Hold deg oppdatert
Arkiv
Jonjo Shelvey – den neste Gerrard?

Egentlig hater jeg at uttrykket «den neste …» brukes om fotballspillere. Det har blitt en kvalmende velbrukt klisje med årene, og det setter unødvendige stempel på spillere. Ikke tror jeg spillerne selv setter pris på det heller.

Akkurat som at alle argentinere som er over gjennomsnitt gode til å drible har fått merkelappen «den neste Maradona» (selv om en av de riktignok har både levd opp til og forbigått ham i mine øyne) så har så og si alle unge lovende midtbanespillere i Liverpool de siste årene på et eller annet tidspunkt (og med varierende grad av seriøsitet) blitt nevnt som «den neste Gerrard». Men har vi nå en spiller der merkelappen faktisk passer?

Jonjo Shelvey kom til Liverpool sommeren 2010 (en av Benitez’ siste signeringer – tusen takk Rafa) som et ganske ubeskrevet blad, men hadde et visst rykte på seg som en meget talentfull offensiv midtbanespiller.

Vi fikk raskt se at i tillegg til et åpenbart talent (som naturligvis ikke var helt utviklet ennå) så hadde han sin hovedstyrke mellom ørene. Han fremsto fra første stund som en spiller med nesten uforskammet mye selvtillit på banen, på grensen til det arrogante. Ikke arroganse på noen måte som gjør ham til en dårlig lagspiller eller primadonna, men arroganse i den forstand at han uten respekt eller sjenanse for hvem motspillere eller medspillere er kaster seg inn i kampen og tør å spille fotball.

Han får det ikke alltid til naturligvis, men virker som det er en urokkelig selvtillit som gjør at han spiller uredd fotball, og ikke lar seg knekke av dårlige kamper. Dette er egenskaper som får meg til å tenke tilbake på da Steven Gerrard først begynte å spille seg inn i Liverpoollaget.

At han har lederegenskaper virker også åpenbart, da han var kaptein på både U17 og U19-landslag og nå står frem som en av lederne i U21-mannskapet.

Det er ikke bare de mentale egenskapene som fører tankene til en ung Gerrard. Spillestilen er også lik på mange måter. Det er naturligvis ikke umulig at Shelvey har sett og lært mye av Gerrard på treningsfeltet og på den måten har blitt mer lik i spillestilen, men jeg syns han viste det helt fra starten.

Shelvey er en skikkelig boks-til-boks-spiller som vil være involvert i alle faser av spillet, og han har en forkjærlighet til drivende gjennombruddspasninger (høres kjent ut). Han har også vist seg å bli mer og mer målfarlig med tiden, både med en susende skuddfot og med smarte løp inn i feltet (høres visst også kjent ut). Hans andre mål mot Young Boys i går kveld var så skremmende likt Gerrard at jeg trodde kapteinen hadde blitt med til Sveits likevel.

Shelvey har også vist at han er kompromissløs i duellspillet, og at han til tider blir litt vel heit i toppen i taklingene. Det var vel ikke uten grunn at en susende tofotstakling til tider ble kalt en Gerrardtakling blant oss røde.

Jonjo Shelvey har naturligvis en lang vei å gå før han kan begynne å måles mot Steven Gerrard på sitt beste, men jeg syns ihvertfall jeg ser veldig mye av den unge Gerrard i den unge Shelvey. Hvis den voksne Shelvey i det hele tatt kan nærme seg den voksne Gerrard så har vi en klassespiller. Jeg har troa.

«Den neste Gerrard», klisjefylt og egentlig litt tåpelig. Det har tynget ned mange unge talenter i Liverpool. Men dersom skoen passer….

Hva syns du om Shelvey? Fremtidig stjerne eller middelmådighet?

YNWA

9 Responses to Jonjo Shelvey – den neste Gerrard?

 • Olav S sier:

  Han kommer til å bli en god fotballspiller. Han scora noen pene for Blackpool i perioden der. Det ryktes at han har svært god lønn i Liverpool, og det er en årsak til at han er her ennå. Jeg har ikke vært noen blodfan av Jonjo så langt, men nå begynner det å ligne. Jeg har en forkjærlighet for spillere, og folk i det store og hele, som gir full gass om det tryner nå og da.

 • Robin sier:

  6 mål på 10 kamper for Blackpool er ekstremt bra, det er veldig få spillere i PL som ville klart noe tilsvarende.Vi har nok ett av englands største midtbane talent i unge Jonjo, det som gjør han ekstra spennende i forhold til en del andre er at han er målfårlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...