Hold deg oppdatert
Arkiv
Et steg frem – to tilbake

Brendan Rodgers, new Liverpool manager at AnfieldDet er et velkjent fenomen og uttrykk, men det er få andre steder det har passet bedre å bruke det enn når vi snakker om Liverpool FC.

I 2013 skrev jeg et krast innlegg på Liverpoolblogg.no om Rodgers’ sine svake disposisjoner, hvor han forsøkte å spille en fotball spillerne i troppen ikke var kapabel til å spille. Jeg advarte også mot å tro at flere av spillerne bare kan tilpasse seg en ny spillestil, da ferdighetene ikke står i stil med spillestilen. Igjen skrev jeg et innlegg i 2014 hvor jeg mente overgangene de siste årene under Rodgers og FSG ikke har vært i nærheten av hva man bør forvente, at visjonene kan ødelegge på lang sikt i henhold til dagens fotballmarked og at man før eller siden vil få bakkekontakt når man ser feilene som er blitt gjort.

Det er nettopp de samme gjennomgående problemene jeg er vitne til igjen, den dag i dag. Og da må jeg stille meg spørrende til følgende: kan vi noensinne oppnå ambisjonene om å være en gjenganger i toppen av Premier League og kjempe om troféer hvert år, hvis strategiene hele tiden skal sette oss tilbake?

Mitt svar er nei. La oss spole tilbake. Rodgers og FSG lever under mye av de samme visjonene. Utvikle egne unge spillere. Spille underholdende fotball. Ha en sunn fotballøkonomisk styring. Bygge klubben stein på stein. Ikke minst tenke langsiktig. Det er fine visjoner og alt ser veldig flott ut. Derimot beveger fotballmarkedet seg i en helt annen retning. De største klubbene i verden jobber parallelt med dette, samtidig som de bygger selve grunnmuren med spillere som skal bære klubben på sine skuldre i årene som kommer. Det er jeg ganske sikker på at vi ikke klarer med de økonomiske restriksjonene vi har i klubben og dersom vi skal følge visjonene så slavisk som vi gjør i dag.

Når vi ser på stallen består den av fem bærebjelker slik jeg ser det. Skrtel, Henderson, Gerrard, Sterling og Sturridge. Vi vet for sikkert at Gerrard ikke er en del av klubben neste år. Henderson og Sterling har foreløpig ikke signert ny kontrakt. Samtidig som Skrtel er en god midtstopper, men ikke fantastisk. Og Sturridge i år allerede har gått skadet over halve sesongen. Sentrallinjen i klubben er med andre ord særdeles svak. Håpet er at Countinho neste år kan stabilisere seg på et enorme nivået vi vet han kan. Vi kan heller ikke forvente at Can, Markovic, Moreno, Origi, Ibe eller andre unggutter tar kvantesprang i riktig retning allerede neste år. Og ei heller ønsker jeg at vi skal bygge vår sentrallinje rundt spillere som Lovren, Sakho, Allen, Lucas, Balotelli eller Lallana – spillere jeg rett og slett mener ikke er gode nok for å spille en nøkkelrolle i et lag som skal kjempe i toppen av Premier League.

Hvis vi spør andre toppklubber i Premier League hvilke spillere de ønsker i nøkkelroller i klubben sin, ser jeg kun på Henderson, Sterling og til dels Sturridge som spillere som hadde gått rett inn i førsteelleveren til enten Chelsea, Manchester City, Manchester United og Arsenal, og gjort en like bra jobb som de eksisterende spillerne de har.

Så kan vi spørre oss selv hvordan stallen og førsteelleveren har havnet i så dårlig forfatning som den egentlig har. Her mener jeg visjonene som følges slavisk, på samme tid som eiergruppen ikke har nok ressurser eller midler og vi har en manager som tar en del av denne visjonen og strategien tar kvelertak på utviklingen av klubben, Det ble handlet dyrt i sommer, men det ble også handlet feil. Vi trengte sårt erfaring og spillere som kunne komme rett inn for å heve laget, men i stedet satt vi igjen med spillere som skulle utvikles. Problemet med det er at når vi etter suksess-sesongen lå hvor vi lå, men fremdeles at sentrallinja er så svekket som den er da Suarez forsvant, så kan vi ikke ta oss råd til å sette klubben på hvil for å utvikle spillere.

Det er ekstremt sårbart at vi nå faller ut av Champions League igjen. Ikke bare mister vi en uvurderlig inntektskilde. Men vi mister status som klubb. De fleste spillere som er på et ok+ nivå vil heller spille Champions League-fotball med Porto, enn å spille Europe League med oss. Vi mister vår talisman i Steven Gerrard, på samme tid som vi står i fare for å miste vår kommende stjernespiller i Sterling. Henderson signerer trolig ny kontrakt, men med nok et år ut av Champions League skal vi ikke se bort i fra at han ønsker seg nye utfordringer etter hvert.

Skal klubben ta nye steg mot hvor ambisjonene ligger, må strategien til klubben endres. Det er organisasjonsendringer de fleste bedrifter gjør i løpet av noen år. Det må satses for å vinnes. Det hjelper ikke å være en moralsk vinner, så lenge vi havner ut som en sportslig taper. Klubben må innse at det å utvikle spillere for å selge dem for en høyere pris, trolig ikke vil ta oss videre, dersom den høyere prisen ikke forvaltes i noe enda bedre.

Klubben må også ta en titt mot trenerteamet og deres disposisjoner av dagens stall, som jeg mener blir misbrukt og deretter blir også utviklingen av egne spillere mot sin hensikt. Men den taktikk-praten får jeg eventuelt ta i et nytt innlegg. Klubben bør også revurdere det å ha en overgangskomite med to så forskjellige innganger til hvilke spillere som kan heve klubben eller ikke.

Jeg er stygt redd at steget vi tok frem i fjor, var til ingen annen nytte enn et godt minne. Det må voldsomme endringer til i sommer, og det tror jeg dessverre ikke vi vil få se grunnet visjonene og strategien til eiergruppen og styret. Derfor er jeg også stygt redd for at vi igjen havner bakpå og at det vil ta lange år før vi er tilbake i det gode selskap. Stegene vi tok i fjor sommer, kan ha vært de stegene som tok oss tilbake til hvor vi nå hører hjemme: bak det gode selskap.

Skrevet av Espen Yung Svendsen

9 Responses to Et steg frem – to tilbake

 • Stein Tangen sier:

  Godt sakt.Vi er vår egen verste fiende ingen vinner skaller som tar oss til toppen.Vi har bevist att de å være nr 2 va eit blaff.Nå er vi på veg unda bakke og havner bak toppen .Vi har ikke ein første 11 som er sterke nok til å slå topplaga .Vi kan på gode dager spille jevnt med de meste men holder ikke til mål.Å dyrke frem gode spillere er supert men å miste dei til konkurrenter når dei når toppen ,er de god politikk da?De eneste som forblir stabilt er troskapen til klubben blant suporterskaren og dermed YNWA.Ingen er større en klubben blir der sakt,nei Kansje de e nåke av årsaken til att vi alltid havner bak dei beste.Må man tillate att der e rom for ein Zlatan og to.

 • Totto Holm sier:

  Er ikke enig med deg i at spillere som Lucas, Sakho og Balotelli ikke er gode nok spillere for klubben. Jeg mener at spillere som dette er gode spillere vi har i klubben, som kan føre oss til gull. Ja, vi kunne handlet 2 toppklasse-spillere i sommeren som var, men da igjen sliter vi med den svake bredden på toppen som tapte oss gullet i fjor.

  FSG har snart reddet oss fra en krise i det økonomiske siden de kom, etter vi nesten ble slått konkurs. Med alle kronene de har spyttet inn i LFC og den fortsettende støtten de gir oss, så burde ikke penger til overganger være en prioritering. Først holde klubben økonomisk stødig, så kan man utvide. Man kan ikke bygge et stabilt hus uten en grunnmur.

 • Robin sier:

  Tror du må sette deg litt inn i hva FSG har gjort for klubben før du kritiserer de. Jeg kan godt være med på en diskusjon om spillerstall, overganger og manager, men vi har tatt store steg under FSG på det økonomiske plan. Fra regnskapsåret 2013 til 2014 gikk vi fra nesten 50 millioner pund i underskudd til et lite positivt overskudd(uten spill ute i Europa), som er utrolig bra. Det er masse bra som skjer, vi har nye realistiske stadion planer, en av de beste drakt avtalene, en enorm andel gjeld er slette… kan nevne i fleng positive ting. Liverpool var så akterutseilt at det ikke er morsomt engang, vi var helt på konkursens rand og ble reddet. Utfordringene våre økonomisk er fortsatt store, vi har blitt akterutseilt utviklingsmessig som klubb helt fra 90-tallet. Kan nevne at Man utd tjente i 2013/14 sesongen 108 mil pund på såkalte match day inntekter, mens vi tjente 51, man utd tjente 189 mil pund på såkalte commercial inntekter, vi 104. Vi har 20 år å ta igjen og store utfordringer som må løses, og som er på vei til å løses, før vi egentlig skal kunne være reelle utfordrere til «stor» klubbene. Jeg ville kanskje snudd litt på overskriften din.

  • Brynje sier:

   Jeg får nesten tårebelgg av å lese dette og innlegget ditt støttes 110%

   Ikke mange år siden vi faktisk var dager, kanskje timer fra å bli satt under administrasjon, vi snakker nye Leeds….

  • Espen Yung Svendsen sier:

   Hei Robin,

   Takk for konstruktiv tilbakemelding. Slikt setter jeg pris på! 🙂

   Det må først og fremst påpekes at i dette innlegget har jeg ikke lagt vekt på stadionutvikling, saftige sponsoravtaler og hvordan tilstanden var under H&G, og kritiserer ikke FSG for den kommersielle driften – hvor vi på disse punktene har hatt en fantastisk kurve. Sånn sett skulle det ikke bare mangle slik H&G kjørte klubben i grøfta, men progressjonen på det området har vært veldig god og fantastisk er det!

   Hvor fokuset mitt har vært er hvordan klubben blir drevet mot det sportslige feltet, kontra det kommersielle, hvor jeg syns progressjonen blir et steg frem – to tilbake. Men når vi er inne på det er ingen tvil om at FSG er gode kjøpmenn og kremmere, men er det kanskje slik at den kommersielle driften går litt i veien for den sportslige satsingen? Jeg vet at John Henry & co tidligere har uttalt at de ikke gjør dette for profitt, men det sliter jeg med å tro og forstå. Hvordan en liten gjeng amerikanere skal kjøpe et av idrettens største merkevarer uten å tenke profitt og egeninntjening over lengre sikt er jeg ikke i tvil om at de har. Og det er de dagene vi kanskje vil se hvorvidt den sportslige satsing går på bekostning av utbytte etc.

   Poenget mitt med innlegget er å finne ut hvor det skorter, foruten det økonomiske, men på det sportslige planet og fremtidsutsiktene her. Og da må vi også stille spørsmålstegn til eierne og styret. Transferkomiteen er en komite som ofte er blitt kritisert. Vi har en manager som flere stiller store spørsmålstegn når det angår disposisjoner. Vi har en stall jeg mener er i dårlig forfatning, og bare vil bli dårligere om det ikke satses stort de neste årene. Vi har en sentrallinje i førsteelleveren jeg mener etter årets sesong vil se ut som en middelmådig sentrallinje, hvor også den vil sette oss tilbake grunnet kontraktsforhandlinger m.m.

   Jeg er helt enig med deg i det du skriver, foruten om at vi ikke skal kunne kritisere FSG for det som IKKE omhandler den kommersielle driften.

   • Robin sier:

    Du har mange gode poDu har mange gode poeng, og jeg er enig i et par av de. Men jeg må igjen komme FSG litt i forsvar her, for de har over de siste 4 årene brukt fjerde mest penger netto på spillere i PL, Kun bak manchester klubbene og chelsea som alle lever i helt andre økonomiske verdener enn Liverpool, så her er det jo satset stort. Vi har en manager som leverte en sterk 2 plass i fjor. Så på eier siden er det vanskelig å komme med sterk kritikk syns jeg. Sportslig er det selvfølgelig en nedtur i år, men hvorfor skulle ikke eierne fortsett å stole på modellen som ga en 2 plass i fjor… Det er her jeg syns du ikke treffer med kritikken. Og når du nevner spillerstall så er det som nevnt over noe det er brukt mye penger på å utbedre, og jeg kan godt være med å diskutere kvaliteten på spillerstall og manager, men igjen føler jeg at FSG har gjort det de kan. De har ansatt en Manager som har det sportslige ansvar og som leverte en sterk 2 plass i fjor, så objektivt sett hvorfor skal de ikke fortsett å støtte han og måten han jobber på? Men jeg skal være enig med deg i at jeg personlig ønsker en bedre spillerstall og har mine tvil om Rodgers, men jeg syns at når vi bruker fjerde mest på spillere over de siste 4 årene så er det vanskelig å si at det ikke satses(vi er en kjøpeklubb vi også). Og kanskje det skal satses mer når vi nå tjener mer også sånn at vi kommer enda nærmere «stor» klubbene. eng,

    • Espen Yung Svendsen sier:

     Hei igjen Robin,

     Jeg mener totalvisjonen og strategien til FSG er gammeldags, konservativ og ikke henger med det globale fotballmarkedet, og det kan fort vise seg å være en kreftbyll for oss som klubb i fremtiden.

     – Lønningsstrukturer som skal holdes så lave som overhode mulig, også dersom det går på bekostning av at noen spillere må forsvinne til nye markeder for å få den lønnen fotballmarkedet ønsker/kan betale.

     – Utviklingen av egne spillere i førstelags-troppen som vi egentlig ikke har tid til, ettersom problemet kan bli at når man har utviklet dem til et visst nivå så er ikke klubben på samme nivå, som igjen gjør at det som en gang var et talent og nå en ferdigutviklet og etablert spiller vil finne seg en annen klubb som kan levere troféer, høyere lønninger og et lag med topp spillere i hvert eneste ledd.

     – Visjonen er også at vi skal få maksimalt ut av det vi bruker, men som vi kanskje har best praksis på så er det kanskje ikke mulig med mer enn 1 av 8 overganger. Det å eks. si at vi har fått maksimalt ut av overganger som Allen, Borini, Aspas, Alberto, Illori, Kolo, Lambert, Balotelli, Lallana etc. har vi iallfall ikke. Da vil det være utopi å tro at det er en suksessfaktor vi skal basere oss på.

     – Det å tro at det finnes klubbspillere igjen er også utopi. Spillere ønsker suksess og troféer, i tillegg til at det skal stemme økonomisk. Hvis vi i all hovedsak ikke kan tilby noen av disse premissene, vil vi slite med å forholde oss attraktive.

     Og til det siste du påpeker med at vi tjener mer nå. Joda, det gjør vi, men fremdeles må du huske at toppklubbene tjener kanskje enda mer. Om vi har en omsetningsøkning på 20% i visse markeder, så har kanskje rivalene/konkurrentene våre økning 40%.

     Mao; eiernes visjoner og strategier er nødt til å utvikle seg i samme tempo som resten av det globale fotballmarkedet. Hvis ikke vil vi henge bakpå. Og det er nemlig det som er poenget mitt. Hva enn som er gjort tidligere av FSG er både på godt og vondt, men som du påpeker: mye godt. James Pearce i Liverpool Echo kommer meg i etterkjøpet med en kommentar han skrev i går, hvor han påpeker en del av de bekymringene jeg har for FSG sin struktur. Og jeg syns han treffer spikeren på hodet på flere punkter. Les: http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/blood-red-liverpool-fc-opinion-9023021

 • Robin sier:

  Jeg er enig i mye av det du skriver. Men jeg blir litt overasket over at du kaller måten klubben drives på for konservativ og gammeldags. Da må du komme med eksempler på hvem som driver moderne og innovativt? For det er ikke helt åpenbart for meg hvem du tenker på? Vet ikke helt om jeg er enig når du legger skylden for dårlige spillerkjøp på eierne, de stiller midler til disposisjon også har de et sportslig apparat som disponerer disse midlene. 4 av de 5 dyreste spillerne Liverpool har hentet gjennom tidene er gjort under FSG’s eierperiode, så jeg syns jo at midlene er tilgjengelig for manageren. Men jeg er enig i at de ikke er brukt godt nok.

  At vi har konkurrenter som har høyere omsetnings økning enn oss er riktig, men det betyr ikke at vi ikke gjør det veldig bra. Vi har hatt den 3 høyeste kommersielle økningen over de siste 5 årene av PL rivalene våre i prosent. Så jeg mener vi er på riktig vei. Men vi har et stykke igjen uten tvil, og en av de viktigste tingene nå er å få på plass stadion utvidelsen som vi øke matchday inntektene våre betraktelig(som har vært vår akilleshæl i mange år).

  Lønns nivå i klubben er i mine øyne der det burde være, vi har den 5 høyeste lønns utbetaling i PL og er på 5 plass når det kommer til inntekter. Kun arsenal og man utd av de 5 øverste øker lønningene mer enn oss det siste året. Så selv om det er en uttalt strategi om å senke lønningene så har vi ikke gjort det i realiteten, City f.eks har kuttet ca 30 mil de siste 3 årene, så vi er ikke alene om å ønske lavere lønninger.

  Jeg er enig i at vi har utfordringer, men de er mest sportslige(siden det kommersielle er på god vei) og jeg kan ikke se at det ikke satses fra eiernes side og at strategiene deres står i veien. Tror mye av problemet har vært at spillere som bidrar lite har tjent for mye. Vi har jo vært gjennom en ganske omfattende rydde prosess som gjør at vi nå er litt ribbet, vi er ikke som City som kan ha 5 spillere på reservelaget med topplønn. Og vi begynner vel å se slutten på denne prosessen nå og kan bygge opp igjen. Men du skriver dette innlegget kanskje på feil side av sommern for meg, kan hende jeg er mer enig med deg når transfer vinduet stenger i September, for jeg er enig at vi må handle topp spillere i sommer og det koster.

 • MortenH sier:

  Kritikk er nødvendig i alle organisasjoner og lag, og alle vil få både god og dårlig kritikk. Jeg mener uansett at vi fortsatt kan peke til Alex Fergusons år i United, og hvor nær han var å få sparken etter 5-6 år med middels resultater, fordi han også bygget, og han bygget engelsk. Når det var satt, så vistes også resultatene. Spiller etter spiller ble dratt opp fra akademiet, og der var han allerede bygget om til en United man. Rogders har tydelige likhetstrekk med Alex, og han har også uttalt at dette er målet, dette er hans siste klubb, han vil være her til han er pensjonist. En strek i regninga var avgangen til Suarez så klart. En sånn stjernes avgang MÅ merkes året etterpå, uansett hva man henter inn. Hvem er like god i verden? Ronaldo? Messi? Hvem fler…? Det sier seg selv at det vil merkes, og det at vi kjemper om FA trofe og 4 plass er en MEGET god jobb gjort av Rogders. Bommerten er at han har kjøpt spillere som ikke har klart overgangen fra andre spillestiler til Liverpools. Alle kan ikke det, og det vet man ikke før man har prøvd. Jeg tror ikke BR mener det når han sier at han vil kjempe om Ligagullet neste år…kanskje det står i kontrakten..? Jeg mener at Chelsea er for gode. Men andreplassen…selvsagt, om en «treffer» med alt hver kamp…who knows? BR har mye spennende materiale, men ikke alle har slått til…ennå. Husker Kane ifjor, hvem la merke til ham da? Plutselig kan Origi og Lazar slå til, pluss at Ibe og Sterling hever seg enda et hakk, pluss at Sturrigde er skadefri. DA er vi plutselig «gode» igjen. På toppen er det marginer som teller, og der tror jeg BR snart treffer over hele fjøla. Han er av den nye generasjonen, som klarer det lille magiske, og det er en sånn gjenomført type vi har venta på siden 1991.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...