Hold deg oppdatert
Arkiv
Gjesteinnlegg: Luis Suarez – Lost in translation

Liverpoolblogg har fått inn et nytt glimrende gjesteinnlegg (keep ’em coming). Denne gangen er det skrevet av den godeste Eirik Wigenstad, som har gjort seg opp noen tanker rundt rasismeanklagene mot Luis Suarez. Som vi vet er det flere dimensjoner til dette en bare ord som er ytret i kampens hete, og Eirik har dykket litt dypere i det språklige og kulturelle bak det som er sagt. Take it away, Eirik.

FA har gitt seg selv til tirsdag med å bestemme utfallet i Suarez/Evra saken. For meg er det ingen tvil hva utfallet burde bli.

Denne saken er helt unik. I lignende saker (som saken mot John Terry) handler det om å eventuelt bevise at det har blitt sagt noe rasistisk. Denne saken dreier seg derimot mer om å tolke ordene ’negro’ og ’negrito’ samt å forstå i hvilke sammenhenger de brukes på en kjærlig eller nedsettende måte. Det virker ikke som om det er noen tvil om at Suarez har slengt med leppa. Bevismateriale finnes ikke i videobilder, men heller hos språkeksperter.
Jeg tar her høyde for at det er disse ordene som faktisk er brukt. Skulle det vise seg at det er andre ord, stiller saken seg naturlig nok annerledes.

Suarez/Evra saken er uhyre interessant, og har potensiale til å bli et referansepunkt for lignende saker i fremtider. Rasisme er et svært følsomt tema, og har etter mange års kamp nå blitt mindre og mindre synlig, både på banen og på tribunen. At det er et følsomt tema har kommet klart frem gjennom at det har vært få offentlige utsagn, og at folk har vegret seg for å velge side. (Foruten de to klubbene). Det at Gus Poyet valgte å gå ut med så uforbeholden støtte til Suarez var derfor overraskende.
Denne saken kan vise seg å ha en enorm innvirkning både på Suarez og Liverpool som klubb. Suarez har så langt i denne sesongen trolig vært lagets beste spiller sammen med Lucas Leiva. Skulle han finnes skyldig, kan han trolig vente seg en solid karantene. Likevel, saken kan også ha stor innvirkning for personen Suarez. Skulle han bli funnet skyldig i rasisme vil han, per definisjon, være en rasist. Å være ’rasist’ er en merkelapp han nesten umulig kan bli kvitt, og det er utvilsomt en sterk identitet. Det er på mange også en veldig ’hel’ identitet. Det vil si dette stempelet ikke bare blir en del av hvem han er, men det faktisk blir hvem han er og hvordan han blir ansett. Får man en disiplinærreaksjon etter, for eksempel, en stygg takling vil man fort kunne riste det av seg, og fortsette som vanlig etterpå. Blir man dømt for rasisme strekker det seg langt utenfor fotballbanen.
Dersom han skulle bli dømt vil det bli vanskelig for folk å skille mellom ’rasisten’ Suarez og ’fotballspilleren’ Suarez.

Det vil også gi Liverpool FC et forklaringsproblem. Dalglish har vært tydelig på at han støtter Suarez, men saken vil endre karakter dersom han blir funnet skyldig. Liverpool er aktive i anti-rasistisk arbeid innen fotball, og selv om jeg ikke er i tvil om at Dalglish tror på Suarez, er det likevel en vanskelig sak som utvilsomt kan stille klubben i et svært dårlig lys. Dette burde FA være veldig klare over før de trekker sin beslutning. Fordi at straffen i dette tilfelle vil strekke seg betydelig mye lengere enn den eventuelle karantenen, er det helt avgjørende at de er 100% sikre om de finner han skyldig. Dette er ikke en sak hvor de har råd til å finne han skyldig bare for å være på den sikre siden og terskelen for å dømme han burde være svært høy.

Det har kommet frem at ordene denne saken dreier seg om er ’negro’ og ’negrito’. Dersom disse ordene blir sagt til en mørkhudet er det helt forståelig at det kan bli oppfattet som rasistisk. Man kan derfor ikke klandre Patrice Evra for å reagere. Likevel, denne saken har gjort det helt klart at ord må forstås i en sosial og kulturell sammenheng. For å sette det helt på spissen; ord er kun sammensetninger av bokstaver. De har ingen forut eller ’naturlig’ mening. Ingen ord bare ’er’ rasistiske med mindre vi gir dem rasistisk betydning. For eksempel; ordet for ’stol’ kunne like gjerne hatt en negativ betydning, og blitt bruk nedsettende, men vi har gitt det meningen av noe vi sitter på. Man må forstå hva man mener med ordene.

Slik jeg har lest i media og blitt fortalt av andre spansktalende kan ’negro’ og ’negrito’ bli brukt nedsettende og på en rasistisk måte. Det er likevel oftere brukt kjærlig, og det er noe man kaller et lite barn eller en kjæreste. På engelsk kan det lett oversettes til ’mate’, ’love, ’pal’ etc. Det er også verdt å merke seg at disse ordene ikke bare brukes om mørkhudede, men også om folk som er hvit av rase, men som er mørk i håret, og har en mørkere hudfarge, slik som Suarez har. Det er derfor ikke usannsynlig at Suarez har blitt kalt ’negro’ eller ’negrito’, og at det er ord han er svært vant til å både høre og bruke. På spansk har man også tilsvarende ord folk med lysere hud og blondt hår.
Det er derfor viktig å se disse ordene i en sosial/kulturell sammenheng. Det virker helt klart at Suarez sa dette for å irritere Evra og komme under huden hans. Det er heller ingen tvil om at Suarez sa dette på en devaluerende og nedsettende måte. Likevel, slik som situasjonen mellom Suarez og Evra var, samt hvordan Suarez er vant til bruke ordene, virker det helt galt å skulle anta at han mente det rasistisk.

Det er selvsagt ingen tvil om at Suarez er en type som elsker å provosere motspillere, og at han gjerne går langt i gjøre dette. Han gjorde seg svært upopulær blant en hel fotballverden med handsen sin i Sør-Afrika, og det hjalp heller ikke da han bet en motspiller i halsen da han var i Ajax. Jeg føler likevel at dette har bedret seg betraktelig etter nesten ett år i England, og det virker nå som om han sliter med å få viktig avgjørelser i sin favør.
På sin side har Patrice Evra en historie for å blåse hendelser ut av proporsjoner som ble omtalt etter at han havnet i slagsmål med en banemann på Stamford Bridge. Folk flest husker nok også den smålige oppførselen hans i Sør-Afrika. Jeg mener her at Evras ’rulleblad’ er mye mer relevant for denne saken enn Suarez’. Det er fordi Evras viser en historie med å trekke raske konklusjoner og å være generelt ukritisk, noe han også her viste ved å fortelle fransk presse om hendelsen rett etter kampen. Jeg mener at Suarez/Evra saken ikke er mer enn en språklig misforståelse. Jeg er ikke tvil om at alt dette kunne vært unngått dersom Evra hadde oppsøkt Suarez etter kampen, og bedt han om å forklare seg. Det kunne selvsagt også være unngått ved at Suarez viste større sosial og kulturell innsikt. Suarez burde etter mange år i Europa skjønt at dette var en svært uheldig ordvalg og kunne lett misforstås. Handlingsforløpet burde ha vært for Suarez å unnskylde seg ovenfor Evra, og forklare han at han ikke mente det rasistisk, men at dette er vanlige ord i Latin-Amerika.
Suarez kunne gjerne ha blitt siktet for dumhet, men rasisme? Overhodet ikke. Luis Suarez er bare lost in translation. Dessverre tror jeg FA vil se det annerledes.

Følg meg på Twitter: @Eirikwigenstad

23 Responses to Gjesteinnlegg: Luis Suarez – Lost in translation

 • Frank sier:

  Jeg kjenner både Spania og Mexico godt. Det er mange gode poenger i det som blir skrevet ovenfor. Flere Mexicanere jeg kjenner blir kalt ‘El Negro’, ‘Negrito’ eller ‘Morenito’ og det er ikke ment som fornærmende, men som kjælenavn. Det er likevel som nevnt her beskrivende for mørke elementer ved folks utseende, altså hud eller hår. Det trenger ikke å være for ‘svarte’ mennesker, men for mørkere enn resten for å si det sånn. I England, hvor jeg nå bor så sier man ‘black’. Alle er beskrivende ord. Poenget er at Suarez vist nok skal ha sagt dette om en motstander for den verste rivalen, så kjælenavn var det nok desverre ikke. Skal jeg spekulere i hvordan man pleier å fornærme folk på Spansk, så kan vel tenke seg at Suarez la til ‘puto’ før negrito… noe som da blir puto negrito/negro, som ville blitt oversatt til ‘forbanna (bokstavelig, ‘mannlig prostituerte. riktignok) svarting’. Jeg sier dette fordi jeg snakker Spansk som et morsmål. Jeg vet hvordan uttrykkene fungerer. Likevel, bevis må til, det må være forbi envher tvil og straffen må være lik den andre i samme situasjoner får. FA må gjøre litt av en jobb. Videre synes jeg Suarez er en fantastisk spiller og er helt klart den jeg liker best (som spiller) på LFC omd dagen. Jeg håper for all del han er uskyldig. Derimot mener jeg LFC og Daglish har taklet dette feil. De har kastet seg foran Suarez (som desverre biter folk og kaster seg rundt og prøver å jukse seg til frispark i hver kamp), uten å vite om han er skyldig eller uskyldig. Det er veldig leit hvis det viser seg at han er skyldig i å kalle Evra, 1) Negrito, 2) Negro eller, 3) puto negrito/negro. Da har plutselig Suarez sviktet hele klubben og manager. Det vil være rasistiske utsagn. Det er ingen tvil om at det er slik de er ment, altså som fornærmende. Dette bedyr ikke, som Eirik påpeker, at han ER en rasist. Hvor ofte hører man ikke slike utsagn fra folk med mørkhudede venner, som ikke står for rasisme, desverre? Det er idioti selvfølgelig. Det er uakseptabelt og innen fotballen bør det straffes. Hadde dette vært Roy Keane som snakket til John Barnes, eller Vidic som snakket til Babel så ville vi alle tenkt annerledes, men siden det er Suarez så vil vi så gjerne at han skal være uskyldig. La først ting bevises, men la oss ikke falle for rasisme og beskytte det til enhver pris. Quisling var ikke bra for Norge og rasisme er ikke bra for LFC. Hvis han skulle være skyldig så må han få en straff slik andre som har ytret slike utsagn. Deretter kan man implementere strengere regler og virkelig ta dette på alvor (noe man ikke har gjort i Spania og Italia spesielt), men først må evt. Suarez, hvis han er skyldig, bli straffet under eksisterende lover og regler. Suarez burde, hvis han er skyldig, få en ‘second chance’, involvere seg mer aktivt i kampen mot rasisme og begynne å spille fotball istedefor å gjøre seg bemerket for alt mulig annet også. Han blir vel stemplet som en som ER RASIST, selv om han sikkert ikke er det. Desverre må man tenke seg om sånt på forhånd… Way of the world

 • John Strandmyr sier:

  Fint innlegg og du tar opp endel interessante poenger her, men jeg er likevel uenig i at dersom FA finner han så _er_ han en rasist. Når det har kommet frem hva som er kjernen i saken, nemlig kulturelle skyldig forskjeller vil nok ikke dette ha like stort etterspill som det ellers kunne hatt.

  Når det har blitt forklart av språkekspertene har de jo sagt som så at i Sør-Amerika så brukes dette ordet veldig forskjellig med at det for Suarez sin del er et ord som brukes i Uruguay som en hyggelig sak om dem man er glad i, jeg syntes derfor ikke det er helt klart at han brukte dette på en nedsettende måte som du skriver over. Om Gerrard hadde sagt «Calm down, mate» så hadde man ikke nødvendigvis sagt at dette ble brukt på en nedsettende måte, og det kan fort være ekvalenten til Suarez sin «Negrito».

  Jeg tror at dersom FA tar hensyn til ekspertene på feltet, så blir Suarez frikjent. Dersom Suarez blir kjent skyldig i rasisme er det ene og alene fordi FA ønsker å sikre seg selv, og at ikke noen skal kunne si at de ikke tar arbeidet mot rasisme på alvor.

  Når det er sagt er det veldig viktig for arbeidet mot rasisme at hendelser som faktisk _ikke_ er rasisme må henlegges for å ikke ødelegge for de situasjonene som er alvorlige. Dersom for mange småting og feil tolkninger regnes som rasisme, mister begrepet sin alvorlige mening.

  • Eirik Wigenstad sier:

   Det er et godt, og et riktig poeng. For meg vil ikke være rasist på grunn av grunner som kommer frem i innlegget. Han vil allikevel ha blitt funnet skyldig i rasisme, altså per definisjon, ha kommet med rasistiske bemerkninger. Jeg er likevel enig at forklaringen hans kan være ‘formidlende omstendigheter’ blandt fansen dersom han skulle bli dømt

   Når det gjelder oversettelsen din til ‘calm down mate’ er jeg helt enig i at det er presist og på norsk ville man kanskje sagt ‘slapp av, kjære’. Jeg mener det er nedsettende i den forstand at han prøver å ydmyke Evra, men helt innenfor gresene.

 • Miguel sier:

  Hvis han har sagt negrito kan det forsåvidt også bety «lille neger» og gå eksplisitt på høyden til Evra også, uansett rasistisk utsagn i mine øyne, men hvem har vel ikke slengt ut noen litt over the top kommentarer i kampens hete til både med og motspillere! At Evra reagerer som han gjør sier mer om han som person enn Suarez i mine øyne, enn ikke sak!!

 • Jeg syns det er overraskende at flere skriver at det er ingen tvil (meget sterkt uttrykk) om at Suarez mente det han sa på en nedsettende måte. Ut fra det jeg har sett av video så er det egentlig ingen tegn til at Suarez oppfører seg aggressivt. Han har rolig kroppsspråk og ser heller ut til å prøve å roe ned Evra, som er tydelig forbanna. For meg ser det ut som han bruker det mest i betydningen «mate», som for eksempel «calm down, mate».

  En annen ting er at Suarez mente han kun brukte ord som han hørte andre Man Utd-spillere også brukte på Evra (Finnes jo søramerikanske spillere på Utd, f.eks Hernandez og Valencia). Hvis det stemmer, og Evra faktisk er klar over betydningen av dette ordet, så burde det faktisk komme en alvorlig straff for Evra, som mot bedre viten anklager en motspiller for rasisme. Selvfølgelig kan ikke det skje.

  Jeg tror det Eirik mente er at Suarez vil få en merkelapp som rasist det vil være umulig å bli kvitt, en merkelapp som tilsier at han ER rasist, og ikke noe annet. For min del stoler jeg lite på en eventuell dom fra FA i dette tilfellet, for jeg vet at deres første, andre, siste og enhver tanke er på å beskytte deres eget omdømme og å fremstå som en organisasjon med kontroll på fotballen.

  For meg vil egentlig ikke dommen fra FA endre mitt syn på Suarez i det hele tatt.

 • Ståle sier:

  Jeg har merket meg at noen synsere mener at Dalgish og ledelsen i klubben har håndtert saken på en dårlig, i beste fall uheldig måte. Det er jeg uenig i. Det er viktig at klubben fremstår som samlet og støttende utad. Hva som skjer innenfor korridorene er en annen ting. Den gamle floskelen «the Liverpool way», må være en ledesnor for håndteringen. Jeg frykter i likhet med andre at Suarez får straff. Særlig nå som avgjørelsen Det er uansett viktig at klubben og vi som supportere backer opp Suarez på en best mulig måte. Forhåpentligvis kan det bidra til at fyren bemerker seg med eminente opptredener på banen, og ikke alt annet styret han har drevet med.

 • Brynje sier:

  Det virker helt klart at Suarez sa dette for å irritere Evra og komme under huden hans.
  (Bare jeg som humret av den setningen??!?) 😀

  Fra spøk til revolver, dette innlegget burde du oversette og sende til samtlige engelske aviser, samt kommisjonen som skal dømme/ikke dømme Suarez – meget godt innlegg, og oppsummert.

  Velkommen som gjesteskribent, vi håper det blir flere fra den kanten.

  PS!
  Man leser jo ordene Negro/Negrito på Twitter dagen lang fra andre fotballspillere når de omtaler andre fotballspillere, barn eller hva enn, jeg HÅPER kommisjonen også har fått fremlagt slike ting så de kan utvide evt skylapper… OG, de selger også forøvrig godteri(!!) i Uruguay/Sør Amerika som HETER «Negrito»…….

  • Eirik Wigenstad sier:

   Takk for god feedback Brynje. Jeg ser fremover til å poste flere innlegg på bloggen i fremtiden!

   Glad for at du merket ‘komme under huden’ setningen, det var ment som et ordspill som jeg håpet at folk skulle snappe opp!

   Keep up the good work med bloggen!

 • Leif Henrik sier:

  Hva kaller vi hverandre? Alle vet at ord fint kan brukes på å provosere. Selv ble jeg vel til tider kalt småen, det er ikke rasistisk, men det ble sagt for å irritere en liten fyr. At ord kan brukes om hverandre er vel ordet kjerring et godt eksempel. Kommer av ordet å være kjær i, men brukes like ofte som nedsettende ovenfor damer. Jeg bruker det om hverandre, og håper da inderlig at samboeren skjønner når det er henne det er snakk om….
  Suarez elsker å provosere, han elsker å filme, han elsker å gjøre motstanderne irriterte og ukonsentrerte. Det er synd at han ikke er smartere og unngår å havne i situasjoner som kan skade han selv og klubben som alle burde ha i sine hjerter.

  • Brynje sier:

   Er ikke enig i at han elsker og filme for det gjør han vel strengt talt ikke så mye av, men overspilling blir et mer korrekt ord synes jeg personlig. man ser sjeldent eller aldri en «dive» per say fra Suarez, det er som regel alltid kontakt/duell synes jeg.

   Runding av keeper og dive i etterkant har jeg ikke sett fra Suarez i Liverpooltrøya enda.. (Mulig teflonhjernen slår til her men:-)

   Synes jeg da..

 • Robin sier:

  Hva gjør Liverpool som klubb hvis Suarez blir funnet skyldig lurer jeg på? Er det noen som vet om det hat vært noe snakk om dette?

  Nå tror jo jeg personlig at hvis det er disse ordene som er brukt at det vil være umulig å dømme Suarez med så mange tolkninger av samme frase. Men jeg syns det generelt er teit å dømme spillere for hva som er sagt dem imellom på banen, er det værre å si noe rasistisk enn å kalle noen en sønn av en hore f.eks, hva skal man slå ned på og hva er greit. For meg så skaper dette bare masse negativt støy rundt fotballen som alle taper på. Bare det at det er så vanskelig å bevise disse sakene, og at det nesten alltid vil være tvil er argument nok for meg til at man ikke burde straffe spillere for hva som blir sagt dem imellom på banen. Det vil alltids finnes unntak, men for meg så er spillere som blir provosert av utsagn fra motstandere på grensen til uprofesjonelle.

 • Torgeir sier:

  Synes faktisk hele saken bare har eskalert altfor langt. FA har jeg null respekt for, så jeg er ganske sikker på at Suarez blir dømt for dette. Hvor lenge er usikkert.
  Dette er bare for at FA pampene skal redde sitt eget skinn.
  Når støttet FA egentlig Liverpool i noe??
  Bare se hvordan de håndterte det røde kortet til Rooney i EM kvalikken, dobbeltmoral så det holder. Bare utrolig at Kenny var den som måtte stå fram før halve PL managerene var enig i kritikken hans.
  Selv om det er 3 eller 4 tilfeller i Premier League i det siste, der det ikke har blitt noen karantene for å ytre rasistiske ord i kampens hete. I morgen vil vi nok en gang se FA’s inkonsekvente vurdering av ganske like saker.
  Beklager røde venner, ikke regn med noen hjelpende hånd fra den organisasjonen.

 • Tore Sørum sier:

  Denne saken ligner litt om en hendelse jeg og en kompis opplevde i USA. Vi har vel alle sett filmer der mørkhudede kaller hverandre «brother». Kompisen min var beruset og i sprudlende humør, da han kom i (vennlig) prat med en mørkhudet på gaten. Praten gikk fint, helt til kompisen min kalte denne ukjente mannen for «brother».

  Det tiltet for mannen – men kompisen min klarte på uforståelig vis å unngå deng. Selvfølgelig kan man i ettertid innrømme at ordet ikke var på sin plass, og at han var korttenkt. Men det fjerner ikke det faktum at det faktisk var godt ment.

  Jeg mener denne saker er blåst opp, og at FA bør kalle begge personene «inn på teppet» hvor de skværer opp, og sammenfatter en felles uttalelse til pressen hvor de konkluderer med at det ha vært språkproblemer som har skyld i oppstyret.

  Hvordan skal Suarez vite hva som er «rasistisk» i England, når jeg ikke vet hva som er det i Norge? Er det lov å skrive mørkhudet? Eller er det neger som er det formelt korrekte? Jeg vet oppriktig talt ikke, men mørkhudet høres iallefall pent ut.

  Case closed, eller? Eller som Atle og Johan sier «Jaaaa, morna!»

 • Morten sier:

  Jeg mener at de som tror FA er oppriktig interessert i hva som foregikk mellom Suarez og Evra, bør ta seg en dusj og tenke seg om igjen en gang til. Som Torgeir nevner, bare kortet til Rooney og måten det ble håndtert på, viser vel at det er visse personer (blant annet med rød nese – ikke Rudolf) som har hendene sine ned i FA`s lommer. Det kan godt hende at disse hendene gjør det de kan for å denge Suarz og LFC. Men heldigvis, Kenny nyter faktisk respekt i England, langt mer enn Rafa ville gjort i en lignende sits.

  • Jeg tror faktisk mr rødnese personlig hadde valgt at shrek ikke ble med til em for å ha han fresh til neste sesong etter en sommer med hvile, han bryr seg nok mer om scum enn om det engelske landslaget..

   I England er du hatet om du ikke er engelsk på managersiden, sånn er det i de aller fleste tilfeller. Rafa gjorde det strålende, fikk bare kritikk, det er journalister som har forsvart Roy Hodgson med nebb og klør og ment han gjorde en bedre jobb enn Rafa, det er jo helt nakent såklart.

 • Stein Tangen sier:

  Blir spenande og sjå kva FA dette ned på.Dei har jo drete seg ut så mange gonga så ein frå eller te spela ikke nåkå rolle for dei,dei e lite innteresert i kva som blei sakt,viktigaste for dei er og få ein dom.
  3-5 kamper og 20000pund i bot.
  Men må nærmer de seg januar vinduet -SELLE NR 9 KJØPE SILVA FRA CITY.

 • Tommie Trydal sier:

  Hvor mange ganger skal Evra få spille ut rasisme kortet før han faktisk sjølv blir straffet? Begynner å ligne mer på en parodi en noe annet med den mannen der. Rasisme er en alvorlig sak, men han er iferd med å si ulv så mange ganger at han desverre ikkje kan bli tatt seriøst lenger. HVER gang tidligere har dette blitt avvist som tullball, noe det er denne gangen og. Forskjellen er vel denne gangen at det er «fæle» suarez som står tiltalt. Anti liverpool pampene i FA kommer garantert til å dømme han,så spent på utfallet er jeg ikke, men helt enig med di som skriver her at det uansett ikke kommer til å forandre mitt syn hverken på Suarez, Evra eller FA! Også TOTALT uenig med schau i tv2 (overaskende sjelden jeg er det men), om at det bare er å glømme dette etter dom og gå videre som om ingenting har hendt. Å få en feilaktig og helt urimelig rasist stempel på seg fra en slik person, og fra et slikt amatørorgan som FA, er ikke noe en bare kan glømme.

  • Ståle sier:

   Forsåvidt enig i alt du sier her. Men verden går videre uansett utfall. Det aller viktigste for klubben er at Suarez får røde supporteres støtte også i ettertid. Jeg tror han har slik fandenivoldsk innstilling at han lar dette prelle av seg, selv om det kanskje blir gnagd på i årevis.

 • Tommie Trydal sier:

  Helt enig, utrolig viktig at han føler og vet at han har klubbens og supporterene sin fulle støtte. Han slår meg som en type som det faktisk kan gå en ordentlig faen i, og virkelig gå ut på bana og vise der at han hever seg over det. Håper det.

 • Marius Wang Hornaas sier:

  Bare sånn .. En etterslenger, det er vel sikkert bemerket før men – Hva vet du om HVA han har sagt eller HVORDAN han har sagt det? Kilder, takk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...