Hold deg oppdatert
Arkiv
The best there is, the best there was and the best there ever will be.

sg8Da har vi mottatt nok et gjesteinnlegg fra Marius Fjermeros – denne gangen er det rett og slett et hyllestinnlegg til vår kjære kaptein – Captain Fantastic, Steven Gerrard. Take it away Marius:

29.november 1998 signaliserer Gerard Houllier at han ønsker å gjøre et bytte. En spinkel liten gutt går frem og gjør seg klar på sidelinjen. Vegard Heggem jogger av banen og bytter plass med den unge nykommeren. Helt ukjent for de aller fleste får han spille de siste minuttene mot Blackburn hjemme på Anfield. Navnet er Steven George Gerrard fra Huyton, like utenfor Liverpool. Navnet ringte ingen bjeller for de aller fleste, men dette var bare starten på en helt spesiell karriere.

16.mai 2015 jogger den samme gutten utpå Anfield-matten for siste gang i den røde drakten. Han er ikke lenger en spinkel liten gutt som knapt fyller drakten, men en muskuløs mann med kapteinsbindet rundt høyrearmen. 17 år senere går han av sin hjemmebane gjennom hele karrieren som den største gjennom alle tider i Liverpool-historien. 17 år, 708 kamper og 185 mål senere har han skrevet historie. Fra en totalt ukjent guttunge, til Liverpool-kaptein og et forbilde for alle røde. Det synges for han hver eneste kamp, og et stort banner med bilde av hovedpersonen selv med teksten “The best there is, The best there was, and the best there ever will be” og et stort bilde av “Captain Fantastic”. Draktnummer 28 er skiftet ut med draktnummer 8. Et nummer som for alltid vil forbindes med mannen som har satt sine sport dypt inn i hjertet til de røde. Lørdag 16.mai spiller Steven Gerrard sin siste hjemmekamp for Liverpool. Hans siste kamp i den røde trøya vil være borte mot Stoke, men for Liverpool-fansen vil hjemmekampen mot Crystal Palace være dagen hvor man skal vinke farvel og takke Steven Gerrard for 17 år med tro og hard tjeneste for klubben han har vokst opp i og blitt en del av.

Kunne gått svært annerledes

Talentet til Steven Gerrard var det aldri noen tvil om. At Gerrard har blitt den spilleren han er skal spesielt Steve Heighway ha en del av æren for. Vår egen Captain Fantastic ble født med fotballsko på beina. Like ved barndomshjemmet hans i Huyton står det et utslitt gammelt mål på en liten fotballbane med asfaltunderlag, og det var her en ung Gerrard lærte å spille fotball – fra morgen til kveld. Han spilte for den lokale klubben Whiston Juniors da byens store fotballag Liverpool ønsket hans tjenester, og en 9 år gammel Gerrard nølte ikke lenge med å bytte klubb. For helt siden oppveksten har det alltid vært Liverpool – klubben ligger i blodet hans. Han fikk imidlertid ikke den aller beste starten i Liverpool, og var i 13 års alderen på prøvespill hos erkefienden Manchester United, hvor han ble tilbudt en 7års kontrakt med klubben, men dette var selvsagt kun for å presse Liverpool til å satse på han, og endte med at han istedet skrev under en 7 års kontrakt med klubben i hans hjerte. Steve Heighway har tidligere uttalt at han kunne se allerede i 14 års alderen at den unge gutten fra Huyton hadde et enormt potensial. Blant annet tok han Gerrard med på en turne for u18 til tross for at han var fire år yngre enn de andre, noe han aldri har gjort med en spiller tidligere. Ungguttens fotballferdigheter førte imidlertid til at han fikk en gylden mulighet.

Nevnte Steve Heighway har vært en enormt viktig person for Gerrard og hans karriere. Spesielt en hendelse i barndommen hvor Steven skulle sparke en ball utfra buskene som endte med at Gerrard traff en høy gaffel som gikk inn i foten hans. Han ble kjørt rett på sykehus, hvor legens beskjed var at stortåen måtte amputeres. En amputasjon ville ødelagt alle muligheter for å bli profesjonell fotballspiller. Verken Steven eller hans far, Paul, ønsket dette. Det endte med at Paul ringte Heighway som umiddelbart reiste ned til sykehuset og gav kirurgen klar beskjed om at han ikke fikk amputere storetåa hans. Steven fortsatte å spille fotball og kirurgen kan prise seg lykkelig over at han ikke fjernet tåa.

Mistet fetteren i Hillsbourough

Det er spesielt en hendelse som har satt dype spor i Steven Gerrard, og det er Hillsbourough-tragedien som kostet 96 Liverpool-supportere livet i 1989 – en av dem som aldri kom hjem var Stevens fetter Jon-Paul Gilhooley. 10 år gamle Jon-Paul var en av de heldige som hadde skaffet seg billett til semifinalen i FA Cupen mot Sheffield United. Politiet gjorde en fatal tabbe den dagen: Alt for mange mennesker ble sluppet inn på stadion og folk ble klemt i hjel mot veggene, og det ble panikk tilstander på stadion.

– Jeg ble sjokkert. Vi var i sorg da vi fikk høre om ulykken på TV og radio. Vi tenkte hele veien «kan det være noen vi kjente som var blant de døde?». Uheldigvis for meg og min familie så banket det på døren dagen etter. En i vår familie hadde mistet livet på tragisk vis. Det er tragisk å få vite at fetteren din har blitt klemt i hjel. Det å se moren, faren og alle andre som elsket ham sørge, fikk meg til å gi alt for å lykkes med fotball, har Gerrard uttalt.

Hver gang Steven Gerrard entrer en fotballbane så spiller han for sin fetter Jon-Paul som mistet livet i den tragiske ulykken for 26 år siden.

Tøff start på Premier League-tilværelsen

Etter debuten på tampen mot Blackburn fikk Gerrard sin første kamp fra start mot Tottenham og en franskmann med navn David Ginola. Laget tapte 1-2, og Gerrard fikk kjørt seg mot Tottenham-stjernen som tidvis lekte seg med 18-åringen. Det endte til slutt med at han ble byttet ut etter 55 minutter.

– Det er en av de få kampene jeg har vært glad for å bli byttet ut, uttalte Gerrard nylig.

Selv om Gerrard ikke var veldig imponert over egen innsats den dagen mistet imidlertid ikke alle troen på den unge scouseren. En journalist i Liverpool Echo med navn Ric George skrev følgende i sin kamprapport:

– Unge Steven Gerrard, som fikk sin første kamp fra start, skal være fornøyd med sin jobb. Han er nok et midtbanetalent som vil blomstre – raskt, tror jeg – gjennom stadig mer erfaring.

Echo-journalisten skulle få rett. Skremmende rett for den unge midtbanespilleren vokste seg raskt inn i Liverpool-drakta og tok enorme steg på svært kort tid. Allerede i 2000/2001-sesongen hadde Gerrard spilt hele 94 førstelagskamper for Liverpool og nettet 11 ganger. Mange ville kanskje mistet motet etter en tøff start, men det har aldri vært et tema for Liverpool-kapteinen – han har alltid hatt en enorm vilje og arbeidsinnsats for å nå målene han har satt seg.

Mr.Liverpool

Når Captain Fantastic forlater Liverpool vil Liverpool-fansen sitte igjen med flere minner, og da er det spesielt fire minner som popper opp i hodet umiddelbart: Istanbul, Olympiakos, “The Gerrard-final” og Everton.

25.mai 2005 er en dato som er klistret fast i minnet for enhver Liverpool-supporter. En dag som er forbundet med glede og drømmer som blir til virkelighet. Historien er kjent for de fleste. Dommeren har blåst av første omgang i Champions League-finalen i Istanbul. Stillingen er 3-0 til AC Milan mot Liverpool. Avgjort, ferdig, done, finito. Det er ingen vei tilbake etter dette for Liverpool. Det var det imidlertid ingen som fortalte Steven Gerrard. Etter 54 minutter er det nettopp han som setter inn 1-3. seks minutter senere er stillingen 3-3. Kapteinen har inspirert laget til å komme tilbake i kampen. Det uvirkelige har skjedd. Kampen går senere til straffer, hvor Liverpool går seirende ut. “Mirakelet i Istanbul” er et faktum og You’ll Never Walk Alone-hymnen runger over Atatürk Stadium i Istanbul.

Det var imidlertid ikke første gang Liverpool måtte utrette et mirakel for å ta seg videre. Allerede i gruppespillet var Liverpool på vei ut av Champions League. Laget måtte score tre mål på en omgang mot Olympiakos for å gå videre. Stadionuret viste 86 minutter og stillingen var stadig bare 2-1 til engelskmennene som måtte vinne med to for å gi videre. Så sa det pang og Anfield-eksploderte. Gerrard fyrte av fra 20 meter knallhardt til venstre for Olympiakos-keeperen. “ohh yaa beauty” skriker den engelske kommentatoren og Anfield løper fra seg av glede. Nok en gang var kapteinen på rett sted til rett tid når Liverpool trengte det som mest.

Ingen hadde scoret hattrick i et Merseyside-derby siden 1982. Det var helt til 13 mars 2012. Steven Gerrard spilte sin 400 ligakamp for Liverpool, og feiret med å senke byrival Everton med hattrick og 3-0 seier. Kapteinen over alle kapteiner viste nok en gang sin storhet og enorme påvirkning for Liverpool. Denne kampen har også hovedpersonen selv trukket frem som en de øyeblikkene han minnes aller best fra den røde drakta.

Sist, men ikke minst har vi også den velkente FA Cup finalen mot West Ham som av mange røde har blitt omdøpt til “Gerrard-final”. West Ham ledet kampen tre ganger. Tre ganger kom Liverpool tilbake i kampen takket være to scoringer av Captain Fantastic. Den siste kom et minutt på overtid, og kampen gikk til straffer hvor Liverpool nok en gang var sterkest og dermed kunne krone seg FA Cup-vinnere 2006.

Alt han ville var å vinne med klubben han setter over alt

Det er ingen ord som kan beskrive forholdet mellom Liverpool og Steven Gerrard. Real Madrid, Inter Milan, Chelsea og Manchester United har alle ønsket seg Liverpool-legendens tjenester opp igjennom karrieren min ingen har lyktes i å overtale Gerrard til å forlate klubben i hans hjerte. Det er kanskje nettopp dette som beskriver forhold mellom Gerrard og Liverpool best: Lojaliteten.

Like etter triumfen i Istanbul var Gerrard svært nære en overgang til Chelsea, men takket nei i siste øyeblikk.

– Jeg satt hjemme og så på TV da jeg så Liverpool-supportere som brente den gamle Gerrard-drakten med nummer 17 på ryggen. Det rev meg i filler da jeg satt foran Tvn og spiste Paracet som om det var Smarties mens tårene fosset. Faren min ba meg om ikke å dra. Jeg svarte “Se på TVn. Fansen brenner draktene mine, og klubben stopper dem ikke. Liverpool vil ikke ha meg lengre”. Det var bunnpunktet i karrieren min. Jeg brøt sammen i panikk. Kunne jeg gi fra meg Liverpool båndet? Ville jeg noen gang kunne se faren min som jeg beundrer i øynene igjen? Kunne jeg svikte The Kop? Nei, jeg kunne ikke kaste meg utfor klippen. Jeg kunne se mulighetene jeg hadde i Chelsea, men hjertet mitt tillot meg ikke å dra, skrev Gerrard i sin selvbiografi.

Et meget god eksempel på hvor mye Liverpool Football Club betyr for vår kaptein gjennom 12 år. Han har blitt lovet solskinn, store pokaler og penger i andre klubber igjen og igjen, men han har alltid blitt værende i Liverpool for å kjempe for sitt folk – Liverpool-fansen.

– Det betyr utrolig mye mer for meg om jeg vinner et par trofeer med Liverpool, enn om jeg vinner 10 med Chelsea, Real Madrid eller Inter. Det betyr alltid mer når du vinner for ditt folk, sa Gerrard etter Chelsea-kampen forrige serierunde.

Om jeg skulle oppsummert Gerrards karriere enkelt og greit ville jeg brukt det sitatet. Å vinne Premier League med Chelsea hadde ikke hatt noen betydning i forhold til det å vinne Premier League med Liverpool. Han gjør dette for sitt folk, Liverpool-fansen. “Jeg spiller for de” har han tidligere sagt om fansen. Hver takling, hver duell, hver krampe, hvert røde kort – han gjorde det for fansen. På grunn av kjærlighet til en by, et folk, en klubb.

Ofte har det blitt brukt mot han at han ikke vant noe, men egentlig vant han alt. Han vant Champions League og flere cuper for folket sitt, men han vant aldri Premier League for sitt folk. Han ville så inderlig vise hvor mye det betyr for han å vinne for sitt folk. Han villle løfte dem fram, gjøre de stolte – de som virkelig fortjente det. Et fall i fjord ødela 17 års arbeid. Chelsea vant 2-0 og det ble ikke noe ligagull. Hjertet hans ønsket det for mye. Han ønsket det så inderlig høyt at det bare måtte gå galt. Men tapte han egentlig? Han vant kanskje ikke så mange pokaler, men han vant det viktigste: Folket. Gjennom 27 år i klubben han elsker har han sikret seg en evig legende status i Liverpool. Han har satt dype spor i en av verdens største klubber, og han har sikret seg et udødelig forhold med den mektige Liverpool-fansen. Kjærligheten dør ikke. Kjærligheten mellom Steven Gerrard og Liverpool-fansen dør aldri. Han tapte ligagullet, men han vant folket. Han vant våre hjerter og til slutt er det akkurat det som betyr aller aller mest.

Et verdig farvel

Når Steven Gerrard entrer Anfield-gresset for aller siste gang lørdag 16.mai vil det være duket for en enorm takk til byens store sønn for iherdig innsats gjennom 27 år lange år på Anfield. Fra en liten guttunge som drømte om å spille for Liverpool til å bli en av de aller største gjennom allle tider – i mine øyne den største. 708 kamper har det blitt. På lørdag kommer kamp nummer 709. Liverpool-supportere fra hele verden vil benytte den siste anledningen til å takke for en vidunderlig reise. Store bannere med hyllester til Captain Fantastic kommer til å vaie i vinden, og all oppmerksomheten vil være rettet mot en mann: Steven Gerrard. Man så at potensialet var der da han deburterte for snart 17 år siden, men hvor stor den spinkle gutten som knapt fylte Liverpool-drakta kom til å bli hadde ingen sett for seg.

Så til Steven George Gerrard vil jeg sende en enorm takk. Det Liverpool Football Club har oppnådd de siste 17 årene hadde ikke vært mulig uten deg. Tusen takk for noen vidunderlige minnere som vil leve med oss for evig og alltid! Istanbul, Olympiakos, FA cup-finalen i 2006, hattricket mot Everton, utklassingen av Manchester United er bare noen. Steven Gerrard fikk drømmen sin oppfylt, samtidig som han oppfylte den for supporterne. En lojalitet og tilhørighet til klubben man ikke finner maken til, en vinnerskalle og en iver etter å forbedre seg man ikke finner maken til. Steven Gerrard fikk oss til å drømme, og har fått oss til å fortsette å drømme. Idet Captain Fantastic trer på seg den røde trøya med nummer 8 på ryggen og går utpå Anfield for aller siste gang i sin 17 år lange Liverpool-karriere vil tårene aldri være langt unna. Vi skylder deg uendelig mye Steven! Påvirkningen du har hatt på denne klubben kan ikke beskrives med ord..Steven Gerrard legger kanskje ikke opp, men for alle med et hjerte som banker for Liverpool føles det absolutt slik. Steven Gerrard har Liverpool i blodet, han lever og puster av Liverpool. Tomrommet som nå etterlates av vår kjære kaptein kan ikke fylles. Spilleren Steven Gerrard var i sine glansdager kan ikke erstattes. Liverpool mister en enorm person og spiller. Takk for at du oppfylte drømmene mine Steven. Takk for at du fortsatte å kjempe for klubben du elsket i medgang og motgang. Takk for den iherdige arbeidsinnsatsen du la ned for å vinne for ditt folk. På vegne av alle Liverpool-fans ønsker jeg Steven George Gerrard all mulig lykke til videre i Los Angeles Galaxy, klubben og folket skylder deg noe. Imorgen skal vår store helt hyllest og tårer vil bli felt. Det er intet mindre enn fortjent for en slik innsats og lojalitet som tidenes Liverpool-spiller har lagt ned de siste 27 årene.

Dette er ikke et farvel. Jeg vet at du en gang kommer tilbake, så det blir heller et takk for nå og lykke til videre!

You’ll Never Walk Alone, Captain Fantastic! – The best there is, the best there was and the best there ever will be!

2 Responses to The best there is, the best there was and the best there ever will be.

 • Leiv sier:

  Flott innlegg! Og den beste spilleren jeg har sett og har hatt mest respekt for så lenge jeg har vært LFC supporter. Vokste opp med Fowler og McManaman, men ingen av dem er i nærheten av Steven Gerrard.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...