Hold deg oppdatert
Arkiv
Sterling-situasjonen Hva bør gjøres?

pundSommerens store overgangsnakkis på Anfield er uten tvil Raheem Sterling. Saken handler kort fortalt om at Sterling ikke er fornøyd i Liverpool og krever en solid bunke med sedler for å bli værende – det til tross for at han allerede har blitt tilbudt en kontrakt på drøyt 1,2 millioner kroner i uken, men det tilbudet har han som kjent takket nei til.
Sterlings tanker om at gresset er grønnere og at summen som settes inn på konto hver måned er større på den andre siden av gjerdet gjør at ungguttens fremtid er høyst usikker. Det som taler mot Sterling er at Liverpool sitter med alle de beste kortene på hånd ettersom Sterling enda har to år igjen av kontrakten.
Det at Sterling og hans agent Aidy Ward har uttalt seg hyppig i media, mens Liverpool har forholdt seg rolig og tilbaketrukne i sagaen er også noe som kan vise seg å være til Liverpools fordel. Meningene om Liverpools stjerneskudd er delte, men slik som jeg ser det sitter Brendan Rodgers og resten av styret igjen med tre alternativer:

1. Selg til høystbydende

Det er ingen hemmelighet at flere av Europas største klubber har følere ute etter et av fotball verdens mest lovende unggutter, og det faktum at han har tre gode sesonger i Premier League bak seg gjort at en eventuell prislapp er skyhøy. Per dags dato virker Manchester City som den mest sannsynlige destinasjonen om Rodgers skulle bestemme seg for å selge. Troverdige Sky Sports meldte senest onsdag at den styrtrike Manchester-klubben skal ha økt budet sitt til 40 millioner pund, eller drøyt 490 millioner kroner. Her vil 35 millioner pund betales i ren overgangssum, mens de resterende 5 millionene vil betales i prestasjonsbaserte klausuler. Utvilsomt et fristende tilbud, som både har sine fordeler og ulemper:

Fordelen ved å godta et slikt bud vil naturligvis være at Brendan Rodgers vil få en betydelig feitere lommebok å rutte med på overgangsmarkedet, noe som kan komme godt med når man ikke har Champions League å friste med. En annen fordel er at man kan utnytte den stigende interessen fra Manchester City til å sikre seg et nødvendig tilskudd fra deres lag inkludert i en da mindre pengesum. Folk som Stevan Jovetic eller Edin Dzeko vil da være realistisk lokkemidler fra City ettersom Liverpool trenger å friske opp angrepsrekka med flere spillere på vei ut. En god avtale for Liverpool som da har mulighet til å sikre seg en angriper som vil styrke angrepsrekken, samtidig som City får sin mann.

Ulempene ved å godta en slik avtale vil være at vi styrker en konkurrent i jakten på Champions League-plass ved å selge en av våre viktigste førstelagsspillere til en direkte konkurrent. I tillegg er Raheem Sterling langt ifra et ferdig produkt, noe Manchester City kan dra nytte av om vi tenker noen år frem i tid, for per dags dato vil jeg personlig ikke anse Sterling som noen oppgradering fra Jesus Navas, David Silva og Samir Nasri etc. Det vil altså være en fremtidig forsterkning.

Skulle Liverpool velge å gå for dette alternativet vil det være en avtale de kan komme sterkest ut av den dag i dag både om de velger en solid bunke med pundsedler eller spiller(e) + penger, men en avtale Manchester City eller kjøpende klubb vil gå seirende ut av i fremtiden.

2. Statuere et eksempel for å vise hvem som er sjefen

Det alternativet som jeg personlig synes er fristende om man klarer å se vekk fra den økonomiske gevinsten vil være å plassere Raheem Sterling på benken til U21-laget hele sesongen for å statuere et eksempel til etterfølgelse.
Det er ingen hemmelighet at spillerne har alt for mye makt nå til dags. Siden Liverpool sitter på de beste forhandlingskortene er dette en unik mulighet til å statuere et eksempel på at ingen spiller er større en klubben og skal bestemme avgjørelser selv.

Spesielt ikke en bortskjemt 20-åring som har fått en helt spesiell mulighet til å utvikle seg til en spiller av habilt Premier League-nivå. Sterling viser en enorm mangel på respekt for klubben, supporterne og manageren som har gitt han denne muligheten og støtten til å bli spilleren han er i dag. Hvorfor skal en klubb på Liverpools størrelse la seg herse med av en enkelt person? Den skal ikke det.

Plasser han på benken i to laaaange sesonger og hele hypen rundt Sterling vil fort være glemt. En spiller kan gå fra å være ansett som verdensklasse til elendig eller nesten glemt (Torres hint hint). Det samme ville skjedd med Sterling om han ble plassert på reservelaget uten så mye som å være i nærheten av å lukte på førstelagsspill.
Et alternativ vil da være å slippe han inn igjen i varmen etter en sesong om han kommer krypende tilbake og ber på sine knær om å få spille, signerer en kontrakt på Liverpools vilkår og ber om unnskyldning til fansen og manageren (I en perfekt verden ville dette skjedd). Som med alt annet er det også her noen ulemper.

En åpenbar en vil at dersom Sterling blir værende på reservelaget i to sesonger ut kontraktstiden vil han kunne gå til den klubben han vil (Eventuelt den klubben som vil ha han). Men den kanskje skumleste konsekvensen er at det kan skremme spillere fra å signere for klubben ettersom de ser hva som skjer om man ønsker seg vekk.

For øvrig tar også Sterling en vanvittig stor sjanse når han har skapt dramaet han har gjort da han risikerer å tilbringe en viktig del av karrieren sittende på benk på Melwood. At han i det hele tatt har valgt å ta den risikoen vitner om dårlig veiledning og ikke minst refleksjon rundt hva han faktisk begir seg utpå med å offentlig gjøre seg til hatobjekt av store deler av egne fans.

3. Bruk samme løsning som med Luis Suarez

Det tredje og kanskje minst fristende alternativet for de aller fleste, spesielt for undertegnede vil være at man behandler situasjonen på samme måte som man gjorde med Luis Suarez forrige sommer.
Den er nok kjent for de fleste, men jeg gjengir den likevel: Suarez ønsker seg bort, Arsenal skal ha aktivert en utkjøpsklausul i spillerens kontrakt, men eierne nekter plent å gå med på en slik avtale.

Det endte som alle vet med at Suarez ble værende, ble toppscorer i Premier League og ble solgt til Barcelona for svimlende 650 millioner kroner (etter dagens kurs). Alt var glemt og Suarez forlot Anfield som en helt. Dette kan man også gjøre med Raheem Sterling, men hovedfokuset vil da være på egen vinning med at man håper på at han skriver under på en ny kontrakt.

I Suarez-situasjonen hadde man en 4 års kontrakt å vise til kombinert med fantastiske prestasjoner som gjorde at man kunne selge for en betydelig høyere sum.
Det er ikke tilfellet i Sterling-situasjonen ettersom markedsverdien hans vil synke jo lengre man venter med å selge. Som sagt vil altså fordelen ved en slik løsning være at man beholder en stor ressurs i laget, og kanskje håpe på at en ny kontrakt vil bli undertegnet. Dette virker dog som det minst sannsynlige alternativet.

Etter å ha evaluert de 3 alternativene ville jeg personlig gått for alternativ 2 for å vise at det fortsatt er klubben som bestemmer. Sterling vil da risikere en solid brems i sin egen utvikling som igjen vil føre til at gruppen av interesserte klubber mest sannsynlig vil synke betydelig i løpet av de to sesongene han står uten A-lagsspill. Samtidig unngår man å styrke en direkte rival. Når det er sagt ville jeg dog ikke blitt veldig skuffet om man gikk for alternativ 1, hvor City blar opp 50 millioner pund eller en mindre sum med en spiller inkludert. Disse to står igjen som de mest fornuftige løsningene på situasjonen.

Jeg håper som sagt aller mest på alternativ 2. Her har vi muligheten til å statuere et eksempel til etterfølgelse!

8 Responses to Sterling-situasjonen Hva bør gjøres?

 • Brynje sier:

  Bra innlegg.

  Alternativ 2 er døden for Liverpool synes jeg, (men ser tanken, men sånn fungerer det bare ikke dessverre) det vil være å kaste penger i dass, enten så får man meget mindre for han om ett år fordi han da bare har igjen ett år av sin kontrakt.
  I tillegg så kunne Sterling spilt samme kortet i MOT Liverpool igjen det siste året av sin kontrakt ved å nekte og forlate klubben (noe som selvsagt ikke vil skje) og gå gratis(!) til hvilken som helst klubb om to år.

  Ett annet aspekt her ER det faktum at QPR også skal ha hele 20% av en overgangssum.

  Skulle vi solgt Sterling for feks £ 40m så vil vi altså «kun» få £ 32m av de mens QPR hadde fått £ 8m, og hvis endel er klausuler og den slags også etter antall kamper og lignende så kan vi risikere å feks bare få £ 25m for han up-front.

  Jeg, lille naive meg tror fremdeles at han ikke blir solgt i sommer, spiller i Liverpool, signerer ny kontrakt til vinteren med masse klausuler om feks CL-fotball, utkjøpssum og lignende.

  • Marius Fjermeros sier:

   Planla å ha med de 20% som en ulempe, men forsvant helt bort da jeg begynte å skrive. Selvfølgelig en stor ulempe når det kommer til alternativ 1 som vil være å selge, hvor man da sitter igjen med mindre penger å rutte med til en erstatter. Noe som kan vike unna salgs alternativet. Er imidlertid ulemper med alle løsningene, og det viktigste blir kanskje å bevare stemningen i gruppa. Er imidlertid meget fristende å statuere det eksempelet da…

 • Daniel Elje sier:

  En ulempe med punkt 2 kan jo fort være at flere lagkamerater syntes Sterling blir behandlet urettferdig og dårlig og dermed kan det skape splittelser innad i spillerstallen som fører til dårlige prestasjoner på banen. Burde ha i tankene at Sterling antagelig blir villedet av Mr.Ward som har dollartegn i øya.

  Mener at Liverpool burde sette en pris, å ikke vike ett pund fra den, gi beskjed til Sterling om hvor det ligger. Hvis ingen byr det vi mener du er verdt vil du bli værende.

  Liverpool må se på hva som er best for de som fotballklubb og hvordan de kan gå seirende ut av situasjonen, jeg syntes ikke det er å plassere Sterling på reservelaget.

  • Marius Fjermeros sier:

   Godt poeng du kommer med, og absolutt en mulig hake ved det alternativet. Absolutt fornuftig å sette en høy prislapp og ikke vike ett pund fra den. Gode penger som kan bli brukt på noe fornuftig, om vi transferkomiteen forbedrer seg fra tidligere.

 • Leiv sier:

  Jeg mener han må selges nå, prisen vil bare synke og det samme med formen hans hvis han forsetter i LFC ut kontrakten..
  Agenten må ha mye av «æren» for hva som har skjedd men Sterling har nok spilt en rolle han også.

 • En meget viktig ting jeg synes alle glemmer: Om Liverpool beholder Sterling i 2 år til kontrakten hans går ut, og han da forsvinner, har vi rett på utdanningskompensasjon, på samme måte som Burnley nå skal ha for Ings. Hvis dette går til dette utvalget nå for Ings, og det snakkes om £5-8M for Ings, hva vil da summen bli for Sterling om 2 år? Summen kan fort bli betydelig høyere, så dette er også en viktig del av det totale regnestykket.
  I tillegg; om Sterling blir i 2 sesonger til på den lønna han har nå, er det høyst sannsynlig en meget god spiller i 2 sesonger for en billig penge rent lønnsmessig.

  Jeg synes Liverpool har god tid i denne situasjonen, vi har ingen grunn til å stresse med et salg, han har 2 år igjen på kontrakten, har selv valgt å si nei til en ny kontrakt, og om vi ikke får et veldig høyt bud vi er fornøyde med, er det ingen grunn til å selge. Som nevnt over her, QPR skal ha 20% av summen også.

 • Kristian Løvstad sier:

  En viktig faktor i forhold til alternativ nr. 3 er det at Suarez hadde (og har fortsatt) en instilling og arbeidsinnsats som få andre. Han ga 100% uansett hvordan forholdene var rundt han, noe jeg ikke ser for meg at Sterling har.
  Suarez klarte å gi alt selv om egentlig hadde blitt «snytt» for en overgang til Arsenal. Tror dere virkelig at Sterling kommer til å gjøre det samme kommende sesong hvis han ikke får viljen sin? Sånn jeg ser det så har han også hatt hodet helt andre steder enn i Liverpool mot slutten av sesongen (noe som det så klart kan være ulike grunner til).

  • Leiv sier:

   Kommer det et bud fra man City nå med ca 50 mil pund så er det ingen tvil, det er å selge og få inn en spiss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...