Hold deg oppdatert
Arkiv
Liverpool – fortsatt dødelig ineffektive?

Tallenes tale var klokkeklar da jeg skrev den første artikkelen om ineffektivetet i midten av november. Nå har det gått et par måneder, og jeg tenkte det var på tide med en oppdatering på hvordan Liverpool presterer foran kassa.

Som tidligere trenger vi selvfølgelig ikke statistikk for å vise oss at gutta i rødt sløser med sjansene, men spørsmålet er likevel: Har vi blitt noe bedre på effektivitet siden november?

Vi får se da…

All statistikk er produsert av Opta, hentet fra databasen på EPLindex. Jeg presiserer at statistikken gjelder KUN Premier League.

Clear cut chances

Vi starter som sist med den meget nyttige statistikken som kalles «Clear Cut Chances» (CCC). Det er altså en måling av klare målsjanser, der spilleren kan forventes å score mål. Denne er uendelig mye bedre å bruke enn den vanlige sjansestatistikken til Opta, ettersom den regner med rubbel og rake av sjanser, halvsjanser osv. Dermed får vi også se hvilke lag som skaper de beste målsjansene.

Igjen, dette omfatter selvfølgelig ikke alle mål som scores, da det også scores mål på «mindre» sjanser, men det gir uansett et godt bilde på hvordan spillerne presterer foran kassa i situasjoner der de faktisk har en helt klar sjanse til å score.

Som vi ser er det dessverre ikke mye som har forandret seg her. Det gledelige er at vi er fortsatt helt i toppen når det kommer til sjanseskaping. City er en klasse for seg her, men vi skaper mange og gode sjanser. Vi er med andre ord AKKURAT der vi skal være på sjanseskaping. Med normal utteling hadde vi vært med å kjempe i toppen.

Men så er det denne effektiviteten da. Vi har riktignok sett en marginal forbedring, opp fra 25,9% til 28%, men vi ligger uansett og kaver i bunn av tabellen når det kommer til å putte lærkula inn i nettet. Gjennomsnittet i ligaen er på 37,7%. Hadde vi ligget på dette snittet hadde vi hatt 5 mål mer fra våre CCC. Det kunne avgjort flere kamper og betydd betydelig flere poeng.

Her ligger vi altså fjerde sist, nøyaktig samme som i november, med en minimal forbedring på ca 2%. Forbedringspotensiale er vel et ord som nesten ikke strekker til for Liverpool i øyeblikket.

Et par andre tabeller illustrerer poenget på en litt annerledes måte:

Tabellen til venstre viser hvor ofte lagene skaper CCC. Her er vi gledelig nok fortsatt i toppen, i godt selskap. Vi skaper faktisk CCC oftere enn Man Utd og Chelsea, og like bak Arsenal og Tottenham. Dessverre må vi følge opp med tabellen til høyre, som viser at INGEN bommer oftere på en CCC enn Liverpool. En tvilsom ære for Liverpool der altså.

Avslutninger i 16-meteren

I min jakt på statistikk som viser målsjanser, og samtidig ønske om å unngå den «grumsete» vanlige sjansestatistikken til Opta, har jeg tatt i bruk statistikken for avslutninger inne i 16-meteren. De fleste mål scores fra innsiden av 16-meteren, så dette burde være en brukbar måler for hvor effektivt et lag er. Naturligvis er ikke alle avslutninger i 16-meteren sjanser, men det er en større sjanse for at det er en god mulighet hvis en spiller kommer seg til avslutning i feltet. Denne statistikken kan heller ikke «pumpes opp» av at et lag fyrer av masse fra distanse.

Vi ser hvordan det ligger an:

Ingen «disrespect» til Wigan, men det er ikke i dette selskapet vi skal befinne oss i. Dette er kanskje den sykeste statistikken av alle. Den viser at INGEN kommer til flere avslutninger inne i feltet enn Liverpool, men at vi ligger på patetiske 9,2% effektivitet. Vi ser tydelig hva vi har å strekke oss etter. City og United ligger likt på 19,5%, og selv de mest sjansesløsende av de andre topplagene, Tottenham og Arsenal, ligger på 15,3% og 16,6%. Her er vi så langt i bakleksa at det er nesten skremmende.

Gjennomsnittet for PL er her 14,9%. Hadde vi ligget på gjennomsnittet, hadde vi hatt 12 mål mer fra avslutninger inne i feltet enn vi har fått. 12 mål. Sug litt på den. Det er mange potensielle poeng. Selvfølgelig blir det veldig hypotetisk, men jeg syns ikke det er urimelig å skulle forvente at laget ligger ihvertfall rundt gjennomsnittet i ligaen når det kommer til effektivitet.

Stang ut

Ja, vi kommer virkelig ikke utenom (innenfor) treverket denne sesongen. Når jeg skriver at den forrige statistikken kanskje er den sykeste må vi sette en tjukk strek under «kanskje», fordi denne statistikken ER den sykeste. Liverpool har hatt en helt egen evne til å treffe stengene denne sesongen, og det kan virke som om Kenny ikke tok tipset mitt om å trene med litt mindre mål for å tilpasse seg (merkelig nok leser ikke Kenny Dalglish bloggen), fordi trenden har bare fortsatt.

Vi har nå flere stangskudd enn de fleste lag hadde i hele forrige sesong. Vi ligger mildt sagt godt over gjennomsnittet for ligaen på 7,4 stangskudd. Liverpool treffer stanga nesten i hver eneste kamp. Bare City og Newcastle er engang i nærheten av å være i nærheten. Det som kanskje var en morsom kuriositet i starten av sesongen begynner nå å bli et seriøst irritasjonsmoment.

Spørsmålet i starten av artikkelen var om Liverpool har blitt mer effektive de siste par månedene. Svaret kan vel ikke være annet enn et rungende NEI.

Da var Liverpools angrepsfotball mer eller mindre redusert til tall. Hva syns du om de mildt sagt skremmende statistikkene? Si din mening i kommentarfeltet.

YNWA

11 svar til Liverpool – fortsatt dødelig ineffektive?

 • Brynje sier:

  Luis Suarez – 5 mål på 20 seriekamper…… JEG er ikke imponert….

  Tipper Liverpool som klubb nå vil bli mer effektive med Suarez ute faktisk enn med han på banen, noe som vil gi King Kenny migrene når han er tilbake etter sin karantene……. (spådom og brannfakkel;-)

  • Morten sier:

   Om Suarz hadde scoret mål annehver gang han hadde sjansen, hadde han vunnet gullballen i år. Jeg tror problemet er spillerne rundt ham, til stor del. Det er ofte Suarez som setter igang ballet, men det MÅ være minst en spiss til som forsvarerne må passe på. Hvem «gidder» å passe på Carroll eller Kuyt? De «scorer jo ikke uansett»…satt på spissen. Hadde vi hatt en Torres i god form og Suarz der fremme, sammen, hadde forsvarerne for andre lag hatt et helvete. Torres var jo suveren i form, han skapte sjanser alene, og satte ballen i nettet alene. DET gjør ikke Suarez, men han gir andre lag hodepine med sine finter og driblerier. Men om Gerrard klarer å gjøre Carroll farlig, vil kanskje ting begynne så skje?

   • Vet ikke om jeg er helt enig i at Torres så ofte skapte sjanser alene. Han var alltid en trussel, men var også avhengig av gode pasninger fra lagkameratene, noe han også fikk i mangfold. Til gjengjeld var han jo langt mer klinisk enn Suarez er.

    Suarez er i motsetning en spiller som skaper mange av sjansene sine på egen hånd, men som ikke er like god til å sette dem.

 • Stein Tangen sier:

  E ikke imponert av spiss paret vårt,(suarez og Caroll) e dei rette mixen for laget?
  Er der andre settinger som kunne fungert bedre?
  Har disse 2 vært bommkjøp(ser på anntall mål)?

   • Helt klart, og de har ikke gjort jobben sin godt nok så langt. Dessverre har Suarez fått altfor mye jobb som sjanseskaper, og ikke nok som avslutter. Ikke like enkelt når du må både skape sjansen og avslutte den sjøl. Når det er sagt må vi kunne forvente bedre effektivitet også av ham

 • Trond.syversen sier:

  suarez har en tendens til at det skal være spektakulært,drible seg gjennom,gjerne forbi både 2 og 3 mann,og han har en tendens til å være litt ego,men uten å ha sett på spillestilen til uruguay eller nivået på lagene de møter i kamper,men tror ikke akkurat det er B-lagsnivå der nede,de spiller nok en litt annen type fotball enn hva vi gjør,men han skårer jo bra med mål for landet sitt,så han har målteft noe han også viste i nederland. Stattestikkene ovenfor er egentilg begredelig lesning,MEN er tross all sjansesløsing bare 3 poeng opp til 4 plassen,har fortsatt trua på at den blir vår til slutt

 • Adrian Haugan sier:

  Vi trenger en «stor stjerne» til.. Suarez er stjerna pr. dags dato, og det gjør at alle venter på at han skal trylle. Når ikke han gjør det, hvem skal da bære laget fremover? Nå er Captain Fantastic tilbake, men jeg savner en eller to stjerner til… Scum har Rooney, Nani, Vidic. City har Toure, Silva, Aguero. Chelsea har Drogba, Torres, Lampard. Tottenham har Bale, Modric, Adebayor. Arsenal har Van Persie… Dette gjør at Liverpool med Arsenal sliter for øyeblikket. Vi har kun en stjerne som virkelig kan utgjøre en forskjell når kampene står å vipper. Reina har i mange år vært i mine øyne på topp3listen over keepere, vel så bra, men sålangt denne sesongen har han ikke imponert. Gerrard er tilbake, men kan vi stole så mye på han lengre? Vi har ingen «svake» punkter lengre, men vi mangler de store stjernene. Vi er på rett vei, gleder meg til neste sesong allerede. YNWA.

 • Dette må vel kunne snus utover i sesongen? Nå er vi halvspilt, og vil tro vi kan snu mye om vi får det ut i et par kamper. De neste seriekampene er mot overkommelig motstand, noen kamper der det renner inn litt nå, så kan det kanskje løsne for resten av sesongen?

  Tror forøvrig Kenny vet akkurat hva han skal gjøre med Suarez når han er tilbake, selv om laget evnt setter 100% av sjansene sine i mellomtida; sette han inn på laget. Kanskje ikke rett inn i 11ern da han er ute 1 mnds tid uten matchtrening, men tviler på at et er aktuelt å ha han på benken sånn han har holdt på sitt første år i Liverpooltrøye. Målteft vet vi han har, så det kommer nok til å løsne.
  Noe jeg tror det også kommer til å gjøre for Carroll nå når han vel får mange muligheter med Suarez ute, han banka inn et fint, selvsikkert mål mot Oldham med venstreslegga, jeg håper selvtilliten er på plass i kveld, da kan det bli moro mot Lescott og Savic eller hva han unggutten til City heter som mest sannsynlig spiller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...