Hold deg oppdatert
Arkiv
Samuel Eto’o – en nyttig «leiesoldat»?

Eto'oEtter en sommer med forsterkinger i nesten alle lagdeler, er de fleste enige i at det er en plass som gjenstår etter at det sent i går kveld ble bekreftet at en avtale med Sevilla om venstreback Alberto Moreno var på plass «i prinsippet». Det er spissposisjonen som gjenstår.

Det har vært haugevis av rykter, noen mer seriøse enn andre må vi vel kunne anta, og nesten alle fra Odds Frode Johnsen til Real Madrids Karim Benzema har på et eller annet tidspunkt blitt koblet til Liverpool FC i sommer (fortsatt ikke sett meg selv linka, dessverre, jeg hadde vært billig i drift!).

Den siste på treet er Samuel Eto’o, som de siste dagene har dukket opp som et alternativ, og fra litt mer seriøse kilder har det også vært meldt at Liverpool kan være i samtaler med kamerunerens agent.

Og er idèen egentlig så dum – eller er den egentlig ganske god?

Jeg har sett folk ha veldig forskjellige reaksjoner på denne mulige signeringen, og veldig mange har vært mildt sagt negative.

La oss ta en ting med en gang; INGENTING Liverpool gjør/har gjort i sommer handler om å finne erstatteren til Suarez. For den spilleren finnes ikke, så bare glem det. Det handler om å bygge en tropp og et lag som kan slå fra seg, ikke å erstatte en uerstattelig spiller.

Personlig må jeg si at min første reaksjon var overraskelse når Eto’o ble linka. Jeg hadde ikke sett den komme, men jeg var heller ikke negativ direkte. Og så begynte jeg å tenke litt.

Statusen vår på spissplass er det følgende; Daniel Sturridge, Ricky Lambert og Fabio Borini. Studge er soleklart førstevalg, han er kanskje den mest naturlige målskåreren i hele PL, og jeg tror han blir toppskårer i både klubb og i serie i år, og der er det ingen usikkerhet. Når det gjelder Lambert har Rodgers gått langt i å antyde at han er et alternativ til visse situasjoner og visse kamper og motstandere, og det er veldig tydelig at Lambert spesielt med sin hodestyrke er en slags «plan B» for Liverpool i år, noe jeg synes er veldig positivt. Han kan både spille alene på topp, eller sammen med Sturridge som liker å vandre litt mer om de skal spille sammen, en smart signering synes jeg, og han vet han er backup.

Så er det sagaen om Borini. Nye rykter igjen igår kveld at han har godtatt å dra til Sunderland, og jeg tror han drar, men vi får se. Borini er ingen dårlig spiller, men jeg tror aldri han blir mer enn en fin backup i Liverpool, og da er £14M en god sum om Sunderland dunker det på bordet.

Uansett om Borini drar eller ikke, trenger vi en spiss til, Rodgers har også vært klar på at han ønsker å ha 4 spisser i troppen, nå har vi 3, med Borini.

Samuel Eto’o.

Navnet klinger godt, det har det gjort i mange, mange år, for han har alltid skårt mye mål. Men han har også blitt 33 år, og står uten klubb når vi er kun noen dager unna seriestart. Det kan kanskje være farlige signaler, men når alt kommer til alt, må vi se på fakta her.

Jeg har tatt en titt på tallene til Eto’o fra hans sesong i Chelsea, og han statistikk fra seriekampene er ikke dårlig. Han var innpå i 21 kamper, og skårte 9 mål, men mye her var innhopp naturlig nok. Justert til spilletid er tallene som  følger:
Mål hvert 145. minutt.
Konverterte ca 15% av sjansene sine.
Bommet på en «big chance» hvert 218. min (6 stk over 1306 minutter i fjor).
Assist hvert 653. min (kun 2 assist).
Skapte en sjanse hvert 59. minutt.
Skapte en «big chance» hvert 326. minutt.
Vinner ca 30% av hodeduellene sine (ikke veldig relevant for oss strengt talt).

Jeg har sett tallene sammenlignet med Olivier Giroud, en spiss de fleste vil være enig i at er ganske bra. Giroud var dårligere i samtlige kategorier, bortsett fra at han vinner mer hodedueller.

Det tallene sier meg er at Eto’o klarte å ha god uttelling til tross for ikke voldsomt med spilletid for Chelsea i fjor, han skaper også en del sjanser. Ut fra det jeg så av han i den blå plastikkdrakta i fjor, i tillegg til å ha sett han mye i mange år, er han veldig komfortabel med å bidra i små kombinasjoner og raskt pasningsspill langs bakken, så jeg tror han generelt også kan passe fint inn i vår stil.

Så et par av de viktigste punktene for at jeg er FOR en signering av Eto’o; 1 års kontrakt virker sannsynlig å få på plass, og med ingen overgangssum, er det også lettere å tåle litt lønn, spesielt da han kun vil være i klubben i max 1 år og risikoen er dermed ikke stor. Det ryktes at han har ønsket £100.000/uka, og at dette har stoppet overganger til bl a West Ham i PL, men ryktene sier også at muligheten til å spille i CL vil gjøre det mulig å få ned lønna noe, og med mindre en sign-on fee er voldsom, synes jeg regnestykke ser bra ut. Synes dette ser bedre ut enn en klart svakere spiss som koster £5-10M og har noe lavere lønn, og sikkert vil ha flere års kontrakt..

Med et mindre utlegg på Eto’o som spiss nr 3, om Borini drar, vil det også være mer plass i både lønns- og overgangsbudsjett til å fortsatt kunne hente en virkelig forsterkning av spissrekka. Om vi går inn i sesongen med Sturridge, Lambert, Eto’o og en kvalitetsspiss til, har vi mange taktiske muligheter, og tåler også skader lettere.

Det neste poenget, og kanskje minst like viktig som utgiftene for meg, er at dette vil kunne være en naturlig overgang til Origi kommer inn neste sommer etter sitt utlån tilbake til Lille. Origi bruker en sesong til på å utvikle seg i Frankrike, og jeg tror Eto’o kan bidra både på og utenfor banen, mannen er vant til å vinne og kjempe om titler, det er egenskaper det heller ikke er dumt å ha med seg i garderoben og på Melwood.

Konklusjonen min er klar; risikoen er ikke stor (om 1 års-kontrakt og lønn stemmer), han vet han blir backup, han viste i fjor at han kan være effektiv og levere selv om han er backup, og han bringer inn rutine og en skikkelig vinnerskalle.
Og sist, men ikke minst; synes Brendan Rodgers det er en god idè, stoler jeg på han!

Jeg sier «Sign him up, Brendan!» Hva sier DU?

9 Responses to Samuel Eto’o – en nyttig «leiesoldat»?

 • Brølle sier:

  Jeg har sagt det i hele sommer. Kjøp Zlatan, vinn ligaen. Enkelt og greit. Men realiteten er at Liverpool bygger et lag, og har absolutt ikke dårlig tid. Og da kan Eto’o være den siste tilgjengelige brikken som spikrer en topp 4 plassering denne sesongen. Dessuten tror jeg Sterling kommer til å omskoleres til spiss. Det virker rett og slett naturlig med tanke på den sykt komfortable bredden Liverpool har på midtbanen.

  Så med Sturridge/Sterling, og med Lambert og Eto’o som backup/supersub, håper jeg vi kan se tilbake på dette som en genistrek.

  • Usikker på Sterling som spiss, tror han vil passe bedre på kant, får oftere brukt sine ekstreme ferdigheter 1 mot 1 fra kanten, og som midtspiss stiller det mye mer fysiske krav i forhold til å holde opp ball osv, spesielt i vårt system. Skulle Sterling spilt spiss, ville det passet han mye mer å være bakromstrusselen og den bevegelige i en mer tradisjonell formasjon med 2 spisser.

   Jeg har trua på at Eto’o kan gjøre en jobb, så får vi bare se om han kommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

banner
Poll
Sorry, there are no polls available at the moment.
Siste kommentarer
 • Kjære, Jürgen Klopp (1)
  • Leiv: Man må ikke glemme den stallen Klopp har ikke passer til hans måte å spille på, det er Rodgers sitt lag. Og...
 • Liverpool berger ett poeng mot Arsenal (3)
  • Leiv: Kanskje Ward kan bli en åpenbaring på keeperplass? Tviler på ny keeper i januar så er spent på han etter gode...
  • Leiv: Pleier å bli endel mål når det spilles mot Arsenal. Håper virkelig ikke Mignolet får ny kontrakt, han er bare...
  • Tevje Tenold: Perfekt kamp. Men vi kan ikke forsette med den luringen vår i.mål. Når du scorer 3 mot Arsenal skal det...
 • Marko Grujic bekreftet klar for Liverpool (1)
  • Leiv: Spennende signering. Så får vi håpe Klopp klarer å kapre noen av sine tidligere elever fra Tyskland til...