Hold deg oppdatert
Arkiv
Kompanys anke avslått, helt korrekt i mine øyne!

Manchester Citys kaptein og midtstopperkjempe Vincent Kompany ble utvist tidlig i første omgang mot scum i FA-cupen på søndag, og de fleste Liverpoolsupportere tenkte med en gang «Hey! Da er han vel ute mot oss på onsdag?». Tanken var rett, man soner i alle hjemlige turneringer om man blir utvist i England, og det går på kryss og tvers av turneringene. I høst var vi selv heldige da Adam kunne sone rødt kort i serien tidlig i Ligacupen, en kamp han kanskje ikke skulle spilt uansett. Men så heldige var ikke City.

For selv om mange mente utvisningen var streng, spesielt da Kompany tar ball og han ikke treffer Nani som hopper unna duellen, opprettholdt FA sin straff i går etter en rask anke (de kan hvis de vil). Kompany må dermed stå over de standard 3 kampene for direkte rødt kort for Serious Foul Play, samt en ekstra kamp ettersom han har fått rødt kort allerede denne sesongen. Den første kampen er kveldens første semifinale i Ligacupen mot våre kjære røde, så følger to seriekamper, før han også må stå over mot oss i returmøtet på Anfield onsdag 25. januar. Ettersom Koulo Toure har dratt til Afrikamesterskapet er det spørsmål om hvem City skal bruke i midtforsvaret i disse kampene, det står nok mellom Micah Richard som til vanlig spiller høyreback, og den ferske 21-årige Stefan Savic som signerte for klubben i sommer, og hittil har startet èn seriekamp for klubben. Med Tourè-brødrene også uaktuelle da de har dratt til Afrikamesterskapet har Liverpool gode muligheter til å sette press på et Citylag som mangler begge de to faste stopperne sine og sitt beste midtbaneanker, selv om Lescott og de Jong ikke akkurat er smågutter å bryne seg på det heller..

Det er to ting jeg gjerne vil nevne når det gjelder denne saken; hvorfor jeg synes det røde kortet (og dermed suspensjonen) er riktig, og hvorfor FA har to gode muligheter til å sette en linje her, men kun tar den ene.

Det røde kortet er riktig

Første og fremst; det røde kortet til Kompany er riktig. En ting som er viktig å huske på, er at det er ikke relevant om han treffer ball eller mann i denne situasjonen. Treffer han mann og knekker beinet hans uten å ha kontak med ballen kan det naturligvis vanke flere kampers karantene, men det er ikke noe kriterie for å få rødt kort at han må ta mann eller bomme på ballen. De siste sesongene har dommerne i England begynt å slå hardt ned på taklinger der man hopper inn uten kontroll over taklingen, med begge beina hevet fra bakken og mye kraft. Det er akkurat dette Kompany gjør. Ja, han er på ball, og ja, Nani hopper unna og blir ikke truffet. Men det er ikke relevant her.

Personlig synes jeg det er bra om FA legger seg på denne linjen, det er nok av ville taklinger der ute, og slår man hardt ned på dette, vil man kanskje slippe disse taklingene. I situasjonen med Kompany ser det veldig rart ut da Nani ser han kommer og hopper unna taklingen, Nani reagerer heller ikke, det gjør et par andre, mer om det litt lenger ned. Hadde derimot Nani stått med et eller begge beina i bakken når Kompany tar fart og hopper opp fra bakken og inn med to strake bein, hadde han neppe spilt noe mer denne sesongen i hvert fall. Kompany har ingen som helst kontroll på taklinga, den er med to (!) strake bein med knottene først, og den er i ganske høy fart. Etter reglene er det et soleklart rødt kort, og på dette punktet er reglene også helt riktig i mine øyne. Det hadde stilt seg annerledes naturligvis om han hadde kommet skliende langs bakken og med et bein først som en vanlig takling og tar ball, men det er han ikke i nærheten av engang.

Noen har sammenlignet situasjonen med den Spearing fikk rødt kort for 5. desember mot Fulham. Den taklinga er utrolig rar da Spearing først er fair og bra på ball, men gjør en merkelig manøver der han kaster kroppen vilt rundt og også får med seg ball. Jeg tror 3 kamper hadde stått om vi hadde anket den, noe klubben altså ikke gjorde.

Ingen reaksjon på Rooney og co?

Jeg nevnte i starten at denne situasjonen var en god mulighet for FA til å statuere to skikkelige eksempler. Den første tar FA med det røde kortet og de 4 kampene (den fjerde automatisk fordi Kompany allerede har fått rødt denne sesongen som nevnt over), den andre muligheten er på man utd-spillernes reaksjoner til dommeren rett etter taklinga. Som vi alle husker fikk Liverpool en bot på £20.000 for «failing to ensure their players conducted themselves in an orderly fashion», for å ikke kontrollere spillerne sine som er det vi kaller det på norsk. Strengt syntes mange da dette er noe som skjer ofte, og ikke akkurat noe Liverpool har hatt et problem med, men det hadde vært greit nok om man hadde vært konsekvente og fortsatt med slike straffer i lignende situasjoner. Chelsea har jo vært eksperter på dette i en årrekke, men har vel aldri fått noen reaksjon fra FA, utrolig nok, men hadde man startet nå, hadde jeg tålt at Liverpool ble «første offer», men jeg tviler på at linja blir holdt..

Wayne Rooney (ja, samme mann som FA sendte en liten hær med advokater til UEFAs hovedkvarter for å forsvare etter en regelrett nedsparking av en motspiller i EM-kvalikken, som UEFA ufattelig nok satt ned straffen fra 3 til 2 kamper), strekker henda i været og stormer mot dommeren nesten før Kompany har sluttet å skli, og får raskt følge av Carrick og Wellbeck som kommer stormende til for å bidra. Nani og Giggs reagerer ikke på taklingen, men jakter etter ballen, men idet de snur seg til der lagkameratene omringer dommeren, er det nesten som om de vet hva de skal gjøre på forhånd, Giggs med henda automatisk i været og løpende mot dommer Foy, og Nani i full fart bort, nå føler han plutselig veldig krenket over den ville taklinga. Godgutten Evra, som først tar ut sikring når City bryter, er også på god vei med kapteinbindet sitt for å bidra til presset på dommeren, som allerede er på vei i lomma etter det røde kortet. Det er altså 3 man utd-spillere som har omringet dommeren i løpet av noen få sekunder (Rooney, Wellback og Carrrick), mens Nani og Giggs er raskt  på pletten, altså 5 spillere (halvparten av utespillerne) rundt dommeren i løpet av 7-8 sekunder, og Evra også på vei.

Jeg er litt usikker på hvor raskt dommeren reagerer på taklinga, men håper inderlig at det er han selv som oppfatter hvor vill og farlig den er, og at han ikke lar seg påvirke av man utd-spillerne som raskt samler seg rundt han. Akkurat her har FA en ny mulighet til å statuere et eksempel; forsøk på å påvirke dommerne til å ta avgjørelser er ikke akseptabelt. Jeg er med på at det er lov å reagere på ting som skjer, men å omringe dommeren er og blir en uting i fotballen, og noe FA bør slå ned på. Slik jeg ser det er det mer alvorlig med 5 man utd-spillere som omringer dommeren for å sette press for en avgjørelse, enn Liverpoolspillere som omringer en dommer som har tatt avgjørelsen om å vise ut Spearing, noe man føler er helt feil. Det er heller ikke bra naturligvis, men det er i hvert fall ikke for å påvirke dommeren til å ta en avgjørelse eller ikke.

Vi får se om det skjer noe, men det er litt betenkelig at Evra slipper unna uten noen sanksjoner etter inrømmelser om å fornærme Suarez i opptakten til situasjonen som ga han 8 kampers karantene, og at man utd på søndag gjør det samme som Liverpool mot Fulham, begge gangene utenså mye som en liten smekk på pungen.

Hva synes DU om situasjonene?

16 svar til Kompanys anke avslått, helt korrekt i mine øyne!

 • Martin sier:

  Jeg er ikke helt enig i din vurdering av Kompany-kortet, men jeg ser din side av saken og aksepterer at andre har et annet syn på saken enn meg; det er en situasjonen hvor dommeren kan støtte seg til regelverket «uansett» hva han gjør.

  Når det gjelder Rooney&co blir jeg helt paff. Jeg får så vondt av hvordan FA klager og sutrer på korrupte FIFA (noe de i og for seg er, så det bra de klager), men virker gjennomkorrupte selv. For ærlig talt, det må da være en massiv lobbyvirksomhet som styrer FA i ulike retninger, eller består hele FA av en gjeng vinglepettere?

  Jeg skal være forsiktig med å påstå at Liverpool har kommet dårligst ut av dommeravgjørelser og avgjørelser på høyere hold i år fordi jeg ikke har fulgt med så godt når det gjelder de andre klubbene i PL, men jeg har jo gjort mine tanker om det. Det sårer meg faktisk å se hvor nobel, sindig og respekterende King Kenny er overfor andre, men hvor lite respekt han blir møtt med.

  • Men dette er egentlig ikke snakk om noen vurdering av situasjonen eller «min side» av saken. Går man inn i en takling med begge beina løftet fra bakken, har man ikke kontroll på taklingen, og reglene er klare på at dette skal være rødt kort. Dette gjør Kompany.
   Går man inn med strakt ben og knotter først, skal man ha rødt kort. Dette gjør Kompany, i tillegg med begge bein strake og knottene først.
   Går man inn med overdreven kraft i en takling kan det være nok for rødt kort, her går han jo inn ganske tøft i tillegg.
   Det er med bakgrunn i disse reglene jeg ser på det som soleklart at det skal være rødt kort.

   Hadde dommeren gjort noe annet, hadde han i mine øyne ikke kunnet støtte seg på noe regelverk da disse reglene er klare når det gjelder hvordan man går inn i en takling. Det er verken tillatt å gå inn i en takling med begge bena oppe fra bakken, med strakt bein og knotter først, eller med overdreven kraft, Kompany gjør soleklart de to første tingene, i tillegg med begge bein strake og knottene først, og kommer i tillegg hardt inn, soleklart.

   FA er utrolig vinglete ja. Man skjønner jo at det er vanskelig å kjøre en rett linje på alt til enhver tid, men når man får så åpenlyse eksempler servert, er det jo bare å dele ut straffer. Her hadde det jo ikke gått utover man utd som klubb heller, en bot på £20K for dem hadde de jo bare hevet på skuldrene for, men det er prinsippet da. Som Kenny sier; Liverpool ønsker ikke å bli behandlet annerledes eller bedre enn andre, bare likt som alle andre, og at reglene er klare, det er de jo ikke her når man tillater det samme fra andre.

   Kenny blir jo for det meste møtt med mye respekt, spesielt fra journalister, men Liverpool som klubb har også blitt veldig dårlig behandlet spesielt i Suarez-saken, der vinklinga er helt håpløst, et panal mener at det er sannsynlig at Suarez har kommet med en rasistisk kommentar, deres egen forklaring er ikke soleklar engang, helt nakent, men fremstilles utrolig skjevt og som at dommen er soleklar. I en rettsak hadde det hele blitt kastet ut da bevisene ikke er sterke nok, uten tvil.

 • Espen sier:

  Syns at det røde kortet var veldig strengt men det kan forsvares.. Det STORE problemet er at dommerene ikke er sammkjørte om hva som er rødt kort og ikke.. Neste kamp kan det komme flere slike taklinger og det blir ikke frispark en gang. Det syns eg er JÆVLIG irriterendes. Dommerene må bli mer konsekvente i dømmingen. Det samme gjelder for hands inne i 16 meteren forøvrig.

  • Enig i at ukonsekvent dømming er det store problemet. Men det må vel heller være de dommerne som ikke dømmer som er problemet her, og ikke de som faktisk dømmer på forseelsene?

   Handsregelen er forøvrig veldig komplisert, derfor det er mye forskjellig der. Regelen selv legger jo opp til en vekting hos dommeren; er armen i naturlig posisjon? Drar spilleren fordel av å ha armen der? Hvor stor er avstanden før ballen treffer hånda? Er det et innslag av vilje i handsen? Osv osv, det er ikke rart dommerne er usikre :-p

 • FIFA-reglene sier følgende:

  A player is guilty of serious foul play if he uses excessive force or brutality against an opponent when challenging for the ball when it is in play.

  A tackle that endangers the safety of an opponent must be sanctioned as serious foul play.

  Any player who lunges at an opponent in challenging for the ball from the front, from the side or from behind using one or both legs, with excessive force and endangering the safety of an opponent is guilty of serious foul play.

  • Helt enig med Stig Magnus i vurderingen.

   Kompany kaster seg inn i taklingen, og har på et tidspunkt hele kroppen i lufta, som vil si at han har null kontroll på taklingen. Har kommer med høy fart og begge ben med knottene først. Det er ingen tvil om at dette går under definisjonen for «serious foul play» som jeg kopierte inn over.

   • Der kom definisjonen fra FIFA også ja, takk takk. Virker ganske soleklart, og er ærlig talt litt sjokkert over at det er så mange som mener det er feil/strengt med rødt, når han helt klart bryter disse reglene i flere momementer i taklingen. Kanskje det mest urovekkende er at det sitter såkalte eksperter og managere og mener det er helt feil, er jo merkelig at ikke de kan reglene..

 • Brynje sier:

  Jeg savner «kun» at FA er konsekvente egentlig.

  Både Jays og Kompanys røde kort kan diskuteres, helt klart, men dommeren har, med regelboka i hånd ryggen fri i begge situasjoner.

  Men hva da med Lampards to-fotstackling sist som ikke engang ga gult kort??? (Er casen for dommerne at spillerne bare skal heve en hånd, si unnskyld og gå bort til spilleren de har grisetacklet så er det greit?)

  Greit han forsøker holde igjen tacklingen sin, men det klarer han ikke, og han stempler da MEGET stygt og av alle de tre tacklingene jeg snakker om her så er vel Lamps sin den styggeste da han er milevis fra ball samt stempler meget stygt.

  Det er den tacklingen som i mine øyne har vært størst sjanse for en stygg skade på motspiller..

  Hadde spillerne vist hvor linja lå så hadde ikke problemet vært der i dag, men når en dommer viser ut Jay og en annen i utg ikke engang var på vei til å blåse frispark mot Kompany så kommer aldri spillerne til å vite hvor linja ligger…

  Får si som Shanks så flott sa det:

  «They know the rules, but they dont know the game»…..

  • I mine øyne så er en stempling ikke i nærheten av så stygg og så farlig som når f eks Kompany eller Johnson som begge sikkert er 90-100 kilo med muskler kommer i høy fart, letter fra bakken (har absolutt all vekt bak taklingen, pluss fart) og kommer med to strake bein og knottene først. Står det en fot eller to i veien da planta i bakken, er det rett på sykehuset, man spiller ikke fotball på 6-10 måneder, hvis man i det hele tatt kommer tilbake på banen.

   Jeg mener Kompanys røde ikke kan diskuteres, det er jo bare å lese reglene! Håkon posta dem over her, og de er soleklare. Den taklinga kvalifiserer til rødt kort i flere momenter, så den er soleklar. Det samme gjelder Johnsons takling igår forsåvidt, men der tror jeg han slipper unna fordi han når ballen og Lescott trekker unna benet sitt, og takler sånn sett ikke mann, men foran mann. Dommeren ser det nok ikke på samme måte som han ser Kompany letter fra bakken. Håper i hvert fall det for hans del, for Johnsons er like stygg og like rød. Rødt fordi det ikke er lov å gå inn sånn i mine øyne, men tror det er derfor han slipper unna.

   På Jays røde er taklinga så merkelig synes jeg. Han er jo soleklart først på ball og gjør da ingenting galt, men så gjør han en merkelig manøver i farta der, slenger seg opp i lufta igjen, vilt rundt og treffer mann, virker bare helt unødvendig og veldig klønete. Men poenget er vel det samme; overdrevet kraft og kommer inn høyt og hardt på beinet hans, virker greit når jeg har roa meg, var rimelig uenig når det skjedde, men det skyldes nok at det første momentet er helt greit, før han gjør det merkelige stuntet sitt og tar mann.

   En stempling er stygt og skal tas, Lampard sine skal såklart tas, men da er jo problemet som du sier at dommerne ikke er konsekvente og tar alt.

   Jeg håper forøvrig at fotballspillere er såpass smart at de vet de ikke kan ta fart, hoppe opp fra bakken og komme flyvende inn med to strake bein med knottene først i skikkelig Pondusstil. Hvis de tror det er greit fordi noen slipper unna med det, er de alvorlig dumme og noen trenere rundt omkring må ta tak og informere litt om hva som er lov og ikke.

 • Henning sier:

  Meget bra innlegg, Grunde. Jeg er mektig lei av alle som skriker på dommeren, som blir påvirket at klyser som Rooney. Husker fremdeles hvordan Drogba og Ballack hetset Øvrebø, og selv om Øvrebø tok feil eller ikke, er ikke poenget. Men han gjorde ihvertfall feil når han ikke viser rødt til begge da de løper etter han over hele banen og skriker så fråden står rett opp i trynet i flere minutter etterpå…

  Jeg synes FA (minus Fergie) skal sette ned en egen «utjamningskomite» som bruker videodømming på situasjoner, med makt og myndighet til å dele ut gule og røde kort i etterkant, for å rette på dømming i kamper med dommeravgjørelser som ikke er konsekvente!

  Jeg finner det også litt merkelig at det er overvekt at tidlig røde kort som taler til Uniteds fordel… Sånn generelt liksom… Når United spillere selv gjør slike hodeløse taklinger, blir det sjelden tilsnakk engang, spesielt ikke i første halvdel av 1. omgang. Man snakker om at ingen dommere gir kort SÅÅ tidlig i kampen, men det lukter jo korrupsjon når man deler ut kort tidlig utelukkende til Uniteds motstandere! Det er klart at dette bidrar til konspirasjonsteorier…

  Det er bare i England hvor man først får frispark, så tilsnakk, så gult kort, så tilsnakk IGJEN, før det KANSKJE kommer et gult nummer 2… Derfor er det litt morsomt å se engelske lag som får «kultursjokk» ute i Europa cupene. Kort på første liksom… UTEN tilsnakk?? Virker ikke helt som de har lært seg fotballreglene i England. Det FINNES IKKE noe som heter «tilsnakk» i regelboka… Engelskmenn liker det nok litt røft fordi det er litt for mye rubgy i landet, og det smitter litt over på fotballen desverre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...