadde ikke klart å treffe en note om han hadde prøvd engang. MEn synger likeså!

     Jeg tror at hvis du hadde stått på The Kop, og hadde lært deg tekstene på forhånd. Slik at du kan synge, så hadde du virkelig hatt det enda mer morsomt på kamp.

 • Tony sier:

  Gode tanker Thomas. Spørsmålet er om det er mulig å selektere hvem som får The Kop-billetter, The Kop er verdenskjent og skal levere kamp etter kamp. Enig i den.

  Det jeg derimot er uenig i er dine meninger om at spillere ikke skal kunne kritiseres. Forskjellen mellom spillere og supportere er at spillere får latterlig mye penger for å sparke en ball, vi supportere må betale for å se dem gjøre det. Du setter spillerne på en pidestall som ikke kan kritiseres, når du tjener en mill i uka skal det være rom for å kritisere dem, hvis dem ikke leverer. Et godt eksempel er Henderson, som har fått sjanse etter sjanse uten å levere, så lenge man er blant førsteelleveren og ikke leverer, så er det lov å si sin mening om det. Dog ser man supportere ikke kunne svelge gamle meninger, likt den uendelige Lucas-diskusjonen, hvor vi begge har støttet ham, nå som han leverer kamp etter kamp er det fortsatt noen som velger å kritisere ham videre. Det er ukultur, og viser at man ikke har rom for å endre meninger.

  Derimot bør vi lære oss å slutte å hele tiden fokusere på det negative, vi har her på bloggen startet med spillerbørs, og fire av fem tilbakemeldinger på spillerbørsen er hva folk er uenige i. Det er alltid lov å være uenig, men kanskje vi bør se oss i speilet som du så fint refererer til og prøve å se det positive, fremfor stadig fokus på det negative.

  Det er ikke oss som supportere som skal sørge for at gutta på banen leverer, det må de sørge for selv. Dog skal vi være en tolvte mann, og hjelpe gutta med å gi det lille ekstra. Her snakker vi samme språk. Dine krav om å lære seg sangene er jeg delvis enig i, noe må man kunne, spørsmålet er om alle de som drar på en kamp i året og får The kop-billetter ønsker å bruke timer på å lære seg alle sangene. Billetter på The Kop burde man ha en viss supporterstjerne får å få, hvor enkelt dette er å løse i realiteten er jeg usikker på.

  • Thomas Bergli sier:

   Jeg sier ikke at spillere ikke skal kritiseres, jeg sier at de som ikke gjør jobben sin som supporter, ikke har noe dem skulle klaget på. Derfor «klager» jeg på dem med dette innlegget.

   Men ja, det er også et veldig negativt fokus. Mye mer enn det positive. og det er destruktivt mer enn konstruktivt.

 • Bea sier:

  Men Thomas, når du arrangerer turer over, sørger du da for at det er bare er Kopmateriale som er med? Er det såpass at du har litt vond smak i munnen når du nå skal dytte 16 ukjente opp på The Kop, uten at du aner om en eneste en av dem kommer til å åpne kjeften? Eller rår penga hos deg som i idretten ellers, så hvem som helst kan bli med bare de betaler? Nå aner ikke jeg hvor stort du driver, men burde du ikke skaffe turister som oss billetter andre steder, heller enn å risikere å være en av de som er med på å drepe stemningen på The Kop?

  • Thomas Bergli sier:

   Nå tjener ikke jeg en pøkk på dette her. Det er en kompis av meg som driver det.

   For å svare på spørsmålene dine. JA når JEG arrangerer turer, så sørger jeg for at det er Kopmatriale som blir med opp, om ikke får de god tid til å forberede seg, og eventuelle lynkurs på fly, buss, og evt dagen før kamp.

   Akkurat når det gjelder denne bloggturen har jeg bare stått for det praktiske. Fordi jeg fikk en hendvendelse om jeg visste hvordan man kan få igang noe sånt.

   Jeg tar ikke med meg Mainstand/cenetary materiale(siden vi så fint kaller det sånn) med mindre det er 1 av 10. Jeg ønsker å bidra til å lage en bedre stemning på stadioen. Og regner med at flesteparten av blogg-turere kan sanger og synger. Ellers kommer det fort noen gloser.
   Derfor er det også fint å reise på The Park før kamp, slik at man får «varmet opp» til matchen begynner. Der lærer man de sangene man synger mest.
   Men på de kampene jeg har vært på, og de folkene jeg har hatt med meg, har det aldri vært noe emne om man skal synge eller ikke!

   Man lærer faktisk sanger mens man står på stadion.
   (var noen hysteriske mot united i mars også nå i oktober)
   «Youre just a fat granny shagger» Og «Where’s your scouser with a wig». Det er ingen offesielle sanger. Men ble funnet på DER og DA

 • Janne sier:

  Thomas Bergli, jeg kunne skrevet denne artikkelen selv, og kunne ikke vært mer enig med deg.

  Jeg mener, og har alltid ment, at hvis man skal være på tribunen og støtte laget, så skal man synge. Man skal synge seg hes, for spillerne skal høre at vi er der. De føler da for pokker ikke støtten om man står med hendene foldet over brystet og ikke sier et pip. Ja, de kan høre klappingen, men det kan ikke sammenlignes med kraften av en supportersang mange står bak.

  Nå skal det sies at jeg aldri har vært på Anfield. Men jeg er alltid på Ullevaal. Selv om ikke det kan sammenlignes, så er supporterlivet det samme. Det beste jeg vet er å stå sammen med andre medsupportere som synger, hopper og klapper, da blir jeg revet med og brøler selv. Det verste jeg vet er å stå sammen med folk som ikke synger, for da vokser terskelen for å synge selv, hvor feigt det enn kan virke. Jeg synger med på et par sanger, så fader det ut, fordi de «drar meg ned». Da burde ikke disse menneskene stå på Klansfelt, da kan de stå på tribuner hvor det er greit å holde kjeft.

  Jeg kan så godt som alle supportersangene til Klanen. Jeg kan langt ifra alle sangene som synges på The Kop, men noe har jeg lært når jeg har vært og sett Liverpool på pub eller når de har vært i Oslo. Jeg ville hoiet og sunget det jeg kunne om jeg sto på The Kop, og det jeg ikke kunne ville jeg prøvd å lære.

  Skal man nå fram til spillerne, må man høres, og vil man høres så må man synge. Enkelt og greit.

  Det er ikke Idol. Det er vis-gutta-dine-at-du-er-der, det er ingen som vurderer sangstemme på en stadion, så det gjør ingenting at man ikke høres ut som Aretha Franklin eller Josh Groban, det viktigste er at gutta kjenner at du/vi er der 🙂

 • Brynje sier:

  Er det nå jeg skal klappe, synge og si tusen takk for at jeg får lov til og holde med Liverpool Football Club – etter den fantastiske opplevelsen jeg nå har fått av Liverpool – Swansea??

  (OG, det er ulovlig og kritisere spillere som spiller som fulle speiderpiker som ville blitt benka til den kvinnelige cupfinalen i Norge??)

  Bare lurer altså……… (Hva har jeg «lov» til nå mener jeg, for å være «supporter»?????)

 • Henning sier:

  «The Kop» har alltid vært et begrep, men vi må huske at på 70-80 tallet når det virkelig runget over the Fields of Anfield, så var det svært lite tilreisende supportere. Med 95% lokale supportere, så kunne alle de samme sangene. I 2011 er det ikke mange av disse som lenger har råd til sesongbilletter, og andel lokale sangtalenter har nok blitt betydelig redusert til fordel for rike, tilreisende skandinaver. Uten evne til å snakke språket, ei heller synge sangene! Og når Anfield bygges ut til like mange plasser som på Old Trafford, så er det ingen tvil om at disse setene vil fylles med enda flere tilreisende supportere uten sangstemmen iorden. Desverre.

  Men som en av de «lucky 20» som reiser i februar, skal jeg ihvertfall ta ansvar. Jeg kan jo lære tekstene, men trenger hjelp til å lære sangene! Som tonedøv er jeg kanskje ikke den beste forsangeren, så jeg tar gjerne imot noen tips, f.eks. topp 10 youtube linker til sanger som forventes av meg når vi inntar Liverpool en sen vinterkveld i februar.
  «Walk on, waaaaaaalk oooon….»

 • Øyvind H sier:

  Uavgjort hjemme mot Swansea. Sånt skjer. Flere som heier og vi vinner lettere. Flere scandinaviske tilskuere gjør at vi spiller oftere uavgjort (snakker ikke om dere som kommer og er med og synger og heier, men tilskuerne). Vi ble til tider sunget ut av Swansea-fansen. Flaut.
  FÅ INN EKTE FANS PÅ ANFIELD !!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...