Hold deg oppdatert
Arkiv
Artikkelserie: LIVERPOOL – PÅ GODT OG VONDT I 120 ÅR (del 2)

Da er han tilbake røde venner – 16 år gamle Espen Sandengen som tar for seg Liverpools 120 årige historie. Torsdag i dag, med andre ord på tide med artikkeldel nummer 2.

Denne gangen er det «de første årene» som skal under lupen, fra den første kampen Liverpool spilte i historien, når Main Stand ble bygget osv osv – helt nydelig lesning dette.

Vi må si at det varmer å ha mennesker som er så unge som er så opptatt av Liverpool Football Club, det betyr at det gror godt i de yngre rekker. Take it away Espen:

Da var det på tide med en ny runde med artikkelserien «LIVERPOOL – PÅ GODT OG VONDT I 120 ÅR.»
Det første innlegget virket til å bli en suksess, og denne uken vil jeg fortsette med «de første årene.» Jeg utelater «etableringen» til neste gang. Fikk og mange innspill på oppgaven, og det er bra!

TRYKK HER FOR FORRIGE UKES INNLEGG

DE FØRSTE ÅRENE
Med det første etter John Houldings avgang i Everton startet prosessen med å opprette en rival til Everton – en ny klubb. En stor stadion, et fåtall spillere, men ingen klubb var det han hadde. På det første styremøtet ble det vedtatt at klubben skal gå under navnet «Liverpool Football Club,» og skulle spille under reglementet til FA (Football Association, Det engelske fotballforbundet.) John Houlding ble, selvfølgelig – president, og han hadde i alt tre andre styremedlemmer med på lasset.

Senere på året ble navnet, Liverpool Football Club også godkjent av Board of Trade.

Etter Houldings avgang i Everton, var det noen små stemmer som skrek høyt ut i aviser og leserinnlegg. Flere mente Houlding ble brutalt behandlet av Everton, med tanke på hans sterke, økonomiske side, mente mange at Everton ville gå på en smell – samtidig som de i avisinnleggene fremhevet at de håpet den nye klubben, Liverpool FC ville oppnå suksess.

Faktisk gikk klubben, eller eierbedriften under navnet «Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited» i tre måneder etter stiftelsen av klubben – og FA sendte da en irettesettelse til John Houlding – og ba han bytte navn med en gang, da de ikke godtok at to klubber gikk under samme navn (Everton Football Club & John Houlding’s bedrift.)

Deretter skiftet de navn til «Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company, Limited.»

DEN ALLER FØRSTE KAMPEN…
…var ikke før 1. september 1892 – mot Rotherham Town. En vennskapskamp, som lett ble vunnet av Liverpool, og vi fikk en komfortabel 7-1 seier. John Houlding ble hyllet for sin innsats i kampprogrammet, som bl.a. hadde skrevet som følgende:

To know him is to like him, though there are some who are hostile to him, because they never tried to know him. He is a man of energy, determination, and honesty of purpose, and under his presidency the Liverpool Club is sure to prosper, the same way the Everton Club did.

Men dette var kun en vennskapskamp, og ble ikke sett på som en offisiell kamp. Den første offisielle kampen for klubben ble spilt 2 dager senere, den 3. september 1892, i Lancashire League. Denne kampen ble spilt mot Higher Walton, en kamp der alle spillerne fikk sin offisielle debut, selv om de spilte to dager tidligere.

Fem forskjellige personer noterte sin første skåring for klubben, og en – Jonathan Cameron kunne æres med det første offisielle hattricket for klubben, enda det og ble skåret hattrick i den første kampen. To spillere, Joe McQue og John Smith fikk begge to mål hver – og for den som er kjapp i hodet, har kanskje allerede regnet ut resultatet. Vi vant – og vi vant komfortabelt – 8-0, med hele tohundre(!) tilskuere på tribunen!

Noen måneder senere på året, nærmere bestemt desember-måned, spiller vi en kamp mot Fleetwood Rangers på Anfield.

Den kjølige desemberdagen tok hele 1000(!!) scousere turen til Anfield for å se et nytt storlag bli født.
Denne kampen var og i Lancashire League, og den er ene og alene spesiell, fordi John Miller ble da den første Liverpool-spilleren til å skåre fem mål i en og samme kamp. Kampen ble vunnet – 7-0.

DET FØRSTE DERBYET
Det første møtet med byrival Everton skulle finne sted 22.04.1893, i anledning Liverpool Senior Cup final. Et derby som ikke innholdt så mye annet enn et mål – skåret av tidligere Everton-spiller, Tom Wyllie. Liverpool vant 1-0 over Everton, noe de hele 10 000(!!!) scouserne kunne glede seg og grine over! Dette ble og klubbens første trofé, og vi skulle innkassere enda et kort tid senere, da vi og hentet hjem Lancashire League tittelen.

ANDREDIVISJON…
Liverpool hadde spilt bra, og vunnet en rekke kamper, men under en generalforsamling i fotballforbundet i slutten av mai 1893, ble det vedtatt å senke antall lag i 1. divisjon.
Liverpools forespørsel om spill i den øverste divisjonen ble avvist, og vi måtte dermed nøye oss med andredivisjonsspill den påfølgende sesongen.
Men det startet bra, og trenden skulle vise seg å fortsette. Vi vinner den første kampen vår i andredivisjon i september 1893, mot Middlesbrough. En grei 2-0 seier på bortebane, der hele 2000 tilskuere hadde funnet veien til stadion.

1894 – et rekordår
Året er 1894, og den nye tribunen, «Main stand» blir bygget, noe som førte til en rekke publikumsrekorder. Under en FA-cup kamp i februar samme år, var Anfield fyllt helt opp – hele 17.000 hadde tatt turen for å se Liverpools første, store cupkamp mot Preston North End, som hadde vunnet ligaen to ganger.

Og i april samme år, vinner vi andredivisjonen ganske komfortabelt – men det gir oss langt ifra noe rett til direkte opprykk. Vi måtte igjennom en opprykkskamp mot Newton Heath – og som vi vant, og deretter rykket opp til 1. divisjon. Noe som kanskje i seg selv ikke høres så spesielt ut – bortsett fra de idag går under klubbnavnet Manchester United.

Men Anfield har alltids plass til et par ekstra. September 1894 satt vi en tilskuerrekord på 20.000 mennesker mot regjerende ligamester Aston Villa – i vår første hjemmekamp i førstedivisjon, noensinne.

Men det skulle vise seg at Liverpool ikke var helt klare for førstedivisjon. Vi tok turen litt bort i gata, til Goodison Park, hvor 44.000(!!!) scousere hadde tatt turen for å se det store rivaloppgjøret mellom Everton og Liverpool. Kampen endte til slutt med et tap – 3-0, men en snau måned etter fikk vi vår lille revansje, da Everton gjestet Anfield for første gang siden splittelsen i 1892 – og 25.000 mennesker ble presset inn på tribunene i en kamp som til slutt endte med poengdeling, 2-2.

Det skulle gå litt opp og ned…
For Liverpools del skulle det vise seg å være en dårlig sesong, og vi ble degradert til andredivisjonsspill, noe som var tendensen de neste årene. Opp, ned, opp, ned…
Men noen gleder skulle det vise seg å være – da vi presterte 106 mål på en sesong, og vi fikk vår største ligaseier, da vi slo Rotherham 10-1, der seks av målene våre ble skåret i de ti første minuttene av kampen!

Men det tok ikke veldig mange årene før vi fikk vår revansje – og neste uke kommer det et innlegg om «etableringen» og Liverpools første seriegull.

Da vil jeg utfordre dere til en oppgave også denne uken; der vi skal prøve å finne frem til et “dreamteam,” den beste startoppstillingen gjennom alle tider.

Denne uken vil jeg at dere skal være med å “kåre” tidenes beste midtbanelinje. Alle svar vil bli tatt opp til vurdering og diskutert.

Spillerene som er nevnt flest ganger, vil få en plass på “dreamteamet.” Gjennom dette og de neste innleggene vil jeg frem til en keeper, forsvarsrekke, midtbane, angrep og manager.

Alle plassene har mulighet til en reserve – så spilleren som ligger rett utenfor “pallen” vil være reserve – slik at vi får fyllt benken og! Formasjonen vil være 4-4-2.

DAGENS OPPGAVE – Nevn 4 spillere som danner tidenes beste midtbanelinje.

– Walk on

45 Responses to Artikkelserie: LIVERPOOL – PÅ GODT OG VONDT I 120 ÅR (del 2)

 • Hallingen sier:

  Flott skrevet igjen! Gleder meg – som forrige gang, til neste del.
  Mcmanaman—-Redknapp—-Alonso—-Gerrard
  Tenk om vi hadde hatt den midtbanen nå!!

  • Espen Sandengen sier:

   …og jeg gleder meg hver gang du kommentarer! 😉 Takk! Ble litt ufullstendig innlegg idag – var helt slått ut igår, så ble litt dårlig tid.

 • Brynje sier:

  Nydelig artikkel igjen 😀

  Blir nesten UMULIG og velge midtbane da…. Offfffffffffffffffffffff

  John Barnes – Steven Gerrard – Graeme Souness – Steve Heihgway («on the wing, we had dreams and songs to sing»:-)

 • Tony Holm sier:

  Igjen, Espen, elsker disse artiklene. Gleder meg til neste torsdag 🙂

  Velger å ikke avgi min midtbane, alt for vanskelig. Skal komme med fire utvalgte etter hvert 🙂

   • Tony Holm sier:

    Jepp, skjelver i buksa av den minste ting. Litt skvetten, men har lært å leve med det 😀

    Her er mine, om de kanskje ikke vet hvem som skal spille hvor etc, ville blitt litt defensivt, men rett fra hjertet:

    Macca(min første favorittspiller, fikk sammen med Fowler meg til å elske Liverpool), Hamann(mannen som fikk meg til å elske defensive midtbanespillere, og sørget for at jeg ble det selv, samt sørget for at jeg må ha nr. 8 på ryggen), Gerrard(hva kan man si, den eneste mannen i hele verden jeg har tilbydd blomsten min til – ps. han har ikke bedt om den), Lucas(har sloss i den ene debatten etter den andre om denne brassen gjør de riktige tingene, får min plass fordi han rett og slett har blitt urettferdig behandlet, og svart alle kritikerne med et hestespark tilbake)

    Blir jo to sykt defensive, og to veldig offensive – ja, jeg vet det fins bedre spillere enn Lucas og Hamann, men de gutta har vært mine favorittspillere i forskjellige tider av min tid som supporter. Evig kjærleik kaller man det.

 • eivind sier:

  jeg velger å gjøre noe spesielt ved å sette en spiss på høyre flanke! Han har spilt der før og hører hjemme på tidenes lag.

  Barnes Gerrard Souness Keegan

  🙂

 • Ojar sier:

  Xabier Alonso Olano-Ian Callaghan-Steven Gerrard-John Barnes

  Må nesten ha med Callaghan siden han har flest kamper gjennom tidene for Liverpool.
  Xabi er den spilleren som har imponert meg mest, uansett posisjon og pris. Slo 70 meters lissepasninger med begge bein, hadde øyne i nakken og en ro som ingen andre er i nærheten av.
  Gerrard er selvskreven på laget, fordi han er Mr Liverpool.
  Barnes var en spiller som kunne gjøre det mest utrolig med ballen. Hadde smått utrolige 22 mål som venstre ving i 89/90 sesongen. Og ikke minst det han gjorde etter Hillsborough tragedien gjør at han for alltid har en unik posisjon blandt Liverpool supportere verden rundt.

 • Den midtbanen er pokker meg vanskelig å kåre! Et par er selvsagte, men det er utrolig vanskelig å skulle plukke ut så få, jeg lander på disse 4:

  Barnes, Alonso, Gerrard og McManaman. Uff, mange gode som blir droppa, men må ta de jeg kjennner og har sett mest av, og de 4 her hadde sparket godt fra seg, selv om det er noe offensivt! :-p

 • Hallingen sier:

  Kom igjen ta folkens! Vet det er mange som leser denne artikkelen. Se for pokker til å lansere tidenes midtbane i Liverpool da!
  Det er bare 8 midtbaner så langt – var jo over ni tusen kommentarer på forsvarsspillere.

 • Svenn Hauge sier:

  Gerrard – Alonso – Heighway – Jan Mølby

  Den siste er sikkert noe omdiskutert siden han vel er den mest stasjonære spilleren Liverpool har hatt, MEN han bommet snaut på en pasning i karrieren, og er opphavet til en drøss mål!

 • Robin sier:

  McManaman-Xabi-Beardsley-Redknap-Barnes, kunne også spillt 4-6-0 og vil ville hatt ett av verdens beste lag gjennom tidene. Mange store spillere, men velger ut ifra de jeg har sett. Beardsley spillte mye spiss også, tragedie at han ble solgt i sine beste år, Hamann også en stor favoritt, Mølby ren kultfigur, McAllister hadde desverre sine beste år i andre klubber. Gerrard en gigant, men tror ikke han hadde gjort noen av gull årgangene bedre, for lite lagspiller i mine øyne, samme kan man kanskje si om McManaman. Sykt mange gode spillere, få nevnt men ingen glemt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...