Hold deg oppdatert
Arkiv
Liverpool – dødelig ineffektive? Del 2

Forrige artikkel presenterte de deprimerende fakta som viste akkurat hvor ineffektive Liverpool har vært så langt denne sesongen. Da er det selvfølgelig moro at Liverpool følger opp med en meget effektiv 2-1-seier over Chelsea.

Men som jeg lovet skal jeg følge opp med en sammenligning av Premier Leagues beste spisser, for å ha noe å sammenligne vår egen ineffektivitet med. Med et utvalg av «toppspisser» fra Premier League har jeg sett på hvordan våre egne spisser presterer foran kassa.

All statistikk i artikkelen er samlet av Opta og hentet fra www.eplindex.com.

Vi starter som vi gjorde sist, men den meget nyttige «Clear cut chances»-statistikken, som er en statistikk over «klare målsjanser», og hvor mange av disse som har resultert i mål. Resultatene var nedslående, med en meget lav effektivitetsprosent på 25,9%, som var langt under gjennomsnittet på 35,6% og enda lenger under Liverpools effektivitet forrige sesong på 44%.

Det er naturlig nok spissene som ender opp med de fleste store målsjansene, og gode spisser er forventet å score på en god andel av sine klare sjanser. La oss se på hvordan utvalget mitt av toppspisser har gjort det på effektivitet så langt denne sesongen.

Da må jeg for det første få lov til å ta av meg hatten for Demba Ba, som fremstår som en av sesongens aller største kupp så langt. En effektivitet på 75% er ikke annet enn meget imponerende.

Vi kan se at for de aller beste så ligger effektiviten over 50%, for noen langt over. Nå er dette naturligvis et veldig lite utvalg, og man kan ikke trekke store konklusjoner basert på dette, men det går an å antyde at man bør kunne forvente en effektivitetsprosent på 50% eller høyere fra «toppspissene».

Når det gjelder Andy Carroll kan han ikke ennå regnes som en «toppspiss», da han fortsatt er veldig uferdig som spiller, men jeg har tatt ham med fordi han er Liverpools nr 9.

Før jeg sier noe videre om dette ønsker jeg å vise en annen statistikk. Ofte brukes antall skudd og treffprosent som en indikator på hvor målfarlig en spiss er, men Opta har en statistikk som er nyttigere. De har skilt ut skudd fra innsiden av 16-meteren og fra utsiden. Ettersom veldig mange langskudd ikke engang er en målsjanse er det veldig lite statistisk verdi i måle dette. Derfor har jeg samlet statistikk på antall skudd fra innsiden av 16-meteren og hvor mange av disse resulterte i mål.

De fleste mål scores fra innsiden av 16-meteren , og derfor er dette en noe mer komplett oversikt over målsjanser. La oss se på tabellen.

Igjen ser vi at det ligger på et relativt jevnt nivå. Ut fra dette kan det antydes at toppspissene scorer på ca en av tre avslutninger inne i 16-meteren, eller litt i underkant av dette. Dessverre ser vi igjen at våre gutter verst i klassen denne sesongen.

Jeg prøver ikke på noen måte å påstå at Luis Suarez ikke er en spiss i verdensklasse, det er han helt klart, men det kan tyde på at det er svakheter i avslutteregenskapene. Når det gjelder å spille seg frem til muligheter er det få som er bedre enn Suarez, men avslutningene har ikke stemt helt for ham så langt denne sesongen.

Det store spørsmålet blir da: Hva er det som er grunnen bak denne dårlige statistikken? Det kan nok delvis forklares av en mangel på flyt og flaks, med mange flere stangskudd enn andre lag og en uvanlig lav effektivitetsprosen, men det finnes nok også andre grunner. Jeg har noen tanker om dette.

For det første mener jeg at støtten til spissene våre er litt for dårlig. Da mener jeg ikke bare i den forstand at pasninger og innlegg ikke har hatt god nok kvalitet, men først og fremst at vi ikke klarer å få nok spillere frem i boksen. Dette har ofte resultert i at Suarez må både skape og avslutte sine egne sjanser. Nå er han så god at han klarer å skape sjanser omtrent helt på egenhånd, men det er vanskelig å sette seg opp i en like god målsjanse når du må gjøre hele jobben selv. Her mener jeg at resten av laget må gi mer støtte, kanskje spesielt kantspillerne.

For det andre tror jeg vi trenger noe forsterkning på topp, i form av en goalgetter. Jeg tror Suarez kommer mer til sin rett når han spiller sammen med en måljeger. Se for eksempel på samarbeidet mellom ham og Cavani for Uruguay, og tidligere med Forlan. En våt drøm ville naturligvis være å faktisk få Cavani sjøl, men det kommer nok ikke til å skje med det første. Poenget mitt er at Suarez’ kanskje største styrke er å skape målsjanser, og med en måljeger ved siden av seg kunne nok flere av disse endt i mål.

Mest av alt tror jeg dette er noe som faktisk kommer til å jevne seg litt ut etterhvert som sesongen fortsetter. Liverpool er tross alt et lag hvor manageren er ny og hvor rundt halvparten av spillerne i førsteelleveren til nesten hver kamp har kommet til klubben i løpet av 2011. Ineffektivitet og mangel på flyt er typiske startvansker for «nye» lag, og vi må nok være tålmodige ennå.

18 svar til Liverpool – dødelig ineffektive? Del 2

 • Håvard Karlsen sier:

  Når jeg ser suarez avslutter virker det som om han stresser, han har som regel skapt sjansen sjøl og vil bare lirke ballen i mål med tåa. Det ender som oftest med bom. Vi så han på slutten av forrige sesong, da runda han keeperen to ganger (hadde vel litt flaks mot stoke..) og satt den i det åpne buret. Han smelte den mot sunderland inn med strak vrist. Vi så noe av det beste av han på britannia når vi vant 2-1. Alle måla hans forrige sesong var besluttsomhet. Først en tunell så skrudde han ballen vakkert i lengste kryss. Sann synes jeg at han burde avslutte innenfor 16 åsså! HARDT og plassert! ikke med tåa og hope at den skal snike seg inn…

  Jeg har sjekka på youtube og sett måla til de andre toppspissene, de alle har harde og velplasserte skudd, ikke en liten touch som skal snike seg mellom beina på keeperen eller noe sånt. BALLEN SKAL INN tenker de sikkert. Mer beslutsomhet for suarez så sittern x100!

  Svar gjerne om dere er uenig eller noe sånt, tar gjerne en diskusjon.. 🙂
  sorry for at det ble så rotete skrevet..

 • Tony Holm sier:

  Interessant dette, statistikken viser det mange har lagt merke til, sjansesløsingen har vært stor i Liverpool, og spesiell vår kjære Suarez er «flinkest» i klassen til dette. Er helt enig at det Liverpool trenger er en goalgetter. Jeg blir mer og mer fan av Roberto Soldado, han er ingen guds gave til fotballen, men er vanvittig flink til å være bevegelig i bakrom og være på riktig sted til riktig tid. I går scorte han tre igjen i CL. Han er 85-modell, så kan vel ikke anses som for gammel, håper ihvertfall ikke det 😉 Men han har kun vært over ett år i Valencia, så vel lite trolig at de slipper ham.

  Fins en del gode goalgettere der ute, men jeg får alltid en følelse på at de ikke blir det samme når de kommer til Pool. Foruten Torres er det få spisser som har kommet til Liverpool for å score mål som har lykkes ordentlig. Suarez dunka jo inn over 30 mål i Nederland før han kom.

  Hvem bør Liverpool satse på?

  • Brynje sier:

   Etter Fowlers og Owens glansdager og frem til Torres kom så hadde vi ingen «20 måls-spisser» – på tide å se på spillestilen til Liverpool????

   NOK av spisser som har spilt inni mellom her mener jeg…

   • Tony Holm sier:

    Nå har vel ikke Liverpool hatt én spillestil i denne perioden, Håkon er inne på en vesentlig del som Liverpool har savnet over lengre tid, og det er å ha nok spillere i boksen til enhver tid. Det er nesten kun på cornere og farlige frispark vi ser nok folk der inne. Vi er alt for dårlige på å fylle opp med folk når vi først kommer i oppbyggende angrep. Om det er mangel på fart hos midtbanespillere og vinger kan umulig være det eneste svaret på hvorfor. Et lite under akkurat den utfordringen der.

 • Lars sier:

  Vi har folk som kan score mål i Suarez, Carroll, Kuyt, Bellamy, Maxi, Gerrard, Adam og johnson;)
  Spillet vårt er bedre enn på lenge og vi spiller gjevnt bra, målene kommer! bare laget blir mer samspilt, mange nye navn i laget i år, så dette bekymrer meg ikke, bare KK får satt formasjonen sin og beste 11eren, så kommer kampene vi vinner med 3-4 mål
  YNWA

  • Brynje sier:

   HELT enig, spillet vårt ER bedre enn på lenge, totalt enig. Om Suarez hadde hatt 50% fremfor den staten han har hadde vi hatt utrolig mange flere poeng denne sesongen.

 • Kjetil Larsen sier:

  Vi har jo hentet mange spisser som har vært Fantastisk i sine gamle klubber.Men når de har kommet til LFC så har de stangnert,men mye av grunnen til det er jo at de ikke har fått spillt spiss men gjerne ute på kanten.Det e jo kun Torres og Suarez som har fått spillt rein spiss,og takk gud for det.Men håpe nu vi kan kjøpe en topp spis i januar,Suarez treng hjelp der fremme.

  • Brynje sier:

   Her kommer spillestil-argumentet inn igjen da….

   Jeg spurte for en stund siden, hadde Christiano Ronaldo vært en like god spiller i dag om han hadde kommet til Liverpool fremfor Man U i sin tid (som han faktisk kunne ha gjort også)

   Jeg er fristet til å svare nei på det (men det får man jo aldri vite selvsagt)

 • Kjetil Larsen sier:

  Helt enig med dæ,vi hadde sikkert klart å ødelegge Ronaldo,sånn vi har gjort med mange spillere.Eneste spiller som ikke har blitt helt ødelagt er Kuyt,han har taklet å spille kant.Men han var jo mye bedre i Nederland som spiss.

 • Kjetil Larsen sier:

  Så var det om å være effektiv,vi må satse mye mere offensivt mot de «dårlige»lagene. Ikke bare peise på de siste 5 min.Kan ikke satse på å vinne 1-0 på hjemme kampene,men minst score 3-4 mål,da har vi vunne de her kjedelige uavgjort kampene.Var over og så Swansea kampen,den værste kampen æ har sedd på flere år.Da ga dem åssa jernet de siste 5 min,ellers så va det bare ræva fotball….

 • Krister sier:

  Nå er jo sammnelignene over effektivitet på spissene, og det er jo riktig ettersom det er de som scorer mesteparten av målene (de 6 første på toppscorerlista er spisser pt). Problemet som Liverpool og tildels Manu har i dag er bidragene fra midtbanen. Tottenham har Van der Vaart på 6. Chelsea har Lampard på 6.City har Silva på 4. Arsenal har Arteta på 3 (1 mindre enn vår toppscorer).

  Liverpool har så langt scoret 16 mål på 12 kamper. Det er et snitt på 1,33 mål. City har 3,5.

  Om vi skal henge med videre må bidragene fra kantene og den sentrale midtbanen bli flere i målportokollen. Bolton på 18 plass har scoret to flere i år..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...