Hold deg oppdatert
Arkiv
Artikkelserie: LIVERPOOL – PÅ GODT OG VONDT I 120 ÅR

Det er 16 år gamle Espen Sandengen som står bak denne nye, historiske artikkelserien, som vil gå frem til 15. mars. Take it away, Espen!

«Liverpool – på godt og vondt i 120 år» er en miniserie av artikler jeg har tatt iniativet til å skrive hver torsdag frem til den 15. mars. Den femtende mars fyller nettopp vår kjære klubb 120 år, hvorav 119 år der vi har vært med i det engelske ligasystemet. I denne artikkelserien skal jeg hver torsdag frem til torsdag den 15. mars ta for meg seks hovedtemaer, etterfulgt av undertemaer. Hovedtemaene vil være «oppstarten, de første årene, etableringen, dominansen, nedturen og oppbyggingen.»
Samtidig skal jeg gjennom disse seks ukene avslutte hvert innlegg med en oppgave til dere. I de fire første innleggene skal vi ta for oss hver lagdel, fra forsvar til angrep, også avslutter vi med manageren. Det vi skal prøve på, er å komponere et «dreamteam» – Liverpools beste startellever gjennom tidene.
I det sjette og siste innlegget vil dette laget bli presentert.

OPPSTARTEN.
De fleste Liverpoolsupportere kjenner til historien som førte til grunnleggelsen av «Liverpool Football Club.» For det var så langt ifra sagt at Anfield skulle være rød. Da «Mekka,» Anfield ble bygget i 1884, var det naboene som vi idag kjenner fra noen steinkast bortenfor vårt eget «Mekka,» Everton, som hadde tilholdssted på Anfield.

John Houlding, vår grunnlegger, var på den tiden klubbpresident i Everton. Klubben spilte sine kamper på den offentlige arenaen «Priory Road,» men dette var en stadion som ga problemer under arrangering av kamper, og det ble etter dette vedtatt at klubben måtte finne seg en ny arena.

Ryktene spredde seg ganske raskt. En god venn av Houlding, John Orrell, den første eier av Anfield Stadium, som forøvrig fikk sitt navn etter disktriktet det lå til i, valgte å stille stadion til disposisjon, om Everton årlig støttet lokale veldedige formål i ekte 1800-tallets stil; i Orrels navn.

I 1885 ble området kjøpt opp av John Houlding, for totalt £6000. Ca. 30% av denne summen bladde Houlding selv opp, mens han tok opp et boliglån på de resterende £4000.

Kontrakten ble skrevet under, men den skulle også senere bli en del av grunnen til splittelsen mellom Houlding og Everton, og som senere gjorde at Everton måtte flytte til Goodison Park. For – da det viste seg at det lå en klausul i kontrakten, oppsto splittelsen. Klausulen gikk ifølge kontrakten ut på at John Orrell ved senere anledninger kunne benytte seg av området til utbyggelse, rettere sagt en vei. I 1891 endte det hele opp med en pengekrangel.

Everton betalte allerde en årlig leie på £250 til Houlding, og Orrell krevde £100 der og da, deretter £120 i årsleie for at de skulle få benytte seg av delen av området han hadde krav på, til å spille på Anfield, treningsanlegg og andre opplæringsformål i 10 år fremover.

Everton selv så ikke på dette som realistisk. De ville ikke klare å betale £370 i året for leie av området. De hadde fått et rimelig tilbud om spill på en mer passende bane, ved Goodison Road. Dette ville kun koste de £50 i årsleie, og klubben satt sammen av komité for å se på saken. De ville se på mulighetene for videre spill på Houldings grunn og trening på Orrels stykke av området. Både leie, kjøp eller vilkårene til den nye banen ved Goodison Road ble sett på som muligheter, før de skulle legge frem en begrunnelse for deres avgjørelse.

På nyåret 1892 møttes partene igjen. To måneder tidligere hadde de også møttes, der John Houlding fremstøtet et forslag om å danne et aksjeselskap, kalt «Everton Club» for å reise kapital til å kjøpe ut Anfield og Orrells landareal, men de møtte motstand fra klubben. Klubben holdt en lengre tale mot ideen, og ideen ble senere avvist.

Møtet på nyåret 1892 var preget av at Everton mente at deres nåværende kontrakt med Houlding allerede var overpriset, og at de ikke ville hatt mulighet til å legge ut £120 til i året for leie av resten av området.

Årlig krevde Houlding 4% i årsleie av den opprinnelige oppkjøpsprisen. Etter at Everton hadde kalkulert litt, kom det frem at kravet på £250 årlig var langt ifra de 4% Houlding krevde. Helt nøyaktig tilsa det kun £216, og klubben mente dette var latterlig. Det viste seg også at en lekeplass og sidegater også var endel av avtalen, og klubben kunne ikke skjønne hvorfor de måtte betale for dette, da de ikke fikk utnyttet dette.

Everton reiste et forslag om å betale £180 pr år, for arealet de utnyttet de neste 10 årene, og ga Houlding 7 dager på å senke leien fra £250 til £180., om ikke ville de vurdere å benytte seg av tilbudet på £50 årlig for banen langs Goodison Road. Houldings talsmann sa dette ikke var akseptabelt, og kunne ikke tilby annet enn «alt eller ingenting» for £250 årlig.

Everton styret gikk inn for å starte et aksjeselskap, med en egenkapital på £500, for å hindre eventuelle fremtidige tap for medlemmer av klubben.

Men – da de sendte inn registreringen for et nytt aksjeselskap, fikk de et ganske stort sjokk, da registreringen ble avvist. Bare et døgn i forveien hadde John Houlding registrert et selskap kalt «The Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited,» og dette var kun dagen etter deres møte tidlig på året.

To selskaper kunne ikke dele Evertons navn, og kontakten mellom partene ble nå offisielt brutt.

Houldings offisielle «statement» etter dette, forsvarte at selskapet var dannet for å drive med fotball og andre idretter året rundt på eiendommen, og for å skaffe verdifulle selveierligheter ved eiendommen, som vi idag kjenner som Anfield. John Orrell og John Houlding hadde blitt enige om å selge alt sitt landedekke til selskapet for £8 737.

Det ble innkalt til en generalforsamling i klubben, og her la klubben frem at de ikke lenger hadde tillit til John Houlding som president for klubben og at han ikke hadde noen rett til å bruke «Everton» navnet i sitt selskap.
Etter en lang diskusjonsprosess, der Houlding så godt som ble presset ut av klubben iform av latter og applaus ved sin forsvarstale, endte det hele med votering. Denne avstemningen var klinkende klar, og Houldings dager i klubben var talte. 500 stemmer mot, og kun 18(!) for at Houlding skulle fortsette i klubben.

De gjorde det også klart at det ikke ville vært noe Everton Football Club uten John Houlding, men at hans siste tids handlinger hadde gjort opp for alt det gode han hadde gjort for klubben, og nok var nok.
De mente og at klubben var så godt som selvstyrt av Houlding, og at han hadde skadet den i lengre tider. De mente det hele bare var business for han, og at han bare hadde latt klubben se han gjennom fingrene under utleieprosessen, da han nektet å møte nesten noen av klubbens premisser under denne prosessen.

Alt han satt igjen med, var en stor stadion, men ingen klubb og kun noen få spillere. Prosessen med å starte opp Liverpool Football Club var startet…

Da vil jeg utfordre dere til en oppgave; der vi skal prøve å finne frem til et «dreamteam,» den beste startoppstillingen gjennom alle tider.
Denne uken vil jeg at dere skal være med å «kåre» tidenes beste forsvarsrekke. Alle svar vil bli tatt opp til vurdering og diskutert.
Spillerene som er nevnt flest ganger, vil få en plass på «dreamteamet.» Gjennom dette og de tre neste innleggene vil jeg frem til en forsvarsrekke, midtbane, angrep og manager. Alle plassene har mulighet til en reserve – så spilleren som ligger rett utenfor «pallen» vil være reserve – slik at vi får fyllt benken og! Formasjonen vil være 4-4-2.

DAGENS OPPGAVE – Nevn 4 spillere som danner tidenes beste forsvarsrekke.

Neste uke vil jeg ta for meg «de første årene» og «etableringen.»

YNWA

61 Responses to Artikkelserie: LIVERPOOL – PÅ GODT OG VONDT I 120 ÅR

 • MortenM sier:

  Phil Neal – Sami Hyypia – Daniel Agger – Jose Enrique

  Dagens andre oppgave: Tipp Espen sin riktige alder…;) 16 my ass! (Skal taes som et kompliment etter nok en glitrende artikkel)

 • Brynje sier:

  ___________Clemence___________
  Neal___Hyypia___Hansen__Kennedy

  PS!
  Her vil vi forøvrig få «avslørt» endel aldre på oss bloggdeltakere mtp valg av spillere vil jeg tippe 😉

 • Hallingen sier:

  Veldig godt skrevet Espen – var en fornøyelse å lese, gleder meg til resten. Har lest en del om Liverpool sin historie, men du tok med en del «småting» jeg ikke har snublet over når jeg har lest på forskjellige nettsider, blader osv. Hvilket sted bruker du som hovedkilde?? (Kan aldri få for mye fakta om LFC). Den beste forsvarsrekka til LFC gjennom tidene: ———————–Reina————————- Finnan——-Carra——-Hyypia——Enrique. Jeg gidder ikke ta med spillere jeg bare har sett et par ganger i opptak på ESPN Classic, derfor ingen 80-talls helter.

 • Vanskelig å plukke fra gutta man ikke har sett mye, men på backene blir det plass til et par (selv om jeg tror Johnson og Enrique med noen år til vil kunne få plass der for min del i hvert fall).
  _________ Reina
  Neal – Hyppia – Agger – Kennedy

 • eivind sier:

  Stig Magnus, enig at det er vanskelig for de som ikke har opplevd storhetstiden til LFC. Selv om Emlyn Hughes ikke er på mitt lag, er det håpløst å velge agger fremfor crazy horse!
  En annen ting er at Phil Neal er et soleklart førstevalg, men jeg har ikke opplevd Lawler eller Byrne! Rob Jones var det største høyre back talentet i LFC, men ble invalid pga skader!

  keeper: Clemence(dessverre)

  Neal Hansen Lawrenson Kennedy

  • Naturligvis er ikke det håpløst. Av de stopperne jeg har sett i Liverpool er Agger den klart beste, da han både er enorm i det defensive med plasseringsevne, duellstyrke og ganske bra fart, samt det han bidrar med når han tar med seg ball, å spille ut bakfra på denne måten er en enorm styrke i dagens moderne fotball. Nå når han er skadefri over en lengre periode er han i ypperste verdensklasse.
   Hyppia tar den andre plassen foran Carra da han var noe bedre i mine øyne.

 • Dag Christian sier:

  Jeg er dessverre bare 17 og fikk ikke opplevd Liverpool’s storhetstid med egne øyne. Jeg har derfor valgt en litt mer «moderne» forsvarsrekke enn folk flest.

  Arbeloa – Hyypia – Agger – Enrique

 • Tony Holm sier:

  Siden jeg selv er en ungkalv, velger jeg selv en forsvarsrekke fra nyere tid, med en blanding av å tenke med hjertet og med hodet.

  Reina – McAteer(fikk mye kritikk, men en helt for meg på 90-tallet), Sami, Carra og John Arne Riise.

 • Espen Sandengen sier:

  Slenger inn min egen vote.

  Riise – Hyypiä – Carra – Babbel.

  Jeg må nok også slenge inn kortet at jeg er en ungkalv – enda jeg burde være historisk, tør jeg ikke velge andre enn de som var det opprinnelige Liverpool for meg, og de som gjorde meg rød. Riise er selvskreven, min absolutt favorittspiller i sin tid i klubben; ikke bare fordi han var norsk – men han var jo grusom god på den tiden. Hyypiä og er vel litt selvskreven – for en spiller. Carra… Hm, vurderte egentlig Agger – men om jeg ser tilbake, er ikke Agger helt «der» enda. Men det blir ikke lenge til. 🙂 Babbel, vel, god spiller – høyrebacken er for meg en vanskelig plass å fylle, da jeg ikke tør å safe den på spillere jeg selv ikke har sett i aksjon. 🙂

 • eivind sier:

  nå må jeg komme med pekefingeren. Å sette opp en spiller som har spilt litt over en halv sesong på tidenes Liverpool lag (Enrique) ,er galskap! Å drasse fram Riise blir historieløst mtp spillere som kennedy, beglin, lindsay og nicol. Spillere fra storhetstiden ,som skapte merkevaren liverpool, må være med, eller blir det latterlig! Klar over aldersforskjeller ,men savner etterrettelighet! LFC kjøpte babbel når skribenten var 4 år! Jeg har spurt ham flere ganger om han har sett MB i aksjon, får aldri svar!

  Frykter avstemningen med de gitte forutsetningene! Kan bli flau på Liverpoolbloggens vegne hvis det fryktede resultatet blir den offisielle tidenes Liverpool lag for Liverpoolbloggen!

  • Morten sier:

   Det blir nok ikke Tidenes offesielle lag for bloggen, skribenten er jo ikke tilknyttet bloggen på noe vis. Ellers er jeg enig med deg, mtp Riise og Enrique (som er god, men laaangt fra noen stjerne).

   • Tony Holm sier:

    Enig ang. Enrique, men også greit å notere bak øret at skribenten og andre har ikke blitt myndige enda, selv har jeg ikke rukket å runde 30, vi har alle forskjellige forutsetninger for å sette opp våre beste fire. Jeg kan godt sette opp spillere jeg aldri har sett i aksjon, men blir ikke like spennende da.

    Vi kommer nok ikke å sende de elleve utvalgte til Liverpool Echo, men er et flott initiativ av Espen her. Det er mer moro, enn seriøst. Da måtte vi satt opp aldersgrense på å svare :p

  • Espen Sandengen sier:

   4? Nei, 6, og frem til jeg var 10. Og ja, jeg har sett Markus Babbel i aksjon i de årene han var i klubben, og for meg blir det vanskelig å trekke frem noen fra «før min tid.» Som jeg og sa, høyrebacken blir for min del vanskelig å fylle. 🙂 Babbel er en av de jeg husker godt fra tiden da jeg ble «rød.»

   • Lars Vikeby sier:

    er ikke enig i babel. men det får være ditt valg!
    Syns forøvrig at både.Finnan Johnson og Arbeloa var/er bedre enn babel. men likte bedre Babel enn Josemi og Kromkamp 😉

   • Lars Vikeby sier:

    Markus Babbel kom til Liverpool i 2000 og Dro 2004. var du 10år i 2004? er du 18 i år og ikke 16. Hvis jeg ikke regner feil da 😉

     • Espen Sandengen sier:

      Ah, trodde han var der fra 01-05, da beklager jeg. Forskjellen er vel ikke like stor om det var i perioden jeg var 5-9, saken er den samme, og du kan godt lese hva jeg skrev rett ovenfor her, om det fortsatt er noe som skal kveruleres på. 🙂

    • Espen Sandengen sier:

     Hvor får du 4-7 fra? Enten er du dårlig til å regne, eller så har du et stort behov for å oppfatte det du har lyst, ut ifra det jeg skriver.

     Og om jeg virkelig må presisere det nok engang; høyrebacken er for MEG vanskelig å fylle generelt, og JEG velger å velge en JEG husker fra den tiden JEG begynte å vise interesse for klubben. Selvfølgelig er det flere, men JEG velger å gå for han. Ok?

     • Lars Vikeby sier:

      Nå kan ikke jeg svare for Eivind men.
      Begrunner vel med at, Babbel kom i 2000-og dro i 2004,( men var utlånt i den sisste sessongen) så er det 12 år siden, å siden du er 16 år, så er det lett å regne seg til 4-7 år,
      Er ikke noe vondt ment, men er ikke enig Babbel, det er jo en grunn til at han var utlånt, å aldri var fast på Backen, hvis jeg ikke husker feil (Carra spilte Back ei stund den gangen,)

      Walk on…

      • Før han ble syk, var han fast. 2000-2001 startet han 60 av 63 kamper og var strålende på høyrebacken når vi vant cup-trippelen, men ble syk og kom seg aldri tilbake på det samme nivået mens han var i Liverpool dessverre. Tok vel halvannet-to år før han var tilbake fra sykdommen, ble så utlånt en sesong, og dro tilbake til Tyskland når Rafa ikke kunne love noe i forhold til spilletid.

       Babbel har forresten en lovende managerkarriere i gang, selv om det har svingt litt. Tok over Hoffenheim for bare 5 dager siden 🙂

      • Espen Sandengen sier:

       Morsomt å se at regnekunnskapene er i boks, folkens!!! Selv om jeg er 16 år – betyr ikke det at jeg ikke fyller år i år også, det er ganske lurt å ta det i betraktning når man skal uttale seg på det. Da han kom til klubben VAR jeg fem. Ikke så lett å regne som du skulle ha det til, visst.

      • eivind sier:

       Riktig, Lars.
       Espen, har kontroll på matten, Åja jeg får med det du skriver. Du VAR 4 i år 2000 siden du er «16 .nå! MB var da tre år i klubben fram til du var 7 . Noe feil i det regnestykke? Gir blaffen i fem eller fire år! I denne alderen hadde ikke jeg kunne vurdere en spiller! Det var poenget mitt!
       Stig Magnus Fønhus Gudfaderen 🙂 MB ble også brukt som midtstopper som han Ble kjøpt inn som!
       Enig med deg og Tony Soprano 🙂 vanskelig å skildre spillerne grunnet generasjoner.
       men et morsomt tiltak!
       vi tok fem cuper! Super cup mot Bayern og charity shield

  • Tiårets lag har vi kåret her før en gang, også da mye på følelser og hvem man hadde sett.
   Uansett, dette er mest for moro, og folk har alltid forskjellige meninger, og med yngre fans kommer yngre spillere. Lidell er det vel ingen som har sett live akkurat, men var uten tvil en fantastisk spiller. Slike spillere og argumenter vil man alltid finne og man vil aldri bli helt enige sånn sett.

   Tror forøvrig vi aldri kommer til å kåre noe offisielt tidenes lag på bloggen, til det blir meningene for mange og spredte er jeg redd :-p

 • Krister sier:

  Mitt lag blir som følger;

  Reina
  Rob Jones (høyrebacker skal ikke score mål!!), Hyypia, Carra, JAR.

  Vurderte Razor Ruddock, men klarte ikke ta han ut på kun nostalgi..
  Riise på venstre. Klarer ikke finne en bedre venstreback etter at jeg begynte å følge med på slutten av 80-tallet..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...