Hold deg oppdatert
Arkiv
Hillsborough-tragedien – Fotballen i perspektiv

Denne artikkelen ble først publisert i april 2010.

Siden du er inne på Liverpoolblogg.no, så regner jeg med at du er fotballinteressert. Fotball spiller en rolle i alle våre liv, for noen en stor rolle, for andre en mindre rolle. Grunnene er mange. Vi elsker spillet, vi vil være en del av et felleskap, kjempe på frontlinjene for en felles sak. Vi vil være med når laget vårt når til topps, selv om det også betyr å stå støtt når bunnen er nådd. Men fotball kan også være en kilde til konflikt. Fotball kan være en krig. Også mellom supportere av samme klubb, noe vi Liverpoolsupportere har fått merke på kroppen denne sesongen. Frustrasjonen har hengt løst og luntene har vært korte, og det har ikke vært mye glede. Det er i disse øyeblikkene vi trenger perspektiv.

Vi vet alle at Bill Shankly sa at fotball er mye viktigere enn liv og død. Som så mye annet fra skottens munn, var det sagt med glimt i øyet. Hadde han levd lenge nok til å oppleve Hillsborough-tragedien den 15.april 1989 ville han nok fort gått tilbake på det. Det kan ikke være noen bedre måte for oss Liverpool-supportere å finne perspektiv enn den skjebnesvangre lørdagen på Hillsborough, som resulterte i at 96 mennesker mistet livet.

De fleste Liverpool-supportere er naturligvis godt kjent med denne hendelsen, og trenger absolutt ikke noen gjenfortelling av tragedien. Jeg håper likevel dere tilgir denne lille gjentagelsen, så kanskje noen yngre lesere kan bli bedre kjent med historien, i tillegg til de som ønsker å få frisket opp minnet. Det var semifinale i FA-cupen, motstander var Nottingham Forest. Tusenvis av Liverpoolfans tok turen – barn og voksne. Mange hadde nok hatt billettene i mange uker, og gledet seg til det som skulle bli en fotballfest mellom to av topplagene i England. Det var ingen som visste at ikke alle skulle komme hjem igjen.

Kampen ble spilt på nøytral grunn, Sheffield Wednesdays hjemmearene. Det var fortsatt ståtribunenes tid, og Hillsborough hadde i likhet med mange av tidens arenaer høye gjerder foran tribunene som skilte tilskuerne fra banen. Om man skal trekke noe positivt fra Hillsborough-tragedien må det være at den resulterte i at den bidro sterkt til en endring mot sittetribuner på fotballarenaene, noe som dramatisk bedrer sikkerheten til publikum.

Det kanskje verste med tragedien er at den så lett kunne vært unngått. Bare minutter før kampen skulle starte var det fremdelses store mengder Liverpool-supportere på vei inn på stadion, nærmest fastlåst i en flaskehals på vei inn til tribunene. Altfor mange mennesker som var ivrige etter å se kampen, kombinert med manglende politikontroll på tribunen, som kunne dirigere folk i riktig retning, var resultatet at alle forsøkte å presse seg inn på samme tribuneseksjon, uvitende om at de som sto nederst ble presset hardere og hardere mot de høye stålgjerdene som stengte dem ute fra banen.

Til tross for at mange klatret over gjerdet, og mange klarte å rømme over til siden, fortsatte presset å øke, med det resultat at gjerdet til slutt kollapset og tusenvis av mennesker raste sammen. Mange ble kvalt. Mange ble knust. 94 døde den dagen, 766 ble skadet. Fire dager senere økte dødstallet til 95, og det endelige tallet ble 96 i 1993, da det siste offeret ble koblet fra respiratoren som hadde holdt ham i live siden 1989.

Hillsborough-tragedien er en hendelse som har preget, og fortsetter å prege, Liverpool FC og Liverpool by på en enorm måte. Pårørende og andre kjemper fremdeles en kamp for rettferdighet etter tragedien. Besøk Hillsborough Justice Campaign for å lese mer.

Om to dager er det 21 år siden Hillsborough-tragedien. Da passer det å ta en liten pause og tenke på den prisen de 96 betalte for sin kjærlighet til fotball og til Liverpool Football Club, i en fullstendig meningsløs tragedie. La oss se fotballen i perspektivet som en slik tragedie gir oss, og heller bruke fotballens samlende kraft til å stå sammen og hedre de 96 menneskene som bare skulle kose seg med semifinale i FA-cupen lørdag 15.april 1989, men som aldri kom hjem igjen.

YNWA! Justice for the 96!

vg, tv2, vg, tv2, tv2

4 Responses to Hillsborough-tragedien – Fotballen i perspektiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...