Hold deg oppdatert
Arkiv
Før kampen: en man utd-supporters syn

I morgen kommer man utd på besøk til Anfield, og tradisjonen tro har jeg tatt meg en prat med en supporter av laget vi har planer om å slå på søndag.

Det er veldig mange poenger i kampen i morgen, og de fleste forventer en veldig spesiell stemning på Anfield på den første hjemmekampen etter Hillsboroughrapporten kom onsdag i forrige uke, da alle Liverpoolsupportere fikk bekreftet det man har visst i 23 år; det var ikke Liverpoolsupporternes skyld det som skjedde i 1989. Alle håper på en verdig markering og en god kamp, og det tror jeg også vi får.

Så til min prat med supporteren av morgensdagens motstander.

Stig Magnus: -Hvem der?
-Bård S. Viken, leder i manchester united suporters club scandinavia.

SM: -Kan du si litt om supporterklubben deres?
B: -Supporterklubben ble stiftet i 1981, og har vokst sammenhengende siden det. Nå er vi nærmere 45.000 medlemmer i Skandinavia, med over 38.000 medlemmer i Norge. Driften er tuftet på tre pilarer: salg av turer og billetter, redaksjonelt tilbud (medlemsblad og united.no) og suvenirsalg.

SM: -Hva satt man igjen med etter fjorårssesongen, det var en ganske vill avslutning?
B: -Ingen trofeer, tidlig exit fra Champions League og siste serierunde oppsummerer vel det meste. Verken Sir Alex Ferguson eller supporterne er fornøyde med det. Avslutningen er (dessverre) en klassiker vi vil måtte leve med lenge. Sergio Aguero har blitt vår Michael Thomas.

SM: -Hvor fornøyd er man med overgangssommeren for deres del?
B: -Sommerens overgangsvindu var en real opptur. I Kagawa og Van Persie har vi fått inn to offensive klassespillere, og fremover er dekningen meget god. Skulle gjerne sett at Ferguson hentet inn en sentral midtbanespiller også, men alt i alt er troppen meget bra. Sammenlignet med fjoråret står vi bedre rustet, så det lover godt.

SM: -Hva har man av forventninger til årets sesong?
B: -Forventningene etter RvP-signeringen er store. For meg personlig er Premier League-tittelen viktigst, særlig etter fjorårssesongen. For fansen vil sesongen være en suksess hvis United vinner enten ligaen eller Champions League. Det blir en gedigen nedtur hvis vi ikke vinner noe som helst. Spillemessig forventer vi mer enn det vi har sett så langt. Det mangler fremdeles en del både i defensiv organisering og offensivt samspill. Litt mer intensitet og noen flere kamper på Kagawa og Van Persie vil forhåpentlig gjøre underverker.

SM: -Våre lag har jo et langt hatforhold, hvordan oppfatter du forholdet mellom norske fans av lagene?
B: -Generelt er mitt inntrykk at norske fans er litt vennligere og litt mer respektfulle overfor hverandre enn våre engelske motstykker. Samtidig er det nok av fans på begge sider som ønsker motparten alt vondt. Det er ingen klubber det er morsommere å slå enn Liverpool, og ingen det er verre å tape for. Det har ikke endret seg med stadig større konkurranse fra nyrike klubber som Chelsea og Manchester City. Historie og tradisjon gjør oppgjørene til noe helt unikt.

SM: -Hva oppfatter du som det største oppgjøret for man utd nå, fremdeles Liverpool, eller City eller gode, gamle Leeds?
B: -Sportslig er det for øyeblikket City som er størst, men for meg (og jeg tror mange United-fans vil si seg enig) er oppgjørene mot Liverpool de største. Det handler om tradisjon, kultur og den mangeårige knivingen om å være Englands ledende klubb. Det skal mer til enn noen milliarder fra lekelystne oljesjeiker for å endre dette. Leeds er per nå en parentes i engelsk fotball, men ønsker gjerne å se dem tilbake i Premier League. Det kan ikke bli for mange kamper med skikkelig nerve og sterke følelser.

SM: -Så til kampen; det er første hjemmekamp for Liverpool etter rapporten om Hillsborough, mange er redde for at det skal skje noe under markeringer og selve kampen, hvilke tanker har du rundt dette?
B: -Supporterklubben støtter offisielt Sir Alex Fergusons linje, og vi vil oppfordre våre medlemmer til å behandle Hillsborough-tragedien med mer respekt. Jeg er ikke helt sikker på om vi har nådd frem med budskapet om at vi er mange som har stor sympati med Liverpool-fansen etter den uretten som er begått av britiske myndigheter i over 20 år. Hvis det blir bråk på søndag er det en brøkdel av supporterne som står bak, noe som forsvinner i tabloide overskrifter og krigstyper i avisene. Flertallet av United-fansen har sympati og medfølelse med dere.

SM: -Hvordan oppfattet du synginga forrige helg og SAFs uttallelser etter dette?
B: -Det er beklagelig at enkelte supportere ikke viser respekt. Hillsborough kunne skjedd oss, eller hvilken som helst annen engelsk klubb, så her handler det for meg om supportersolidaritet. Samtidig er det viktig å få frem at det er et lite fåtall som står bak syngingen.
Sir Alex Ferguson har i mine øyne håndtert dette på en god måte. Det er viktig at klubbens fremste ambassadør tar avstand fra dårlige holdninger, og forhåpentlig kan det bidra til en mer forsonende linje klubbene i mellom. Det er viktig med temperatur på banen, men etter Suarez-Evra-konflikten trenger ikke rivaleriet ytterligere eskalering på tribunen.

SM: -Ikke for å starte opp noen stor diskusjon igjen, men tror du det blir håndhilsing på søndag?
B: -Ja. Sir Alex Fergusons signaler i pressen tyder på det. Om Suarez og Evra hilser er en annen sak. Jeg tror imidlertid at fokuset på Hillsborough gjør håndhilsing til en nødvendighet.

SM: -Om du klarer å svare kort; hva er din personlige mening om straffen til Suarez? Og hva tenker du om Terry/Ferdinand-saken?
B: -Vi kan diskutere faktagrunnlaget i det uendelige, men når alt kommer til alt handler det om at FA er nødt til å vise handlekraft når det kommer til hets på grunnlag av hudfarge, bakgrunn eller seksualitet. Vilkårligheten i FAs reaksjoner og omfang på straff er mer problematisk. Her er både behandlingstiden og det foreløpige fraværet av straff til John Terry et skuffende, men talende eksempel. Utover den enkeltsaken er det liten tvil om at ledende klubber som United og Liverpool ofte blir straffet hardere enn andre når det først skjer noe. Ville en Liverpool eller United-manager sluppet unna med to kampers karantene etter å ha angrepet en linjemann? Alan Pardew gjorde det. Sir Alex Ferguson fikk vel det dobbelte for å si at dommeren var elendig ved to anledninger for to sesonger siden.

SM: -Og selve kampen; hvordan tror du kampbildet blir på søndag?
B: -Jeg tror på høy intensitet, mye dueller på midten og en liten fordel til det laget som får overtaket på kantene. Liverpool vil sannsynligvis gå ut i veldig høyt tempo mot et United-lag som ligger lavt og kompakt. Michael Carrick kan bli en nøkkelspiller for Uniteds del. Hvis han leverer i det defensive midtbanespillet, så har vi nok offensiv slagkraft til å score både en og to ganger på Anfield.

SM: -Hva frykter du fra Liverpool?
B: -Aggressivitet innledningsvis. United har virket litt trege i flere kamper, og må vise mer «guts» fra starten av på Anfield. Frykter Uniteds noe ustrukturerte defensive spill mer enn Liverpools offensive slagkraft.

SM: -Og hva bør vi frykte fra dere?
B: -Hvis vi klarer å holde bredden i angrepsspillet er det få lag som kan stoppe oss. Ferguson har brukt flere pauser denne sesongen til å flytte backene høyere opp i banen, og få kantene til faktisk å holde seg ute på sidene. Hvis kombinasjonen Rafael/Valencia eller Evra/Nani har dagen kan det bli morsomt fremover. Både Kagawa og Van Persie har evner til å avgjøre kampen alene. Kanskje møter dere også en heltent Wayne Rooney…

SM: -Og til slutt; jeg utfordrer alle supporterne jeg tar en prat med å tippe resultatet i kampen, og har en sammenlagtkonkurranse gående. Jeg tipper det blir 2-1 til Liverpool på søndag, hva tror du?
(Sammenlagt; Stig Magnus: 0, motstandere: 1.)
B: -United vinner 3-2. Michael Carrick blir dagens mann.

Da takker jeg Bård for en hyggelig, god og fornuftig prat, og takker han for støttende ord rundt Hillsborough. Han har nok også rett, mange har medfølelse og støtter oss i den saken, men idioter er det i alle leiere dessverre, får håpe flertallet tier disse på Anfield i morgen, begge veier. Vi gleder oss alle til kamp!

6 svar til Før kampen: en man utd-supporters syn

 • Brynje sier:

  SM: -Ikke for å starte opp noen stor diskusjon igjen, men tror du det blir håndhilsing på søndag?
  B: -Ja. Sir Alex Fergusons signaler i pressen tyder på det. Om Suarez og Evra hilser er en annen sak. Jeg tror imidlertid at fokuset på Hillsborough gjør håndhilsing til en nødvendighet.

  Kan ikke være mer enig, en fornuftig mann, selv om han er fra «the dark side» 😉

 • Kjetil Nygård sier:

  Vis det blir tull rundt håndhilsningen som eg inderlig håpe man sleppe, så håpe eg at Suarez e den som tilbyr hilsingen og at Evra som nekte..

   • Morten sier:

    Det blir handshake. Om Suarez ikke tilbyr Evra handa nå, så stiller jeg meg IKKE bak ham. Saken må og bør være død. La oss heller glede oss til noe som forhåpentligvis blir en knallkamp, med mye gode pasninger og scoringer for oss 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...